Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Εκλογές με φόντο τα Σκόπια βλέπει η ΝΔ- Οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλυφθούν, εκτιμά η Πειραιώς


Εκλογές με φόντο τα Σκόπια βλέπει η ΝΔΠηγή: Newpost.gr- του Τάσου Τσιφόρου Εκλογικό σενάριο αυτή τη φορά όχι για την αξιολόγηση αλλά για την ονομασία των Σκοπίων περιλαμβάνει το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας για το 2018.  Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση – και κυρίως τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν – καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μακιγιαριστούν οι δομικές διαφορές που έχουν αλλά και σε πείσμα της μέχρι σήμερα τακτικής του κ. Καμμένου, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει... κωλοτούμπα μπροστά στο σενάριο εκλογών, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας μοιάζει να έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι των εταίρων της χώρας για αναζήτηση λύσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι το μέτωπο θα πρέπει να κλείσει ώστε οι διπλωματικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στην Άγκυρα ενώ, και πολιτικά, ο οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι, εδώ και χρόνια, υπέρ μίας λύσης στο ζήτημα.
Στον αντίποδα, ο συγκυβερνήτης Καμμένος παίζει στο θέμα των Σκοπίων το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να προσεγγίσει το εθνικά ανήσυχο ακροατήριο και να διασωθεί εκλογικά.
Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτουν οι επιτελείς της Πειραιώς είναι πως μπορούν να συγκεραστούν οι δύο αυτές ευθέως αντικρουόμενες επιλογές των δύο κομμάτων, εάν βέβαια οι συνθήκες ωριμάσουν και έρθει μία πρόταση – λύσης στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το μόνον βέβαιο είναι ότι η ΝΔ θα πιεστεί να στηρίξει μία πρόταση που, ενδεχομένως, θα υπακούει στην Γραμμή Καραμανλή από το 2008 περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, πλην όμως είναι βέβαιο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει πρώτα να ακούσει την κοινή – εάν υπάρξει – πρόταση των δύο κυβερνητικών κομμάτων και μετά να λάβει επίσημη θέση.
Η πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη για απώλεια δεδηλωμένης, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι ενδεικτική – λένε πολλοί – της πρόθεσης του Προέδρου της ΝΔ να μην δώσει την ψήφο του, παραπέμποντας την τελική απόφαση στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Συνεπώς, μη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων θα οδηγήσει αυτόματα σε κάλπες.
Βέβαια, όλα αυτά παραμένουν επί του παρόντος σε επίπεδο σεναρίων, κι αυτό όχι μόνον γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση, έστω και ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ως πολύ καλή. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αποτρέψει μία συμφωνία είναι τα ίδια τα Σκόπια, η κοινή γνώμη των οποίων πλειοψηφικά δεν συμφωνεί με την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αν, συνεπώς, παρά τις θερμές δηλώσεις και προθέσεις Ζάεφ το ζήτημα του ονόματος δεν φτάσει σε ένα δια ταύτα, τότε θα πρόκειται απλώς για μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκλωβίσει τη ΝΔ στη δική της ατζέντα και να αναδείξει τις διαφορετικές θέσεις που – μπορεί να μην κοινοποιούνται – αλλά υπάρχουν και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.