Aιχμές κατά της κυβέρνησης για οικονομική πολιτική,
εθνικά θέματα κ.α. περιλάμβανε η σημερινή ομιλία του αρχηγού της ΝΔ
Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κέρκυρα σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν
οι νομαρχιακές του κόμματος στα Ιόνια. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήρθε
στο νησί για να εκδηλώσει την αμέριστη στήριξή του στήριξη στη Ρόδη
Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για να εκλεγεί
επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αλλά και να επισημάνει ότι «στις 26 Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες θα μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα μεγάλο δημοψήφισμα».
«Βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπος σε αυτές τις επιλογές με ζητήματα που έχουν να κάνουν ενδεχομένως με θέματα εντοπιότητας. Σας ζητώ να δείτε τη μεγάλη σας ταυτότητα και το μέλλον των Ιονίων Νήσων συνολικά. Κάθε νησί στα Ιόνια έχει τις δικές του ανάγκες και κάθε νησί θα τύχει της δικιάς του ξεχωριστής φροντίδας και από την Περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος. Είμαι εδώ να εγγυηθώ ότι κανένα από τα Ιόνια Νησιά, πόσο μάλλον η Κέρκυρα, η πρωτεύουσα των Ιονίων δεν θα είναι παραμελημένη, δεν θα είναι ξεχασμέν绨, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη, ενώ χαιρέτησαν ο πρ. υπουργός, βουλευτής Β Αθηνών Ν.Δένδιας, ο πρ. βουλευτής Κέρκυρας Σ. Γκίκας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας Γ. Κοντός κ.α. Ομιλία επί του σχεδίου της παράταξης της για τα Ιόνια εκφώνησε η Ρ. Κράτσα.
Στο πολυπληθές ακροατήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μ. Υδραίου, Γ. Τρεπεκλής, η υπεύθυνη τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ Μ. Μάστορα, το στέλεχος της ΝΔ , πρ. δήμαρχος Σπ. Κροκίδης, ο πρ. υπουργός Απ. Κράτσας το μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ Μ. Ανδριώτη, το στέλεχος του μητρώου του κόμματος Ελενα Σαγιαδινού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννης, η ΟΝΝΕΔ Κέρκυρας κ.α.
Η Ρ. Κράτσα
Λ. Αυγενάκης- Ρ. Κράτσα
Ν. Δένδιας
Στ. Γκίκας
(φωτο Σταμάτης Καταπόδης)
Η Ομιλία
Σας ευχαριστώ για αυτή τη θερμή υποδοχή, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας. Ευχαριστώ πολύ. Μαζί θα οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη νίκη και θα κάνουμε το 2019 τη χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ Νίκο, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητή μου Ρόδη, επόμενη Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κύριοι πρόεδροι, κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, είμαι εδώ σήμερα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να παρέχω και εγώ την αμέριστη πολιτική μου στήριξη στη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για να εκλεγεί επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Και ο δεύτερος λόγος είναι για να σας μεταφέρω ότι στις 26 Μαΐου, ασχέτως των τελικών επιλογών του κ. Τσίπρα, οι Έλληνες πολίτες θα μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα μεγάλο δημοψήφισμα, Θα πουν σε αυτή την κυβέρνηση «φτάνει πια, ως εδώ», θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου και θα σηματοδοτήσουν με αυτό τον τρόπο τις εξελίξεις για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.
Φίλες και φίλοι, πριν από 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στις περιφερειακές, δημοτικές, εθνικές εκλογές με ένα σύνθημα. «Τρεις κάλπες, μια επιλογή. ΣΥΡΙΖΑ». Και έγινε πράξη αυτό το οποίο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το ζόρι καταφέραμε -και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον Θανάση Καββαδά- να κρατήσουμε μια έδρα μόνο, τη μονοεδρική της Λευκάδας το 2015. Χάσαμε την Κεφαλονιά, χάσαμε τη Ζάκυνθο, χάσαμε την έδρα στην Κέρκυρα. Βρεθήκαμε χωρίς βουλευτή στην Κέρκυρα, με δυο βουλευτές να είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τη Χρυσή Αυγή. Και έρχεται τώρα η ώρα, φίλες και φίλοι, που όλοι μαζί θα πρέπει να αναλογιστούμε -και εσείς πρώτα από όλα, Κερκυραίοι, Επτανήσιοι- και να κάνουμε τον απολογισμό αυτής της επιλογής. Να εκλέξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να αναθέσουμε την Περιφέρεια, αλλά και το Δήμο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε τον απολογισμό λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα εδώ στην Κέρκυρα σε σχέση με το πώς ήταν πριν από 4 χρόνια;
Δυστυχώς η πραγματικότητα την οποία αντίκρισα και σήμερα - δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κέρκυρα- είναι η ίδια με την πραγματικότητα που αντικρίζω σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να ξανά βρεθώ μαζί σας τον περασμένο Μάιο σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Τότε -αν θυμάμαι καλά- μίλησα από την αριστερή μεριά, τώρα μιλάω από τη δεξιά μεριά. Αυτό συμβολίζει μεγάλη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι και τότε το κλίμα ήταν πολύ καλό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα το οποίο βλέπω σήμερα. Γιατί και εδώ, η Κέρκυρα, θα στείλει με το δικό της τρόπο το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής.
