Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Τι είναι η «Πρωτοβουλία για την Υγεία»;

Image result for νοσοκομείο

Στην «πρωτοβουλία για την Υγεία» του ΙΣΝ περιλαμβάνονται, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός δύο γενικών νοσοκομείων και ενός παιδιατρικού σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη τους – Ενώ παράλληλα, ενισχύει και τον νοσηλευτικό τομέα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και τον εξοπλισμό στο ΕΚΑΒ.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο, συζήτηση για την νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος στην Υγεία.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία , που αφορά δομές Υγείας για όλους τους Έλληνες. Το πρόγραμμα είχε καταρτιστεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά καθυστερούσε. 
Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, προβλέπει την αγορά δύο
αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, προκειμένου οι χώροι νοσηλείας να είναι υψηλής αισθητικής και συνάμα σωστά ενταγμένοι στο περιβάλλον κάθε περιοχής, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στον δημόσιο χώρο. Τα νέα νοσοκομεία θα ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., αλλά θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια. Το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το Δημόσιο, όπως και η κατασκευή των έργων υποδομής γύρω από τα νέα νοσοκομεία.

Πώς «ξεκλείδωσε» η δωρεά;

Το πρόγραμμα, που προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκε ταχύτατα από τον περασμένο Οκτώβριο, βασιζόμενο σε ένα μοντέλο δύο συντονιστών (ενός νομικού και ενός γιατρού) από την πλευρά του Δημοσίου που «έτρεξαν» τα νομικά κείμενα και τις κυρώσεις από την Βουλή. Η Κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα για να εξασφαλίσει για το οδικό δίκτυο του νοσοκομείου Κομοτηνής την εκπόνηση των μελετών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την έγκρισή τους από τις υπηρεσίες, κάτι που θα κάνει και για τα άλλα δύο νοσοκομεία.

Πώς η Κυβέρνηση σκοπεύει να μεγιστοποιήσει τις δωρεές;

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται διάταξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα για όλα τα ιδρύματα. Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του Φ.Π.Α. (24%) με στόχο να τις μεγιστοποιήσει προς όφελος του πολίτη. Επίσης, σχεδιάζεται ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία τα Υπουργεία θα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, ενώ τα Ιδρύματα θα καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες. Θα οριστεί ακόμα σημείο επαφής σε κάθε Υπουργείο για τις χορηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.