Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Open Europe: 10 έδρες για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, 6 για τον ΣΥΡΙΖΑ

Open Europe: 10 έδρες για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, 6 για τον ΣΥΡΙΖΑΔιπλασιασμό των εδρών της ΝΔ σε 10 στο Ευρωκοινοβούλιο και εκλογή έξι ευρωβουλευτών για τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σε ανάλυσή του το think tank Open Europe σχολιάζοντας τις επικείμενες ευρωεκλογές στη χώρα μας, τονίζοντας ότι παρά τη μεταστροφή τους το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ακόμα μακριά από τη σοσιαλδημοκρατία.
Σε άρθρο με τίτλο «European Parliament
elections preview: Greece» υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 είχαν συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τα μέτρα λιτότητα κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε αποτελεσματικά με το κόμμα του να συγκεντρώνει το 27% των ψήφων και έξι έδρες θέτοντας τις βάσεις το δρόμο για την νίκη στις εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.
Μάλιστα υπενθυμίζει τις τότε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 αποστερούσε από την κυβέρνηση κάθε πολιτική ή ηθική νομιμότητας να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας.
Πέντε χρόνια αργότερα η αρθρογράφος του Open Europe σημειώνει ότι  «φθάνοντας στο 2019, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διπλασιάσει τις έδρες της από πέντε σε δέκα στο ευρωκοινοβούλιο και να κερδίσει κοντά στο 37% της ψήφου, πράγμα που θα επιβεβαιώσει την τάση να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις στις ευρωεκλογές. Πράγματι η Νέα Δημοκρατία επενδύει μαζικά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του».
Τέλος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της προσοχής στην Ευρώπη λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έλυσε μια διαμάχη τριών δεκαετιών για το όνομα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. «Αυτό έδωσε το έναυσμα για μια σειρά άρθρων στον ευρωπαϊκό Τύπο που χαιρέτισαν τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή ατζέντα και τη ρητορική για την Ευρώπη κι είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτήν ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αν και εσωτερικά παραμένει μακριά από το σοσιαλδημοκρατικό δρόμο», επισημαίνεται στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.