Τι συνάντησα όμως, φίλες και φίλοι, και στη σημερινή βόλτα την οποία έκανα στην όμορφη πόλη σας; Την ίδια εικόνα, μιας χώρας η οποία βουλιάζει στην απαισιοδοξία. Μιας μεσαίας τάξης αφανισμένης από τους φόρους. Μιας κοινωνίας, η οποία αγωνιωδώς ψάχνει για κατεύθυνση, ψάχνει για όραμα, ψάχνει για ηγεσία και κυρίως ψάχνει για αποτέλεσμα. Διότι καθώς κλείνει αυτή η πονεμένη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ - έχουν ήδη κλείσει 4 χρόνια από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του ’15 και αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει, όπως μας δηλώνει ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, θα έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια στην εξουσία από τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, δεν θέλω να το ξεχνάτε αυτό και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι θλιβερά για τη χώρα- θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα για τους φόρους που σας έβαλε. Θα τον θυμόμαστε για τα ψέματα τα οποία είπε, θα τον θυμόμαστε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το πώς εκχώρησε, δυστυχώς, «Μακεδονική» γλώσσα και «Μακεδονική» εθνότητα στους γείτονες. Θα τον θυμόμαστε για το διχασμό, για την πόλωση, για το δηλητήριο το οποίο ρίχνει στην πολιτική ζωή. Θα τον θυμόμαστε για κάτι ακόμα. Για τον τρόπο με τον οποίο ξέφτισε το δήθεν πολυδιαφημισμένο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσα χρόνια ότι επειδή δήθεν προέρχονται από μία άλλη ιδεολογική μήτρα, ότι είναι πιο ηθικοί, είναι πιο έντιμοι, είναι πιο κοντά στους απλούς πολίτες, είναι πιο προοδευτικοί από εμάς τους δήθεν παλιούς κεντροδεξιούς συντηρητικούς. Απέδειξαν, φίλες και φίλοι, αυτοί οι δήθεν νέοι, ότι υιοθετούν τις χειρότερες συνήθειες του κακού παρελθόντος, το οποίο βέβαια με πολύ μεγάλη ευκολία υποδέχθηκαν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 36% και ποιοι μετακινήθηκαν με πολύ μεγάλη άνεση, για να βρουν τώρα μια καινούρια κομματική στέγη, χωρίς όμως να αλλάξουν τις συνήθειές τους.
Το εκλογικό, ή το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη πάει περίπατο εδώ και πολύ καιρό. Επιτρέψτε μου να σταθώ σύντομα σε δύο συμβάντα τα οποία είδαμε την τελευταία εβδομάδα και τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την κατάρρευση και αυτού του μύθου. Συμβάν πρώτο. Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επιτρέπει στους υποψήφιους ευρωβουλευτές να μην παραιτηθούν όπως όριζε η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, εφόσον είναι βουλευτές για να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Μονά βουλευτές, ζυγά ευρωβουλευτές. Ωραία το παίζουν δίπορτο οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όλα αυτά βέβαια γίνονται για να εξαργυρώσει ο κ. Τσίπρας κομματικά γραμμάτια απέναντι στην κυρία Κουντουρά, στον κ. Δανέλη, σε πρόσωπα τα οποία συγκρότησαν αυτήν την ετερόκλητη πλειοψηφία, η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η οποία ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προς τιμήν τους και σε συνεννόηση μαζί μου, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές μας που κατεβαίνουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, δεν θα κάνουν χρήση αυτής της τροπολογίας Κουντουρά και θα παραιτηθούν πριν από τις εκλογές, αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το ρίσκο της επιλογής τους. Διότι αυτό είναι το ηθικό και αυτό είναι το σωστό.
Το δεύτερο συμβάν το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας χθες, αφορά την περίπτωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Λοΐζου. O κ. Τσίπρας, παρότι προφανώς γνώριζε τα όσα είχε πει για την τρομοκρατία, τον προσβλητικό της λόγο για τα θύματα της τρομοκρατίας, δεν τον εμπόδισαν να την επιλέξει ως υποψήφια ευρωβουλευτή. Μάθαμε όμως στην πορεία, ότι η κυρία Λοΐζου για 5,5 χρόνια εισέπραττε, με το αζημίωτο, τη τιμητική σύνταξη της μητέρας της η οποία είχε αποβιώσει. Και βέβαια καταδικάστηκε για αυτό. Το μεγάλο ερώτημα όμως εδώ είναι εάν ο κ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα αυτά και επέλεξε να τα αγνοήσει ή αν δήθεν δεν τα γνώριζε και αναγκάστηκε να την αποσύρει κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της κοινής γνώμης. Το ζητούμενο όμως, φίλες και φίλοι, δεν είναι να αποσυρθεί η κάθε κυρία Λοΐζου. Το ζητούμενο είναι να αποσυρθεί επιτέλους από την εξουσία ο κ. Τσίπρας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική σας ισχυρή παρουσία στις κάλπες. Ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές και καταλήγοντας στις εθνικές εκλογές.
