Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Αποκάλυψη: Απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την αναστολή ασύλου

Δικαιώθηκε καλλιτέχνης που απεικόνισε με δίμετρα ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα τη ΔικαιοσύνηΠρώτη νίκη, με εξαιρετικά υψηλή σημασία για νομικούς αλλά κυρίως πολιτικούς λόγους, πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το θέμα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ που αφορά στην αναστολή της διαδικασίας ασύλου γα ένα μήνα για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για το
θέμα της αναστολής ασύλου για έναν μήνα, θεωρώντας προφανώς πως οι λόγοι που το επιβάλλουν βάζουν τα θεμέλια της νομιμότητας μιας τέτοιας απόφασης.
Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων (ασφαλιστικά μέτρα) στα οποία κατέφυγαν 3 Σύροι υπήκοοι, οι οποίοι με Τούρκο δικηγόρο κατέφυγαν σε αυτή την προσφυγή, ζητώντας προστασία από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να αναστείλει για όλους τη διαδικασία ασύλου.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά της Ελλάδας θεωρώντας παράνομη την απόφασή της. Παράλληλα το δικαστήριο θα εξετάσει την κύρια αίτηση των προσφευγόντων κατά προτεραιότητα.
Τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση
Για το θέμα έχει ασκηθεί σκληρή κριτική κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχη του οποίου μιλούσαν για παράνομη απόφαση. Ανάλογη θέση έχει πάρει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία σε ανακοίνωσή της, επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτή την ενέργεια. Όπως και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πήρε ανάλογη θέση. Ωστόσο η βούληση του διεθνούς δικαίου εκφράζεται δικαιοδοτικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο πήρε θέση υπέρ της απόφασης της χώρας.
Μάλιστα εξ αρχής η ελληνική πλευρά είχε διευκρινίσει ότι «από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ’ όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση.
  • Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο
  • Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί. Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη».
Κληθείσα να σχολιάσει αν η απόφαση που πάρθηκε είναι σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η ελληνική πλευρά επισημαίνει:
«Προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις.»
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών για την εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
«Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας. Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.