Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τελικά υπάρχει κάποια διαφοροποίηση της αμερικανικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά;

Image result for μητσοτάκης αμερικήΤις τελευταίες ημέρες είχαμε διαδοχικές ξεκάθαρες τοποθετήσεις των Η.Π.Α. υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν μια διαφοροποίηση από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, παρέχουν στήριξη στις ελληνικές θέσεις και αποδεικνύουν την επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., την οποία κάποιοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν.

Ειδικότερα:
Πρώτο: Περίπου 44 χρόνια μετά την επιστολή Χ. Κίσινγκερ προς Δ. Μπίτσιο (Απρ. 1976) 
είχαμε την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτήν οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν όχι μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων, αλλά τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές- ότι «παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας». Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» και κάνουν σαφέστατη αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν γίνεται λόγος μόνο για αποφυγή επιθετικών ενεργειών, οι οποίες καταδικάζονται, ούτε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα. Εκφράζεται ρητά η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευημερία, στη Δημοκρατία και στην Ασφάλεια της Ελλάδας.

Δεύτερο: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας (21.1) σε σχετική ερώτηση, αφού χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ προκλητικό βήμα, τόνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ’ νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα»,

Τρίτον. Σε ό,τι αφορά το άκυρο μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Λιβύης, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το χαρακτήρισε (15.1) «αντιπαραγωγικό και προκλητικό» τονίζοντας ότι «περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα». Για το ίδιο θέμα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους (12.1) ανέφερε ότι «οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών διαφέρουν από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε πως «τα κατοικημένα νησιά δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.