Αλλά επειδή σε δυο μέρες έχουμε και Εθνική Επέτειο, θα γιορτάσουμε τα 198 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε το Ελληνικό Έθνος στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία, επιτρέψτε μου εδώ από τα Ιόνια Νησιά να πω και δυο κουβέντες για τα εθνικά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο και θλιβερό Υπουργός αυτής της κυβέρνησης να βγαίνει δημόσια στη Μακεδονία και να λέει ότι η «Μακεδονία ξακουστή ανήκει στα Σκόπια». Ή αγνοούν το βάρος των λέξεών τους ή παίζουν με αυτές. Και στις δύο περιπτώσεις, φίλες και φίλοι, είναι επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα. Προς Θεού, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές να μην ανοίξουμε και άλλα μέτωπα υπερήφανης διαπραγμάτευσης με αυτούς οι οποίοι αβίαστα -και σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία υψώνει αδικαιολόγητα τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα- έρχονται και λένε ότι οι Τούρκοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα ενεργειακά του Αιγαίου ή ισχυρίζονται ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο και άρα χρήζει κάποιου είδους διαφορετικής μεταχείρισης. Λάθος λόγια, λάθος αντίδραση τη λάθος στιγμή. Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει αρκετή ζημιά στα εθνικά συμφέροντα. Να μην προσθέσει λοιπόν άλλη μια πριν από τις εκλογές πιστεύοντας ότι είναι μεγάλος διαπραγματευτής και να πάει να λύσει και τις εκκρεμότητες με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ας σταματήσει εδώ και ας αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της διαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Φίλες και φίλοι, δεν θα κουραστώ να το λέω διότι μερικές φορές ξεχνάμε ότι στις 26 Μαΐου -σε κάθε περίπτωση- έχουμε εκλογές. Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα έχουμε και εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου. Εμείς έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αλλά η απόφαση για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ανήκει στον κ. Τσίπρα. Εάν λοιπόν ο κ. Τσίπρας επιλέξει στις 26 Μαΐου να μην διεξάγει εθνικές εκλογές τότε οι ευρωεκλογές αποκτούν ένα ξεχωριστό, ένα ειδικό πολιτικό βάρος. Στις 26 Μαΐου δεν θα ψηφίσουμε μόνο για το τι Ευρώπη θέλουμε. Για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Για τους ευρωβουλευτές οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα δώσουν τη μάχη να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Θα ψηφίσουμε και για αυτό. Και δεν θέλω να σας διαφεύγει μια κρίσιμη ιστορική πραγματικότητα. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Στις 29 Μαΐου πριν από ακριβώς 40 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Το έκανε τότε βρισκόμενος απέναντι σε μία μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης η οποία δεν έβλεπε την μεγάλη χρησιμότητα να προσδεθεί με ασφάλεια η χώρα στο ασφαλές αγκυροβόλιο της Ευρώπης. Προχώρησε με θάρρος κάνοντας μία εθνική επιλογή η οποία προσδιόρισε τις τύχες της χώρας για πάντα Και αν αυτό έγινε πριν από 40 χρόνια, πριν από 4 χρόνια, το Καλοκαίρι του 2015 μέσα σε τραυματικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον απίστευτης έντασης, με ένα κάλπικο δημοψήφισμα όπου για άλλα ψήφισε ο ελληνικός λαός και άλλα έγιναν μία εβδομάδα μετά, κλήθηκε τότε η Νέα Δημοκρατία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας το Καλοκαίρι του 2015 αναλαμβάνοντας τότε και πολιτικό κόστος. Ήμασταν παρέα με τους συναδέλφους μου βουλευτές και με το Νίκο τότε και συζητούσαμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το πολιτικά εύκολο και ευχάριστο θα ήταν να βρεθούμε και εμείς απέναντι στα μνημόνια, λες και υπάρχει κάποιος ο οποίος θέλει να υπάρχουν μνημόνια ή να μπορούσαμε εμείς να τα σκίσουμε με ένα νόμο, με ένα άρθρο και να μην το είχαμε κάνει γιατί μας άρεσαν. Πήραμε όμως τότε την απόφαση να βάλουμε το καλό της χώρας πάνω από το καλό του Κόμματος. Και είμαστε απολύτως ήσυχοι με αυτή την επιλογή μας. Γιατί όπως η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 40 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 4 χρόνια και η Νέα Δημοκρατία πάλι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα λαμπρή πορεία, σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Θα ψηφίσουμε λοιπόν για την Ευρώπη που θέλουμε. Για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν θα ψηφίσουμε μόνο για αυτό. Εάν οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών εκλογών τότε στην ουσία οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο από έναν αγώνα που έχει δύο ημίχρονα. Και στο πρώτο ημίχρονο, για να το πω πολύ απλά, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βάλει πολλά γκολ. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από το πρώτο ημίχρονο αυτού του αγώνα οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν στον κ. Τσίπρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει τελειώσει, ότι ήρθε η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά.
Αλλά δεν θα στείλουν μόνο ένα μήνυμα διαμαρτυρίας καταδικάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά. Πρέπει να στείλουν και ένα μήνυμα στήριξης της Νέας Δημοκρατίας δίνοντάς μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Για αυτό επιμένω σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπου το πολιτικό διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους, για ανώδυνες πολιτικές επιλογές που μπορεί σε άλλες συγκυρίες να φαινόντουσαν ευχάριστες. Τώρα μπροστά στο μείζον εθνικό διακύβευμα να βάλουμε ένα τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και να δώσουμε ισχυρή στήριξη στη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αυτές οι επιλογές της χαλαρής, της ανώδυνης ψήφου, είναι επιλογές τις οποίες δεν πρέπει να ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας. Και θα ζητήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στις ευρωεκλογές που έρχονται. Και ζητώ από όλες και από όλους, από τις κομματικές μας οργανώσεις, από τους φίλους μας, από τα παλιά και νέα στελέχη που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία απόλυτη κινητοποίηση για αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη. Θα χρειαστούμε, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, εκλογικούς αντιπροσώπους σε κάθε κάλπη. Δεν θα υπάρχει κάλπη στην χώρα που να μην έχει εκλογικό αντιπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Και σας θέλουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Να προστρέξετε να εγγραφείτε στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε όλα τα εκλογικά τμήματα για να εξασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα γίνει απολύτως σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού.
Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση δεν θα ψηφίσουμε μόνο για υποψήφιους ευρωβουλευτές και για Κόμματα που θα δώσουν την άλλη μέρα τον αγώνα στην Ευρώπη. Θα ψηφίσουμε και για Περιφερειάρχες και θα ψηφίσουμε και για Δημάρχους. Και αυτό με φέρνει στην ανάγκη να επαναλάβω εδώ στην Κέρκυρα το πόσο σημαντικό θεωρώ να εκλεγεί η Ρόδη Περιφερειάρχης Ιονίων και ζητώ τη στήριξή σας σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν τη ζητώ μόνο για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης. Τη ζητώ διότι την επόμενη μέρα είναι απολύτως κρίσιμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μπορέσει να συνεργαστεί με εκλεγμένους Περιφερειάρχες, οι οποίοι θα συμμερίζονται το κοινό αναπτυξιακό μας όνειρο. Ακούσατε από η Ρόδη πολύ φιλόδοξα σχέδια, τα οποία θα εξειδικευτούν και στη συνέχεια, για το πώς αντιλαμβάνεται τα Ιόνια νησιά, ως μία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για το πώς θα αξιοποιήσουν τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Για να μπορέσει όμως αυτό το σχέδιο να γίνει πράξη, πρέπει να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Περιφερειαρχών και κεντρικής διοίκησης. Αυτή η συναντίληψη υπάρχει μεταξύ εμού και της Ρόδης. Για αυτό σας ζητώ να τη στηρίξετε.
Ξέρετε βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπος σε αυτές τις επιλογές με ζητήματα που έχουν να κάνουν ενδεχομένως με θέματα εντοπιότητας. Σας ζητώ να δείτε τη μεγάλη σας ταυτότητα και το μέλλον των Ιονίων Νήσων συνολικά. Κάθε νησί στα Ιόνια έχει τις δικές του ανάγκες και κάθε νησί θα τύχει της δικιάς του ξεχωριστής φροντίδας και από την Περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος. Είμαι εδώ να εγγυηθώ ότι κανένα από τα Ιόνια Νησιά, πόσο μάλλον η Κέρκυρα, η πρωτεύουσα των Ιονίων δεν θα είναι παραμελημένη, δεν θα είναι ξεχασμένη στη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε την επόμενη μέρα για να ανατάξουμε τη χώρα. Στο Συνέδριο το οποίο είχαμε κάνει το Μάιο, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολλές συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε το αναπτυξιακό όραμα των Ιονίων. Και είχε γίνει τότε μια εξαιρετική δουλειά, η οποία έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμά μας. Δεν θα την επαναλάβω χάριν του χρόνου. Θα πω μόνο, ότι η αναπτυξιακή δυναμική των Ιονίων Νησιών είναι πραγματικά πάρα-πάρα πολύ μεγάλη. Και δυστυχώς τα Ιόνια αδικήθηκαν από μια κακή περιφερειακή διοίκηση, από μία προβληματική δημοτική διοίκηση, η οποία δεν μπόρεσε καν να αντιμετωπίσει βασικότατα προβλήματα, όπως τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είχα την ευκαιρία να ξαναμιλήσω για το θέμα αυτό και εύχομαι η εικόνα προσωρινής ηρεμίας την οποία αντικρίζουμε τώρα να μπορέσει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, ώστε να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές εικόνες τις οποίες αντίκρισα πριν από ένα χρόνο, όταν είχα ξανάρθει στο νησί. Εικόνες που υπονομεύουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο την ίδια τη δημόσια υγεία των Κερκυραίων. Δεν θα πω τι θα είχε γίνει, αν είχε ακολουθηθεί το σχέδιο το οποίο είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, με συγχρηματοδότηση και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου και ετοιμάζεται ήδη να λειτουργήσει πιλοτικά. Εδώ θα χρειαστούμε 3 με 4 χρόνια ακόμα την επόμενη μέρα για να δρομολογήσουμε μία τέτοια μονάδα.
Δύο Περιφερειάρχες εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014. Τον Περιφερειάρχη το δικό σας και την κυρία Δούρου στην Αττική. Αυτό που τους ενώνει, είναι η μνημειώδης ανικανότητα. Οι ιδεοληψίες, οι αντιλήψεις του ότι τα σκουπίδια μπορεί να τα μαζεύει διαφορετικά κάποιος αριστερός. Και αυτό το αόρατο νήμα που συνδέει το Τεμπλόνι με τη Φυλή, που σηματοδοτεί στην ουσία την απόλυτη αποτυχία μιας αριστερής διακυβέρνησης, η οποία άφησε την Αττική και την Κέρκυρα εκτεθειμένες σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα, την οποία πρέπει την επόμενη μέρα, με μεγάλη ταχύτητα εμείς, να απενεργοποιήσουμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τις τοπικές, τις δημοτικές αρχές, με την Περιφέρεια. Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν από πολλές δεκαετίες, είναι όμως ακόμα, δυστυχώς, μία από τις εκκρεμότητες τις οποίες κληρονομούμε από το παρελθόν.
Όπως εκκρεμότητες υπάρχουν και στις βασικές υποδομές, στους βιολογικούς καθαρισμούς στον κεντρικό οδικό άξονα βορρά-νότου της Κέρκυρας που είναι ένας οδικός άξονας που δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός νησιού με τόσο μεγάλες αναπτυξιακές φιλοδοξίες. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη. θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα έργο το οποίο αποτελεί έργο σημαία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο δυστυχώς πολεμήθηκε στα πρώτα του στάδια από το ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι στη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport, έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι όμως που αναγκάστηκε να το υλοποιήσει. Έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση βλέπετε τη μεγάλη πρόοδο η οποία ήδη υπάρχει σε βασικές υποδομές μας στα αεροδρόμια έτσι ώστε η κεντρική πύλη εισόδου των νησιών μας, της ηπειρωτικής χώρας, να είναι μία πύλη εισόδου που να συνάδει με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην Πατρίδα μας.
