Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ενθαρρύνουν τη βία και την ανομία

Στο τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ, όχι μόνον ανέχεται, αλλά και ενθαρρύνει τη βία και την ανομία. Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί, αλλά και οι βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ότι δράστες είναι
«τα δικά τους παιδιά», τα προστατεύουν και τα εξωθούν σε δράσεις «μπαχαλάκηδων».

Χαρακτηριστικό δείγμα της αντίληψης και της πρακτικής τους αποτελεί η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, που οδήγησε στην απελευθέρωση μελών του Ρουβίκωνα που είχαν συλληφθεί μετά την εισβολή τους στο Κοινοβούλιο. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική επιστολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έφτασε στο σημείο αφενός να εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί έπραξαν το αυτονόητο και αφετέρου ισχυρίζεται πως «δεν υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανομίας».

Μείζον ζήτημα ανοχής και ενθάρρυνσης της ανομίας συνιστούν οι διατάξεις για το άσυλο που εισάγονται με το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανέφερε σχετικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προβλέπετε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών μόνο για κακουργήματα και εγκλήματα κατά ζωής. Ποιος θα το κρίνει αυτό και τί σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει πως, όταν διαπράττεται ένα αδίκημα, θα πρέπει να συνέλθει το Πρυτανικό Συμβούλιο, να αποφασίσει για το νομικό χαρακτηρισμό του αδικήματος και μετά να κληθούν οι Αρχές. Και στο μεταξύ οι παραβάτες ή θα συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους ή θα έχουν εξαφανιστεί, αξιοποιώντας το χρόνο που τους δίνεται γι' αυτό. Ποιος ωφελείται αναρωτιέμαι και ποιους τελικά θέλετε να προστατεύσετε; Νομίζω είναι αυτονόητο. Ούτε τους φοιτητές. Ούτε τους καθηγητές. Ούτε την ακαδημαϊκή ελευθερία η οποία προφανώς δεν αμφισβητείται. Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα Ανώτατα Ιδρύματα. Αντί να συζητάμε πώς θα κάνουμε καλύτερα τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μας, συζητάμε για το αν η αστυνομία θα χρειάζεται ειδική άδεια για να επέμβει όταν διαπράττονται κοινά εγκλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους;  Νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά και πού μας πάτε και τί θέλετε να κάνετε. Με ποιο δικαίωμα όμως πάτε να μετατρέψετε τους ακαδημαϊκούς χώρους σε άβατα ανομίας;».

Σημειώνεται ότι ενστάσεις για τις νέες διατάξεις έχει διατυπώσει - αλλά αγνοήθηκαν από την Κυβέρνηση - και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, πως σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του» και υπογραμμίζει πως με την ρύθμιση που εισάγει η Κυβέρνηση «η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται µόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής». Σημειώνει ακόμη ότι εγείρεται προβληματισμός «σχετικά µε την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων εγκλημάτων, ιδίως αυτόφωρων». Και προσθέτει ότι «η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.