Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος στην Ακαδημία Πλάτωνος

Φωτογραφία του χρήστη Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου.
Μια διαφορετική επίσκεψη έκανε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφθηκε το υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου στην Ακαδημία Πλάτωνος. 
Αντιγράφουμε από τη σελίδα τους στο fb Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου:

"Επίσκεψη του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ο Kyriakos Mitsotakis συνοδευόμενος από τον γιo του ήρθε να μας επισκεφθεί στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου, στην Ακαδημία
Πλάτωνος. Η επίσκεψη και η συνάντηση με τους ανθρώπους που είναι θύματα της κρίσης κράτησε αρκετή ώρα.
Μέσα σε δύο ώρες έγινε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα.
Ο ίδιος ζήτησε να μάθει ποια επιδόματα παίρνουν, με ποιον τρόπο τους στηρίζει το κράτος, τί δουλειά έκαναν πριν βρεθούν στο δρόμο και πώς περνάνε την ημέρα τους.
Και εκείνοι μοιράστηκαν μαζί του τις ιστορίες τους.
Εκείνη τη μέρα ήταν εκεί και ο Γιώργος, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη αλλά έκανε 1,5 χρόνο να του αποδοθεί και έμεινε στο δρόμο. Τώρα έχει βρει σπίτι στη Σαλαμίνα, παίρνει τη σύνταξη κανονικά και έρχεται και βοηθάει ως εθελοντής ανταποδίδοντας τη φροντίδα που του δόθηκε όσο ήταν άστεγος.

Το προφίλ του αστέγου που έρχεται σε εμάς είναι άνθρωποι , 50 - 60 χρονών που έχασαν τη δουλεία τους, έχουν συγγενείς ή παιδιά αλλά τις περισσότερες φορές ντρέπονται να τους αποκαλύψουν την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει. Στους ξενώνες έρχονται χωρίς βαλίτσες, δεν έχουν προσωπικά αντικείμενα.
Οι Γιατροί του Κόσμου από το 2013, έτος έναρξης λειτουργίας του Υπνωτηρίου, έχουν εξυπηρετήσει στην Αθήνα πάνω από 4.500 άνθρωποι ανθρώπους που μένουν στο δρόμο και δεν έχουν καμία στέγη.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τα πολυϊατρεία μας ο αριθμός αστέγων αλλά και των ατόμων που μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ανέρχεται στους 15.000.

Τι ζήτησαν οι άνθρωποι που συνομίλησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά ώστε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, ζήτησαν να δημιουργηθούν κέντρα ημέρας διότι είναι πολλές οι ώρες που περνάνε στο δρόμο καθώς και περισσότερα υπνωτήρια για τις νύχτες.

Εμείς ενημερώσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο άστεγος πληθυσμός περιλαμβάνει και ειδικές ομάδες όπως τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών καθώς και τους συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, που χρειάζονται ειδική φροντίδα και δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα λειτουργίας ειδικών δομών για αυτές τις ομάδες και υπογραμμίσαμε την αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί πραγματικά στις ανάγκες τους
διότι λόγω της περικοπής των δαπανών στην υγεία και στην πρόνοια αλλά και της έλλειψης σχεδιασμού οι δομές και οι ψυχιατρικές μονάδες των νοσοκομείων είναι σε τραγική κατάσταση.

Βρίσκουμε σημαντική τη συνάντηση και εκτιμούμε πολύ ότι αυτή έγινε χωρίς κάμερες. Είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί και όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας να βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια την κατάσταση και ακόμα πιο σημαντικό να μιλούν με τους ίδιους τους πολίτες που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Η οργάνωσή μας θα ενθαρρύνει σταθερά τέτοιες συναντήσεις.".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.