Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση DATA RC: Μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στην Αχαΐα, μια περιοχή που ποτέ δεν ήταν "γαλάζια"

∆εν έχει συνηθίσει η Αχαΐα να βλέπει µπλε χρώµα στην πρώτη θέση, αλλά αυτό ισχύει σήµερα, σύµφωνα µε το γκάλοπ της DATA RC που δηµοσιεύει η εφημερίδα «Πελοπόννησος». 
Τι άλλο δείχνει η δημοσκόπηση;
Μπορεί να έχει περαιτέρω ενισχύσεις η Ν∆, αρκεί να αλλάξει τοπικά τακτική. Κερδισµένο το Κίνηµα Αλλαγής, «χαμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράσταση νίκης αναφανδόν υπέρ Ν∆.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το αποτελεσμα των εκλογών του 2015 έχει χάσει 17 μονάδες ενώ η ΝΔ έχει προσθέσει 6,5%. Όσον αφορα στο νεοπαγές Κίνημα Αλλαγής, συγκεντρώνει  3,2% επί πλέον από το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, ενώ το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 5,18%

Αναλυτικά η δημοσκόπηση όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ":

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Παράσταση νίκης

Από την ερώτηση: «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο αν γίνονταν σήμερα εκλογές;»


Γράφημα 1

Για την πλειονότητα των Αχαιών (62,1%), σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές η Ν.Δ. είναι το κόμμα που θα έβγαινε πρώτο, ενώ το 15,2% δηλώνουν άγνοια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Συγκρίνοντας τις απόψεις των Αχαιών με το σύνολο της χώρας (Έρευνα ΠΑΜΑΚ) αποτυπώνεται ίδια εικόνα σχετικά με την παράσταση νίκης, με μικρή διαφορά στο ποσοστό του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που στην Αχαΐα είναι λίγο αυξημένο.
Τόσο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (2015) όσο και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. (2015) θεωρούν ότι εάν σήμερα γίνονταν εκλογές πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν η Ν.Δ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις με βάση την πρόθεση ψήφου, όπου οι Αχαιοί με πρόθεση να ψηφίσουν το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. σχεδόν μοιράζονται σε αυτούς που θεωρούν ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και σε αυτούς που θεωρούν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ.


Πρόθεση ψήφου: Η Ν.Δ. πρώτο κόμμα στην Αχαΐα. Μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη άνοδος του «Κινήματος Αλλαγής».

Από την ερώτηση: «Εάν είχαμε αύριο βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»

Κεντρικό γράφημα


Βάση ανάλυσης: Σύνολο ψηφοφόρων εκτός αυτών που δήλωσαν ότι θα απέχουν ή Λευκό ή Άκυρο.

• Οι εκλογείς που δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις επόμενες εθνικές εκλογές ή θα ψηφίσουν άκυρο (και έχουν την μόνιμη διαμονή τους στην Αχαΐα) υπολογίζονται σε 48.000. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο απόλυτο αριθμό εκλογέων σε σύνολο 279.667 εγγεγραμμένων εκλογέων στην εκλογική περιφέρεια Αχαΐας (Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών, Δύναμη Εκλογικού Σώματος 2017 (Τρέχουσα Ε΄ Αναθεώρηση 2017). Το δημογραφικό και γενικότερο profile τους δείχνει ότι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό γυναίκες, φοιτητές και ελεύθεροι επαγγελματίες, νεαρής ηλικίας έως 35 ετών, με κακή οικονομική κατάσταση νοικοκυριού, ενώ οι περισσότεροι ψηφίζουν εκτός του Π.Σ. Πάτρας.
• Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, εάν αύριο γίνονταν βουλευτικές εκλογές, επί όσων θα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία σημαντικό είναι το τμήμα των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι (20,5%). Σε απόλυτο αριθμό υπολογίζονται σε 47.500. Το δημογραφικό και γενικότερο profile της ομάδας αυτής συντίθεται, αναλογικά περισσότερο από άνεργους, γυναίκες, νεότερες ηλικίες έως 35 ετών, με μέτρια οικονομική κατάσταση νοικοκυριού, που ψηφίζουν στο Π.Δ. Πατρών.
• Η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 23% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19,1%. Το «Κίνημα Αλλαγής» ξεπερνά το άθροισμα ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ του 2015 και εμφανίζεται δυναμικά ως τρίτο κόμμα με το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου να φθάνει το 11,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,7% και η Χρυσή Αυγή με 4,8%. Το 5,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Άλλο κόμμα». Το 2,2% δηλώνει «Ένωση Κεντρώων» και το 1,9% «ΑΝΕΛ».


Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η συσπείρωση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στην Αχαΐα είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Μόλις το 45% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο 2015 να δηλώνουν πρόθεση να ξαναψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές έρευνες την ίδια περίοδο είναι 48%. Οι διαρροές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είναι κύρια προς την άκυρη ψήφο. Δευτερεύοντος υπάρχουν διαρροές προς τους «αναποφάσιστους» και πολύ λιγότερο προς την ΝΔ (9,3%) και το Κίνημα Αλλαγής (5,3%).


Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Η συσπείρωση της Ν.Δ. καταγράφεται στο 74% Το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές έρευνες την ίδια περίοδο είναι 86,5%. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. στην Αχαΐα έχει περιθώρια ανόδου. Το ποσοστό αναποφάσιστων είναι 9,6%, το ποσοστό της ψήφου που προσανατολίζεται προς την άκυρη ψήφο είναι 6,8% και οι διαρροές προς διάφορα κόμματα σε ποσοστό 8,2%.


Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το «Κίνημα Αλλαγής» επιλέγεται από ψηφοφόρους της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (73%) από το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. (5,3%) και από «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» (26,7%). Πανελλαδικά, προς το «Κίνημα Αλλαγής» μετακινούνται περισσότεροι ψηφοφόροι από «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» (41,5%) αλλά λιγότεροι από το ΣΥΡΙΖΑ (2%) (έρευνα ΠΑΜΑΚ, 12/2017).
 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.