Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Η Ελλάδα θα διαθέσει μια πυροβολαρχία patriot στη Σαουδική Αραβία- (γιατί και ποιός πληρώνει τα έξοδα)

Image result for σημαίαΗ εξεταζόμενη από το ΥΠΕΘΑ διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της με άλλες χώρες, καθώς το  Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών. Η διάθεση αυτή μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, καθώς συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη
περιοχή. Επιπλέον ενισχύει τους δεσμούς μας με  τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο  και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Για τη διάθεση αυτή, η Πολεμική Αεροπορία είχε  θέσει ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Η πυροβολαρχία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου.

Για τη λειτουργία και την προστασία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκ. ευρώ το χρόνο και θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ οι συζητήσεις με εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας έγιναν στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η απόφαση, η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.