Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Οι Πυργιώτες αντιδρούν για την ανικανότητα του Δήμου – Έκλεισαν το Δημαρχείο με σακούλες σκουπιδιών και ζητούν παρέμβαση από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη.

Απόλυτα λογική και φυσιολογική ήταν η χθεσινή αντίδραση των κατοίκων του Πύργου που νιώθουν ότι η υγεία και ζωή τους απειλείται από τους τόνους σκουπιδιών που πνίγουν την πόλη τους λόγω της διαχρονικής ανικανότητας της δημοτικής αρχής να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Με ένα κάλεσμα μέσω διαδικτύου, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το δημαρχείο και έκλεισαν την πόρτα του κτιρίου με εκατοντάδες σακούλες που περιείχαν τα οικιακά τους απορρίμματα. Μάλιστα κάποιοι
θερμόαιμοι μετέφεραν και κάδους σκουπιδιών.
Η διαμαρτυρία των κατοίκων του Πύργου σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Την ακτιβιστική αλλά αναγκαία αντίδραση που είχαν χθες, αναμένεται να την επαναλάβουν μήπως και ευαισθητοποιήσουν τις αρχές, ιδιαίτερα το Δήμαρχο Γαβριήλ Λιατσή ο οποίος προεκλογικά τους διαβεβαίωνε ότι έχει λύση για το πρόβλημα.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές τα σκουπίδια πνίγουν τον Πύργο και απειλούν την περιοχή με μολυσματικές ασθένειες όπως ο τύφος, που ούτε τις φανταζόμασταν για τον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή πόλη.
Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει και οργανώνονται καθώς έχουν αντιληφθεί ότι μόνο μέσα από τη δική τους πίεση μπορεί να προκύψει ευαισθητοποίηση των αρχών και της δικαιοσύνης και λύση του προβλήματος.
Σημειώνεται ότι λόγω των κινδύνων που απειλούν την υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών, τα σχολεία του Πύργου και της Ολυμπίας θα μείνουν κλειστά προς το παρόν για μια εβδομάδα. Αλλά είναι άγνωστο αν τελικά θα δοθεί άδεια να ανοίξουν αφού καθημερινά το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Αντίστοιχο πρόβλημα με τον Πύργο αντιμετωπίζει και ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η Αρχαία Ολυμπία.
Έτσι λοιπόν ο τουρίστας που φθάνεις στο Κατάκολο μέχρι να φθάσει στην Αρχαία Ολυμπία αντί να απολαμβάνει το μοναδικό φυσικό τοπίο που η φύση αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό μετά τις πυρκαγιές του 2007, θα… απολαμβάνει το… εύοσμο τοπίο με τις σακούλες σκουπιδιών.
Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι πλέον ζήτημα έρευνας από την Δικαιοσύνη, αφού πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί από τα τοπικά ΜΜΕ για κάποιους που θησαύρισαν από την υπόθεση των σκουπιδιών.
Όπως φυσικά πρέπει να ελεγχθούν και καταγγελίες ότι σε άλλες περιοχές, δίπλα από τουριστικά θέρετρα, μέσα σε δάση Δήμοι καίνε τα σκουπίδια τους διατηρώντας παράνομες χωματερές.
Με το πρόβλημα, ιδιαίτερα του Πύργου και της Ολυμπίας, οφείλει να ασχοληθεί και η κεντρική εξουσία και να επιβάλει λύσεις που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών.
Τέλος ένα από τα υπουργεία που πρέπει να ενδιαφερθεί για την περιοχή είναι και αυτό του Τουρισμού, ιδιαίτερα αφού η κυρία Κουντουρά διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με την Ηλεία και μπορεί να κατανοήσει τι θα σήμαινε για τον τουρισμό η κήρυξη του νομού σε υγειονομική καραντίνα, ύστερα από ένα κρούσμα τύφου ή μιας άλλης μολυσματικής ασθένειας που είναι δυνατόν να προκαλέσουν τα σκουπίδια.

Rigillis18.blogspot/ Ν. Δαυλός

1 σχόλιο:

  1. Τι τους φταίει το δημαρχείο; Στα σπίτια τους έπρεπε να τα πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.