Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Image result for ΠΑΙΔΙΆ ΜΩΡΑΜε το νομοσχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ. Διευκολύνεται επίσης η πρόσβαση των Δήμων της χώρας σε χρηματοδότηση με στόχο τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εξασφαλιστεί θέση για όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζεται ότι η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική τάση.
 
Στη χώρα μας καταγράφεται συνεχής πτώση του
δείκτη γεννήσεων σε επίπεδα κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών στις περισσότερες οικογένειες να μην υπερβαίνει τα δυο, και επομένως ο πληθυσμός της χώρας να συρρικνώνεται συνεχώς. Επιπλέον, η πτώση του δείκτη γεννήσεων συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα, αφού μείωση των γεννήσεων και παράλληλα γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό και αυξάνονται οι συνταξιούχοι.
 
Με το νομοσχέδιο επέρχονται επίσης αλλαγές στα υπάρχοντα επιδόματα παιδιού και ενοικίου, όπως και στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που μετονομάζεται σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Οι μετανάστες, χρειάζεται να μένουν νόμιμα για 12 χρόνια προκειμένου να λάβουν το επίδομα παιδιού και ενοικίου, ενώ θεσπίζεται ως πρόσθετο κριτήριο η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού.
 
Ποια είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης;
 
Στόχος μας είναι η χορήγηση του επιδόματος γέννησης να είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική. Για το λόγο αυτό, η πρόσβαση στο επίδομα γίνεται με τις παρακάτω  προϋποθέσεις: α) εισοδήματος κάτω από ένα όριο και β) μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα.
 
Τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από 60.000 ευρώ για μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά και φτάνουν τα 100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΣΟΕ, το εισοδηματικό «ταβάνι» αποκλείει μόλις το 1% του πληθυσμού της χώρας. Ως προς το κριτήριο διαμονής: το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του: α) Έλληνα πολίτη, β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, γ) πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.