Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η Ελλάδα μπαίνει de facto σε ένα 4ο Μνημόνιο, με συνθήκες σκληρής επιτήρησης και χωρίς χρηματοδότηση-Η θέση της ΝΔ για την προληπτική γραμμή στήριξης και την επίθεση της Κυβέρνησης στον κ. Γιάννη Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας χθες έπραξε το αυτονόητο. Όπως έχει χρέος είπε την αλήθεια. Μια αλήθεια όμως που η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να ακούσει, και σεν θέλει να ακούγεται καν, γιατί της καταστρέφει το μύθο που οικοδομεί για "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια.

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν υβριστική προς το
πρόσωπο  του κεντρικού τραπεζίτη.

Η ΝΔ με ενημερωτικό της σημείωμα ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι στο νέο ζήτημα που έχει προκύψει:

Συγκεκριμένα παίρνει θέση και υπό τη μορφή ερωτημάτων δίνει χρήσιμες απαντήσεις για τη στάση της.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η Ελλάδα βγαίνει από το 3ο Μνημόνιο τον Αύγουστο 2018, αλλά μπαίνει de facto σε ένα 4ο Μνημόνιο, με συνθήκες σκληρής επιτήρησης και χωρίς χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

1. Γιατί  λέτε ότι μπαίνει σε 4ο μνημόνιο;
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθέτησαν μέτρα 5,1 δισ. ευρώ με μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου από το 2019, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Αυτό είναι το 4ο Μνημόνιο. Και έχει και συνέχεια, καθώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η ελληνική δημόσια περιουσία δεσμεύθηκε για 99 χρόνια και η χώρα έχει δεσμευθεί να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% από το 2023 μέχρι το 2060.

2. Τι λέει η Νέα Δημοκρατία για την πρόταση της ΤτΕ για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης»;
Για τους λόγους που προαναφέραμε (4ο Μνημόνιο και επιπλέον δεσμεύσεις χωρίς χρηματοδότηση) η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει «καθαρή», ουσιαστική και βιώσιμη έξοδος από τα Μνημόνια. Χρειάζεται μια νέα αξιόπιστη και υπεύθυνη κυβέρνηση με συνολικό, ρεαλιστικό σχέδιο για τη χώρα, όπως αυτό που έχουμε παρουσιάσει. Χρειάζεται η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της «ρήτρας μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης» που έχουμε προτείνει πριν από το 2023. Όλα αυτά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα επιτύχει.

3. Τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο 2018;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου Προέδρου του Eurogroup, η πιθανότητα να εφαρμοσθούν  μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει να συζητείται μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου. Δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018 κατά τον οποίο τελειώνει η χρηματοδότηση. Με αυτό το δεδομένο υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευτεί το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς φθηνά χρήματα από το 3ο μνημόνιο δεν θα υπάρχουν πλέον. Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι αγορές για την Ελλάδα δεν θα κλείσουν. Υπάρχουν τρόποι να το επιτύχει και έχει την απόλυτη ευθύνη να επιλέξει τη μέθοδο.

4. Εσείς ποια λύση προτείνετε. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με προληπτικό πρόγραμμα στήριξης;  
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την οικονομική συγκυρία που θα έχει διαμορφωθεί τότε και στην Ελλάδα και διεθνώς. Γι' αυτό και είναι λάθος να υιοθετεί κανείς -και να αποκλείει- οποιαδήποτε λύση ή συνδυασμό λύσεων. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσει η χώρα χαμηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές και η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει ήδη από τον Απρίλιο του 2014. Γι' αυτό και επιμένουμε ότι χρειάζεται το συντομότερο πολιτική αλλαγή καθώς η σημερινή κυβέρνηση ούτε σχέδιο έχει, ούτε και σαφή στόχο.

5. Πώς σχολιάζετε τις διαρροές της κυβέρνησης για τον κ. Στουρνάρα;
Η επίθεση της Κυβέρνησης στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει την απέχθεια της σε κάθε ανεξάρτητο Θεσμό. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, εκθέτει τη χώρα σε πολλαπλούς κινδύνους, καθώς απομακρύνει ακόμη περισσότερο αυτό που είναι το βασικό ζητούμενο για την Ελληνική οικονομία: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.