Το ελληνικό ζήτημα, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, όπου οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, την εγγύηση των καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, την
τραπεζική ένωση και συνολικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Οικονομική και Νομισματική Εμβάθυνση της Ε.Ε.. Η Ελλάδα θα μπει ξανά στο τραπέζι, στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί και η πρώτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της χώρας, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Οι πληροφορίες του newpost.gr, από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως η εικόνα που περιγράφεται δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για πάγωμα της εκταμίευσης προς την Ελλάδα, της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν συγκεντρώσει οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, η οικονομία είναι το πεδίο όπου θα ποντάρει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια για τη συμφωνία των Πρεσπών και η οργή μητροπολιτών και κλήρου για τη συμφωνία με την εκκλησία, έχουν ακυρώσει οποιοδήποτε άλλο πολιτικό αφήγημα επιχειρήθηκε να στηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.
Αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης, που την Τετάρτη θα καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είναι η μη περικοπή των συντάξεων και η καταβολή πριν τα Χριστούγεννα, των αναδρομικών και των κάθε λογής παροχών, που στηρίζονται στο φετινό υπερπλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη πολιτική όμως, έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στο γαλάζιο επιτελείο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για «εικονικά υπερπλεονάσματα» που στραγγαλίζουν την οικονομία και που αποτελούν τροχοπέδη στην έξοδο της Ελλάδος για δανεισμό σε λογικό κόστος από τις αγορές.
«Θα τρώμε από τις σάρκες μας, όσο δεν βάζουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας το μεγάλωματης πίτας, δηλαδή την γρήγορη αύξηση του Α.Ε.Π. και της απασχόλησης» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή από το Thessaloniki Summit, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για την Ελλάδα. Ειδικά για το θέμα των συντάξεων, το οποίο αναμένεται να έρθει ξανά στη δημοσιότητα όταν ανακοινωθεί η τελική απόφαση από το Eurogroup, αλλά και να αποτελέσει σημείο τριβής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται να απαντήσει στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, με την εξής αποκάλυψη:

Η εικόνα που έχει ο ίδιος είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης από τους εταίρους, σκεπτόμενη μικροπολιτικά, νομοθέτησε την περικοπή τους για το 2019, ως ενέχυρο για να περάσει τις αξιολογήσεις και να φτάσει μέχρι το τέλος του προγράμματος. Για να μπορέσει δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο, να υποστηρίξει τα περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια. Για αυτό, εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης, και ο κυβερνητικός συνασπισμός τον περασμένο Ιούνιο, δεν ψήφισε τη σχετική τροπολογία για τη μη περικοπή τους, που κατέθεσε η ΝΔ: δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα το παζάρι με τους πιστωτές.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την άποψη που υπάρχει στην οδό Πειραιώς, ακόμη κι αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκαν τα υψηλά πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν το 2015, να γίνουν υπερπλεονάσματα το 2017 και το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τον κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια να εξηγήσει πως επιτυγχάνονται αυτά τα υπερπλεονάσματα: με υπερφορολόγηση των πάντων, με τραγική υστέρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με στάση πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία είναι αυτή που κρίνει εν τέλει την πορεία κάθε κυβέρνησης, γεγονός που όπως καταγγέλλουν από την οδό Πειραιώς, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έλαβαν υπόψη όταν επέλεξαν να θυσιάσουν τη μεσαία τάξη, την κοινωνική πολιτική και τη μελλοντική ανάπτυξη στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Πλέον οι κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή και φαίνονται να ξαφνιάζονται από το μίσος που εισπράττουν δημόσια, όπως το Σάββατο στο Πολυτεχνείο, όταν ήταν οι ίδιοι, που ως αντιμνημονιακοί στην αντιπολίτευση υποδαύλιζαν τους προπηλακισμούς στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, πολώνοντας το κλίμα στην κοινωνία.