Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Μεταρρυθμιστικό προσκλητήριο από τη ΝΔ με άνοιγμα σε όλους τους χώρους

Πηγή: liberal.gr-Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Αποφασισμένη να επιμείνει στο προσκλητήριο που απηύθυνε προς όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία βάζει με ξεκάθαρο πλέον τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση ισχυρά διλήμματα για το μέλλον της χώρας, εκπέμποντας όλως παράλληλα και θετικό μήνυμα πως είναι εφικτή η ταχεία ανάκαμψη ως αποτέλεσμα μίας πολιτικής αλλαγής το ταχύτερο.
Το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει τόσο το άνοιγμα σε όλους τους χώρους, όσο και την επαφή με τους πολίτες ώστε,
απευθυνόμενη στις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τον "λάθος δρόμο που ακολουθεί η χώρα", να τονίσει την ανάγκη για "υπερβάσεις από όλους μας". Υπερβάσεις μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης, δεν αφήνει περιθώρια σε λογικές «ίσων αποστάσεων».

Στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι το "έντονο αντικυβερνητικό κοινωνικό ρεύμα" για το οποίο μιλούν στην Πειραιώς, να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από μια πανστρατιά που θα έχει στο επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις απέναντι στον λαϊκισμό. Αλλά και το αίσθημα απογοήτευσης που επικρατεί στην κοινωνία για "τα ψέματα και την εξαπάτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ", να δώσει την θέση του "στην ελπίδα" που φιλοδοξεί να εμπνεύσει η ΝΔ, μιλώντας την "γλώσσα της αλήθειας" και οικοδομώντας, όπως τονίζει συχνά ο κ. Μητσοτάκης, "πάνω σε αυτήν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες".
Το εύρος των κρίσιμων ζητημάτων που κατά τη ΝΔ καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για "πολιτική αλλαγή" διευρύνεται. "Πρέπει να ανορθωθεί η οικονομία, να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά συμφέροντα", εξηγεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό και παρότι στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ αυξάνονται διαρκώς, επιμένουν στην αναγκαιότητα συμμαχιών.
"Ακόμα κι αν επιτευχθεί η αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος", επισημαίνουν συνεργάτες του και προσθέτουν ότι τα ανοίγματα προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις θα είναι στο πλαίσιο αυτό σταθερά, όπως και η επιδίωξη συνεργασιών με όλα τα κόμματα που συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Η αντιπολιτευτική ατζέντα
Η γαλάζια αντιπολιτευτική ατζέντα θα παραμείνει πάντως προσανατολισμένη στην οικονομία, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από την ασκούμενη πολιτική και από την έλλειψη σχεδίου και αξιοπιστίας που, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, καθιστούν την κυβέρνηση ανίκανη να αξιοποιήσει ακόμη και όποια θετικά νέα προκύψουν για τη χώρα σε σχέση με την β' αξιολόγηση, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και την έναρξη διαδικασίας συζήτησης για το χρέος.
"Όποια διευθέτηση για το χρέος κι αν γίνει θα πάει χαμένη όσο η κυβέρνηση συνεχίζει λόγω ιδεοληψίας και ανεπάρκειας να διώχνει τους επενδυτές",προειδοποίησε άλλωστε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι "δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους, χρειάζονται και αλλαγές στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά».
Αλλαγές που η Πειραιώς προεξοφλεί ότι δεν μπορεί να κάνει η σημερινή
κυβέρνηση και δεν κρύβει την ανησυχία της για τον κίνδυνο τελικά η χώρα να παραμείνει εγκλωβισμένη για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα σε μία κρίση που ούτως ή άλλως έχει "αναίτια παραταθεί την τελευταία διετία, καθώς η χώρα βρισκόταν στα τέλη του 2014 πολύ κοντά στην έξοδο από αυτήν". Είναι κάτι που το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει συχνά στο δημόσιο λόγο του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας μάλιστα- προκειμένου να καταδείξει και τα "δύο χαμένα χρόνια" της τρέχουσας διακυβέρνησης- ότι στην καλύτερη περίπτωση προσδοκούμε να φτάσουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2017 εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014.
Την "γαλάζια" ανησυχία εντείνει όμως και η συζήτηση που ανέκυψε από τις τελευταίες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την οξύτητα της επίθεση της κυβέρνησης κατά της ΝΔ για το θέμα του...4ου Μνημονίου. "Μας οδηγούν σε 4ο μνημόνιο επιρρίπτοντας τις ευθύνες γι’ αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση", σχολιάζουν πηγές της Πειραιώς, την ώρα που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε από τα Ιωάννινα ότι "όσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει".
"Δεν θα εξαντλήσει τετραετία"
Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα και τα σενάρια εκλογών που αυτή τροφοδότησε, εκλαμβάνεται πάντως σε κάθε περίπτωση από τη ΝΔ και ως παραδοχή ότι δεν θα εξαντλήσει την 4ετία.
Στην Πειραιώς πιστεύουν βέβαια πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα ήθελε να φθάσει ως το τέλος, αμφιβάλλουν ωστόσο εάν θα μπορέσει μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, αλλά και υπό την πίεση των αδιεξόδων που η ίδια προκαλεί με την πολιτική της και της αδυναμίας της να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη.
Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο να κινείται η χώρα "προς την σωστή κατεύθυνση με τόσο αργά και μίζερα βήματα που δεν θα επιτρέπουν να πραγματοποιήσει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται". Άλμα που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι μπορεί να γίνει πράξη από μία νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική και θα επιδείξει ισχυρή μεταρρυθμιστική βούληση, ενισχύοντας έτσι και την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους θεσμούς στην προσπάθεια να εξασφαλίσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο τα επόμενα χρόνια ώστε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.