Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κυριάκος στη Λέσβο: Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και ανακατασκευή της Βρίσας από την πολιτεία

Την Λέσβο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και τις ανάγκες των πληγέντων.
«Μεγάλη είναι η φυσική καταστροφή στο χωριό Βρίσα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης 
τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η καταγραφή όλων των κτισμάτων και πρότεινε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για δυο χρόνια των κατοίκων της περιοχής. Ακόμη, πρότεινε να γίνει η ανακατασκευή του χωριού με την υποστήριξη της πολιτείας.

 Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε στο χωριό Βρίσα την Εκκλησία και το σχολείο, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα και συνομίλησε με μηχανικούς του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έχουν μεταβεί στο νησί για την καταγραφή των ζημιών.
Παράλληλα, τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και η οδός Πειραιώς θα σκύψουν με μεγάλη προσοχή πάνω από το πρόβλημα των κατοίκων.
"Επισκέπτομαι, σήμερα, τη Μυτιλήνη, το χωριό της Βρίσας, όπου, δυστυχώς, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και, στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους.
Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδι
Στη Λέσβο θα μεταβούν επίσης σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έλεγχοι και οι καταγραφές ζημιών από τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο. Σημειώνεται πως η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.