Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

50 χρόνια Νέα Δημοκρατία (μέσα από τα μάτια ενός παλιού ανώνυμου ΟΝΝΕΔίτη)


 Έφτασα από νωρίς. Ο χώρος οικείος, η Ρηγίλλης, το ωδείο, τα ...δέντρα, ένα κτίριο σύμβολο φωτισμένο μόνο το ισόγειο και άδειο.... Άδειο... Άδειο από τις φωνές το αθόρυβο βήμα του ιδρυτή και Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή (που ερχόταν ελάχιστα, αλλά έτριζε το κτίριο, που μας έβαλε στην τότε ΕΟΚ, μας έριξε στα βαθιά και μας είπε να μάθουμε να κολυμπάμε...), του Γεωργίου Ράλλη (με το ιστορικό "δεν θέλω ου"), του άρχοντα Ευάγγελου Αβέρωφ (που πούλαγε τα πατρογονικά του κτήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του κόμματος και  στην ουσία έκανε κόμμα τη Νέα Δημοκρατία), του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (αεικίνητου και με την ιστορική συμφιλίωση αλλά και τα τραπέζια της κας Μαρίκας),  του "μπουλντόζα" Μιλτιάδη Έβερτ, του έξω καρδιά αλλά πιστό στις ιδέες και αξίες Κώστα Καραμανλή (που έζησε στιγμές δόξας με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά και απέραντης στεναχώριας και θλίψης με τις φωτιές της Ηλείας, αλλά και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το βέτο για το Μακεδονικό...), του Αντώνη Σαμαρά  και κάπου εκεί σταματάει η ιστορία της οδού Ρηγίλλης 18 που  «στέγασε» τα κεντρικά γραφεία του κόμματος για 38 ολόκληρα χρόνια.

Έδρα της Νέας Δημοκρατίας έγινε την άνοιξη του 1975, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πρωτοβουλία για την ενοικίαση ανήκε στον τότε γενικό της διευθυντή Τιμολέων Λούη, ενώ το κτίριο ανήκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Να θυμηθούμε ότι εγκατάλειψη του κτιρίου έγινε σταδιακά. Το 2011 ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς πήρε την απόφαση να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες και γραμματείες του κόμματος στα νέα γραφεία επί της Λεωφ. Συγγρού. Δύο χρόνια μετά το 2013 η ΝΔ αποφάσισε να κόψει κάθε δεσμό με το κτίριο προχωρώντας στην λύση της ενοικίασης με το γεωπονικό πανεπιστήμιο».

Έφτασα, λοιπόν, από νωρίς.... Οι ετοιμασίες στο φουλ και μια μουσική ....light! Κάθισα υπομονετικά στη γωνίτσα μου, μη γνωρίζοντας πλέον σχεδόν κανένα, κοιτάζοντας το εμβληματικό κτίριο και περιμένοντας να δω τους παλιούς συναγωνιστές, που κάπου μέσα στα χρόνια όμως άλλοι έφυγαν από τη ζωή και άλλοι άλλαξαν τόσο πολύ που μόνο κάτι σου θύμιζαν τα μάτια... Άλλοι κοίταζαν το κτίριο και κούναγαν το κεφάλι, κάποιοι σκούπισαν και ένα δάκρυ, κάποιοι συζήταγαν για δουλειές και κάποιοι για το πώς θα αναδειχθούν σε κομματικά, κρατικά ή και βουλευτικά αξιώματα.
Είναι αλήθεια πως θα ήθελα να ξαναδώ το εμβληματικό κτήριο, την τεράστια μαρμάρινη σκάλα που ανέβηκα παιδί ακόμα, την αίθουσα του κήπου... Ίσως κάποτε να θελήσουν εκεί να στεγάσουν την ιστορία του κόμματος και να μπορέσουμε να ξαναδούμε την ιστορία της ΝΔ μέσα στο ιστορικό κτήριό της... . Ποιος ξέρει...

Όμως όταν έφτασε η ώρα η μουσική άλλαξε και "μύρισε θυμάρι και βασιλικό". Πλήθος κόσμου πλημύρισε, μια υποψία από παλιά, αλλά η μεγάλη σιδερένια πόρτα κλειστή, δύο οθόνες δεξιά και αριστερά της και ένα υπερυψωμένο βήμα για να βλέπουμε όλοι τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Περιμένοντας σιγά σιγά πέρασαν φίλοι ο Χρήστος, ο Βαγγέλης, η Αίμη, η Σοφία, ο Γιώργος, ο Χρήστος, η Ασπασία, η Πωλίνα, η Ανναμίνα... 
Μέσα σε χειροκροτήματα, καπνογόνα, σημαίες και κόρνες έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα για να ξεκινήσει να προβάλλεται ένα βίντεο αφιερωμένο στα 50 ιστορικά χρόνια της Ν.Δ. και στη συνέχεια να ανεβεί στην εξέδρα για να μιλήσει.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί. Κάποιοι από αυτούς για πρώτη φορά στην πόρτα της και όχι όσον αφορά την ηλικία τους.... Παρόντες οι:  ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Μαρία Συρεγγέλα, Βασίλης Κικίλιας με τη Τζένη Μπαλατσινού, Νίκη Κεραμέως,  Γιώργος Μυλωνάκης, Ζέττα Μακρή, Κώστας Μπακογιάννης, Διονύσης Σταμενίτης, Βασίλης Υψηλάντης, Περικλής Μαντάς, Μαρία Κεφάλα, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Θανάσης Κοντογεώργης, Βασίλης Γιόγιακας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Τσιόδρας, Νίκος Ρωμανός, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Καλλιάνος, Μάκης Βορίδης,  Γιώργος Καλαντζής, Χρήστος Μπουκώρος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Διονύσης Χατζηδάκης, Θεόδωρος Λιβάνιος, Στέλιος Κουτνατζής, Κυριάκος Πιερακάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Δημήτρης Τσιόδρας,  Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Μπρατάκος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Σέβη Βολουδάκη, Γιάννης Ανδριανός, Βασίλης Σπανάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης Σοφία Ζαχαράκη, Νίκος Χαρδαλιάς, είδαμε αγκαλιά τον Μανούσο με τον Άδωνη και τον Κώστα Καραμανλή, Κύρα Κάπη, Νίνα Βλάχου, αλλά και παλιοί φίλοι (ξεχασμένοι....) και στελέχη της ΝΔ που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για τη μεγάλη γιορτή.
Όπως τις λένε ηχηρές απουσίες: Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και γενικά σχεδόν όλοι όσοι διετέλεσαν αρχηγοί του κόμματος.... Τυχαίο; Ο καιρός θα δείξει







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.