Φίλες και φίλοι, δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμά μας, νομίζω εξάλλου ότι είστε απολύτως εξοικειωμένοι με αυτό. Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο κουβέντες μέσα από τέσσερις συναντήσεις τις οποίες είχα σήμερα στην Κέρκυρα κάθε μία από τις οποίες λένε μία ξεχωριστή ιστορία και σηματοδοτούν διαφορετικές προτεραιότητες για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είχα πρώτα την ευκαιρία να πάω σε ένα καταπληκτικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας, τη «Μέλισσα», για να δω από κοντά την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί για να παρέχουν υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται τη φροντίδα μας, τη φροντίδα της Πολιτείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Το λέω αυτό διότι μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μία έντονη κοινωνική διάσταση. Το λέω αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα των πολλών και όχι των λίγων όπως κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν. Το λέω αυτό διότι είναι μία υποχρέωση την οποία έχουμε ως Κόμμα και ως αυριανή κυβέρνηση να σταθούμε πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία έρχεται συχνά και υποκαθιστά ατελείς κρατικές δομές. Μέσα από το υστέρημά τους, την προσωπική τους δουλειά αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ένα περίσσευμα καρδιάς στους συμπολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά δεν μπορούμε μόνο να στηριζόμαστε στην καλοσύνη τους και στην προθυμία τους, πρέπει κάποια στιγμή και το κράτος να είναι πραγματικός αρωγός σε αυτή τους την προσπάθεια.
Αμέσως μετά βρέθηκα τυχαία σε μία μικρή μικρομεσαία επιχείρηση, σε ένα μικρό μηχανουργείο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο που στεγάζεται η «Μέλισσα» και είχα μία σύντομη κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και το γιο του. Τυπική μικρομεσαία επιχείρηση, επισκευάζουν εξαρτήματα από πλοία. Άντεξαν τα χρόνια της κρίσης, υπέφεραν πάρα πολύ όμως και αυτοί από την υπερφορολόγηση και από τις εισφορές οι οποίες πια καθιστούν την εργασία και τον κόπο του εργαζόμενου απαγορευτική συνθήκη στη σημερινή Ελλάδα. Με αφορμή την επίσκεψή μου το ξαναλέω για άλλη μία φορά: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα προσφέρει περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους νέους συμπολίτες μας.
Είχα την ευκαιρία, επίσης, να συνομιλήσω με οδηγούς ταξί οι οποίοι οργανωμένοι και παρέχοντας, πιστεύω ποιοτικές υπηρεσίες, μου έθεσαν τα δικά τους ζητήματα για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το ρόλο τους στην μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Μου έδωσε αυτό την ευκαιρία να μιλήσω, για άλλη μία φορά, για αυτό το σημαντικό κλάδο. Για να πω πόσο πιστεύουμε σε συνεργατικά σχήματα τα οποία χρησιμοποιούν και την τεχνολογία για να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά και πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες κινούνται στην γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας, που παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν πληρώνουν φόρους και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται να επισκεφτούν την όμορφη Κέρκυρα.
Επισκέφθηκα και ένα ξενοδοχείο. Ένα τυπικό ξενοδοχείο, μικρομεσαία επιχείρηση και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω, όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη, το μέτοχο, αλλά και με τους εργαζόμενους. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας επαναλάβω κάτι το οποίο το πιστεύω βαθιά. Αν μιλάμε για ανάπτυξη, η ανάπτυξη ιδιωτικού τομέα, όπως εδώ, πρέπει να δρομολογηθεί με περισσότερες επενδύσεις σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Κέρκυρα. Δεν μιλάμε μόνο για μία ανάπτυξη η οποία θα ωφελήσει τους λίγους, τους μετόχους, τους ιδιοκτήτες, τους ξενοδόχους εν προκειμένω. Όταν μιλάμε για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, πρέπει το εργατικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, να είναι εξίσου ευχαριστημένοι, χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι, όσο και οι ιδιοκτήτες μέτοχοι και managers. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη από την οποία θα είναι ωφελημένοι και οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι, αλλά πρωτίστως οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, είναι η ανάπτυξη την οποία εμείς οραματιζόμαστε. Για αυτό και θέλουμε και θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να δίνουν περισσότερες παροχές στους εργαζόμενους. Να τους κάνουν συμμέτοχους σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, ώστε και αυτοί να αισθάνονται ότι θα έχουν ένα διακριτό, ένα συγκεκριμένο μέρισμα από την οικονομική επιτυχία. Το λέω αυτό, διότι η ανάπτυξη έτσι όπως την οραματιζόμαστε, είναι μία ανάπτυξη για τους πολλούς.
Είναι πρωτίστως μία ανάπτυξη -και θέλω με αυτήν την ευκαιρία να χαιρετήσω και την ΟΝΝΕΔ μας, τη νεολαία μας η οποία δίνει το παρών για άλλη μια φορά είναι εδώ σε μία κομματική μας συγκέντρωση- για τη νέα γενιά. Είναι μία ανάπτυξη που θα μπορέσει να δώσει στα νέα παιδιά ευκαιρίες, αλλά και δεξιότητες και γνώσεις, για να μπορούν επιτέλους να τις εκμεταλλευτούν. Μία ανάπτυξη η οποία πρέπει να φέρει κοντά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Ιονίου, με τις ανάγκες της πραγματικής αγοράς. Δεν γίνεται να παράγουμε πτυχιούχους με δεξιότητες και πτυχία που δεν ενδιαφέρουν τους εργοδότες και δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και το τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια μας και αυτό κατ’ εξοχήν σε περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να γίνει πράξη. Να συνεργαστούν τα πανεπιστήμια με την Περιφέρεια, με το κεντρικό κράτος, με τους τοπικούς φορείς, τα επιμελητήρια, ώστε να μπορούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα δεξιοτήτων το οποίο υπάρχει σήμερα στην αγορά. Σας έδωσα λοιπόν μέσα από 4 διακριτές προσωπικές ιστορίες, τις οποίες βίωσα σήμερα, αυτές τις λίγες ώρες που βρίσκομαι στην Κέρκυρα, ένα στίγμα για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του αύριο.
Αλλά, φίλες και φίλοι, πάνω από όλα -και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό- πρέπει να συνθλίψουμε αυτό το σύννεφο, αυτό το νέφος απαισιοδοξίας και παρακμής, το οποίο κρέμεται πια πάνω από τη χώρα. Υπάρχει πίσω από την Ελλάδα της παρακμής, της διαφθοράς, των κολλητών, των βολεμένων του ΣΥΡΙΖΑ, μια άλλη Ελλάδα, μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία εργάζεται νυχθημερόν και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για την ίδια, για τα παιδιά της, για τα εγγόνια της, για τους γονείς, για τους παππούδες, για τις γιαγιάδες. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν συμβιβάζεται με αυτή τη μετριότητα την οποία ζούμε σήμερα. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μία ξεχωριστή, κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, κρατώντας όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα, της ταυτότητάς μας που μας κάνουν τόσο υπερήφανους. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία μπορεί σήμερα να μην εκδηλώνεται, να μη μιλάει πολύ, αλλά μέσα της βράζει και είναι πολύ οργισμένη, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έρθει η ώρα της κάλπης, θα κάνει το σωστό. Θα μαυρίσει τον κ. Τσίπρα, που τους μαύρισε τη ψυχή. Μαύρισε ο κ. Τσίπρας τις ψυχές των Ελλήνων. Και θα στείλει ένα ισχυρό, ένα δυνατό μήνυμα πολιτικής αλλαγής στη μόνη πολιτική δύναμη σήμερα η οποία μπορεί να εκφράσει αυτό το συναίσθημα των Ελλήνων και να οδηγήσει επιτέλους τον τόπο σε καλύτερες μέρες
Κλείνω φίλες και φίλοι, λέγοντας σας ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε σε δύσκολες στιγμές. Αποδείξαμε ότι είμαστε το μόνο Κόμμα το οποίο έχει πραγματικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Γιατί; Γιατί είμαστε ένα Κόμμα βαθιά λαϊκό. Είμαστε ένα Κόμμα το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες όλων των Ελλήνων. Είμαστε ένα Κόμμα το οποίο ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Αντέξαμε στις δυσκολίες. Κρατηθήκαμε όρθιοι όταν πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα είχαμε την τύχη του άλλου μεγάλου μας πολιτικού αντιπάλου της Μεταπολίτευσης. Αλλά διαψεύσαμε αυτές τις προσδοκίες. Και θέλω εδώ να πω ένα προσωπικό μεγάλο ευχαριστώ στους παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς μας κρατήσατε όρθιους στις δύσκολες στιγμές. Εσείς βάλατε τα θεμέλια για να μπορούν να έρχονται σήμερα κοντά μας και να τους υποδεχόμαστε, και θέλω να το τονίσω αυτό, με ανοιχτή αγκαλιά, φίλοι μας οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν. Φίλοι μας οι οποίοι έρχονται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι ενδεχομένως λίγο διστακτικά, άλλοι με μεγαλύτερο θάρρος, γιατί συναντούν στη Νέα Δημοκρατία ένα Κόμμα το οποίο από τη μία μένει πιστό στις παραδοσιακές του αξίες, από την άλλη όμως αλλάζει, μπολιάζεται με νέα στελέχη, με νέες ιδέες και μπορεί να εκφράσει και τις δικές τους ανησυχίες. Και μπρος στο μείζον διακύβευμα, δεν θα κουραστώ να το λέω αυτό, της κεντρικής πορείας της χώρας παραμερίζουν αυτοί οι συμπολίτες μας και τις όποιες αναστολές τους για να έρθουν κοντά μας.
Σας το λέω ξεκάθαρα: Δεν θα σας διαψεύσουμε. Εμπιστευθείτε μας, εμπιστευθείτε εμένα προσωπικά να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε μία μεγάλη νίκη και τον τόπο μας επιτέλους στην κατεύθυνση που του αξίζει. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε με τη δική σας στήριξη, το δικό σας χειροκρότημα. Πάμε μαζί, λοιπόν, για μία μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές, με τη Ρόδη Κράτσα Περιφερειάρχη στα Ιόνια για να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη. Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε να το καταφέρουμε. Να είστε καλά, στο επανειδείν. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
kerkyrasimera.gr
επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αλλά και να επισημάνει ότι «στις 26 Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες θα μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα μεγάλο δημοψήφισμα».
«Βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπος σε αυτές τις επιλογές με ζητήματα που έχουν να κάνουν ενδεχομένως με θέματα εντοπιότητας. Σας ζητώ να δείτε τη μεγάλη σας ταυτότητα και το μέλλον των Ιονίων Νήσων συνολικά. Κάθε νησί στα Ιόνια έχει τις δικές του ανάγκες και κάθε νησί θα τύχει της δικιάς του ξεχωριστής φροντίδας και από την Περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος. Είμαι εδώ να εγγυηθώ ότι κανένα από τα Ιόνια Νησιά, πόσο μάλλον η Κέρκυρα, η πρωτεύουσα των Ιονίων δεν θα είναι παραμελημένη, δεν θα είναι ξεχασμέν绨, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη, ενώ χαιρέτησαν ο πρ. υπουργός, βουλευτής Β Αθηνών Ν.Δένδιας, ο πρ. βουλευτής Κέρκυρας Σ. Γκίκας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας Γ. Κοντός κ.α. Ομιλία επί του σχεδίου της παράταξης της για τα Ιόνια εκφώνησε η Ρ. Κράτσα.
Στο πολυπληθές ακροατήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μ. Υδραίου, Γ. Τρεπεκλής, η υπεύθυνη τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ Μ. Μάστορα, το στέλεχος της ΝΔ , πρ. δήμαρχος Σπ. Κροκίδης, ο πρ. υπουργός Απ. Κράτσας το μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ Μ. Ανδριώτη, το στέλεχος του μητρώου του κόμματος Ελενα Σαγιαδινού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννης, η ΟΝΝΕΔ Κέρκυρας κ.α.
Η Ρ. Κράτσα
Λ. Αυγενάκης- Ρ. Κράτσα
Ν. Δένδιας
Στ. Γκίκας
(φωτο Σταμάτης Καταπόδης)
Η Ομιλία
Σας ευχαριστώ για αυτή τη θερμή υποδοχή, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας. Ευχαριστώ πολύ. Μαζί θα οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη νίκη και θα κάνουμε το 2019 τη χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ Νίκο, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητή μου Ρόδη, επόμενη Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κύριοι πρόεδροι, κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, είμαι εδώ σήμερα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να παρέχω και εγώ την αμέριστη πολιτική μου στήριξη στη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για να εκλεγεί επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Και ο δεύτερος λόγος είναι για να σας μεταφέρω ότι στις 26 Μαΐου, ασχέτως των τελικών επιλογών του κ. Τσίπρα, οι Έλληνες πολίτες θα μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα μεγάλο δημοψήφισμα, Θα πουν σε αυτή την κυβέρνηση «φτάνει πια, ως εδώ», θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου και θα σηματοδοτήσουν με αυτό τον τρόπο τις εξελίξεις για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.
Φίλες και φίλοι, πριν από 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στις περιφερειακές, δημοτικές, εθνικές εκλογές με ένα σύνθημα. «Τρεις κάλπες, μια επιλογή. ΣΥΡΙΖΑ». Και έγινε πράξη αυτό το οποίο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το ζόρι καταφέραμε -και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον Θανάση Καββαδά- να κρατήσουμε μια έδρα μόνο, τη μονοεδρική της Λευκάδας το 2015. Χάσαμε την Κεφαλονιά, χάσαμε τη Ζάκυνθο, χάσαμε την έδρα στην Κέρκυρα. Βρεθήκαμε χωρίς βουλευτή στην Κέρκυρα, με δυο βουλευτές να είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τη Χρυσή Αυγή. Και έρχεται τώρα η ώρα, φίλες και φίλοι, που όλοι μαζί θα πρέπει να αναλογιστούμε -και εσείς πρώτα από όλα, Κερκυραίοι, Επτανήσιοι- και να κάνουμε τον απολογισμό αυτής της επιλογής. Να εκλέξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να αναθέσουμε την Περιφέρεια, αλλά και το Δήμο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε τον απολογισμό λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα εδώ στην Κέρκυρα σε σχέση με το πώς ήταν πριν από 4 χρόνια;
Δυστυχώς η πραγματικότητα την οποία αντίκρισα και σήμερα - δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κέρκυρα- είναι η ίδια με την πραγματικότητα που αντικρίζω σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να ξανά βρεθώ μαζί σας τον περασμένο Μάιο σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Τότε -αν θυμάμαι καλά- μίλησα από την αριστερή μεριά, τώρα μιλάω από τη δεξιά μεριά. Αυτό συμβολίζει μεγάλη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι και τότε το κλίμα ήταν πολύ καλό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα το οποίο βλέπω σήμερα. Γιατί και εδώ, η Κέρκυρα, θα στείλει με το δικό της τρόπο το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής.
Τι συνάντησα όμως, φίλες και φίλοι, και στη σημερινή βόλτα την οποία έκανα στην όμορφη πόλη σας; Την ίδια εικόνα, μιας χώρας η οποία βουλιάζει στην απαισιοδοξία. Μιας μεσαίας τάξης αφανισμένης από τους φόρους. Μιας κοινωνίας, η οποία αγωνιωδώς ψάχνει για κατεύθυνση, ψάχνει για όραμα, ψάχνει για ηγεσία και κυρίως ψάχνει για αποτέλεσμα. Διότι καθώς κλείνει αυτή η πονεμένη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ - έχουν ήδη κλείσει 4 χρόνια από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του ’15 και αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει, όπως μας δηλώνει ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, θα έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια στην εξουσία από τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, δεν θέλω να το ξεχνάτε αυτό και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι θλιβερά για τη χώρα- θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα για τους φόρους που σας έβαλε. Θα τον θυμόμαστε για τα ψέματα τα οποία είπε, θα τον θυμόμαστε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το πώς εκχώρησε, δυστυχώς, «Μακεδονική» γλώσσα και «Μακεδονική» εθνότητα στους γείτονες. Θα τον θυμόμαστε για το διχασμό, για την πόλωση, για το δηλητήριο το οποίο ρίχνει στην πολιτική ζωή. Θα τον θυμόμαστε για κάτι ακόμα. Για τον τρόπο με τον οποίο ξέφτισε το δήθεν πολυδιαφημισμένο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσα χρόνια ότι επειδή δήθεν προέρχονται από μία άλλη ιδεολογική μήτρα, ότι είναι πιο ηθικοί, είναι πιο έντιμοι, είναι πιο κοντά στους απλούς πολίτες, είναι πιο προοδευτικοί από εμάς τους δήθεν παλιούς κεντροδεξιούς συντηρητικούς. Απέδειξαν, φίλες και φίλοι, αυτοί οι δήθεν νέοι, ότι υιοθετούν τις χειρότερες συνήθειες του κακού παρελθόντος, το οποίο βέβαια με πολύ μεγάλη ευκολία υποδέχθηκαν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 36% και ποιοι μετακινήθηκαν με πολύ μεγάλη άνεση, για να βρουν τώρα μια καινούρια κομματική στέγη, χωρίς όμως να αλλάξουν τις συνήθειές τους.
Το εκλογικό, ή το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη πάει περίπατο εδώ και πολύ καιρό. Επιτρέψτε μου να σταθώ σύντομα σε δύο συμβάντα τα οποία είδαμε την τελευταία εβδομάδα και τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την κατάρρευση και αυτού του μύθου. Συμβάν πρώτο. Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επιτρέπει στους υποψήφιους ευρωβουλευτές να μην παραιτηθούν όπως όριζε η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, εφόσον είναι βουλευτές για να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Μονά βουλευτές, ζυγά ευρωβουλευτές. Ωραία το παίζουν δίπορτο οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όλα αυτά βέβαια γίνονται για να εξαργυρώσει ο κ. Τσίπρας κομματικά γραμμάτια απέναντι στην κυρία Κουντουρά, στον κ. Δανέλη, σε πρόσωπα τα οποία συγκρότησαν αυτήν την ετερόκλητη πλειοψηφία, η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η οποία ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προς τιμήν τους και σε συνεννόηση μαζί μου, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές μας που κατεβαίνουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, δεν θα κάνουν χρήση αυτής της τροπολογίας Κουντουρά και θα παραιτηθούν πριν από τις εκλογές, αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το ρίσκο της επιλογής τους. Διότι αυτό είναι το ηθικό και αυτό είναι το σωστό.
Το δεύτερο συμβάν το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας χθες, αφορά την περίπτωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Λοΐζου. O κ. Τσίπρας, παρότι προφανώς γνώριζε τα όσα είχε πει για την τρομοκρατία, τον προσβλητικό της λόγο για τα θύματα της τρομοκρατίας, δεν τον εμπόδισαν να την επιλέξει ως υποψήφια ευρωβουλευτή. Μάθαμε όμως στην πορεία, ότι η κυρία Λοΐζου για 5,5 χρόνια εισέπραττε, με το αζημίωτο, τη τιμητική σύνταξη της μητέρας της η οποία είχε αποβιώσει. Και βέβαια καταδικάστηκε για αυτό. Το μεγάλο ερώτημα όμως εδώ είναι εάν ο κ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα αυτά και επέλεξε να τα αγνοήσει ή αν δήθεν δεν τα γνώριζε και αναγκάστηκε να την αποσύρει κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της κοινής γνώμης. Το ζητούμενο όμως, φίλες και φίλοι, δεν είναι να αποσυρθεί η κάθε κυρία Λοΐζου. Το ζητούμενο είναι να αποσυρθεί επιτέλους από την εξουσία ο κ. Τσίπρας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική σας ισχυρή παρουσία στις κάλπες. Ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές και καταλήγοντας στις εθνικές εκλογές.
Αλλά επειδή σε δυο μέρες έχουμε και Εθνική Επέτειο, θα γιορτάσουμε τα 198 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε το Ελληνικό Έθνος στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία, επιτρέψτε μου εδώ από τα Ιόνια Νησιά να πω και δυο κουβέντες για τα εθνικά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο και θλιβερό Υπουργός αυτής της κυβέρνησης να βγαίνει δημόσια στη Μακεδονία και να λέει ότι η «Μακεδονία ξακουστή ανήκει στα Σκόπια». Ή αγνοούν το βάρος των λέξεών τους ή παίζουν με αυτές. Και στις δύο περιπτώσεις, φίλες και φίλοι, είναι επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα. Προς Θεού, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές να μην ανοίξουμε και άλλα μέτωπα υπερήφανης διαπραγμάτευσης με αυτούς οι οποίοι αβίαστα -και σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία υψώνει αδικαιολόγητα τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα- έρχονται και λένε ότι οι Τούρκοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα ενεργειακά του Αιγαίου ή ισχυρίζονται ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο και άρα χρήζει κάποιου είδους διαφορετικής μεταχείρισης. Λάθος λόγια, λάθος αντίδραση τη λάθος στιγμή. Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει αρκετή ζημιά στα εθνικά συμφέροντα. Να μην προσθέσει λοιπόν άλλη μια πριν από τις εκλογές πιστεύοντας ότι είναι μεγάλος διαπραγματευτής και να πάει να λύσει και τις εκκρεμότητες με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ας σταματήσει εδώ και ας αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της διαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Φίλες και φίλοι, δεν θα κουραστώ να το λέω διότι μερικές φορές ξεχνάμε ότι στις 26 Μαΐου -σε κάθε περίπτωση- έχουμε εκλογές. Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα έχουμε και εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου. Εμείς έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αλλά η απόφαση για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ανήκει στον κ. Τσίπρα. Εάν λοιπόν ο κ. Τσίπρας επιλέξει στις 26 Μαΐου να μην διεξάγει εθνικές εκλογές τότε οι ευρωεκλογές αποκτούν ένα ξεχωριστό, ένα ειδικό πολιτικό βάρος. Στις 26 Μαΐου δεν θα ψηφίσουμε μόνο για το τι Ευρώπη θέλουμε. Για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Για τους ευρωβουλευτές οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα δώσουν τη μάχη να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Θα ψηφίσουμε και για αυτό. Και δεν θέλω να σας διαφεύγει μια κρίσιμη ιστορική πραγματικότητα. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Στις 29 Μαΐου πριν από ακριβώς 40 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Το έκανε τότε βρισκόμενος απέναντι σε μία μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης η οποία δεν έβλεπε την μεγάλη χρησιμότητα να προσδεθεί με ασφάλεια η χώρα στο ασφαλές αγκυροβόλιο της Ευρώπης. Προχώρησε με θάρρος κάνοντας μία εθνική επιλογή η οποία προσδιόρισε τις τύχες της χώρας για πάντα Και αν αυτό έγινε πριν από 40 χρόνια, πριν από 4 χρόνια, το Καλοκαίρι του 2015 μέσα σε τραυματικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον απίστευτης έντασης, με ένα κάλπικο δημοψήφισμα όπου για άλλα ψήφισε ο ελληνικός λαός και άλλα έγιναν μία εβδομάδα μετά, κλήθηκε τότε η Νέα Δημοκρατία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας το Καλοκαίρι του 2015 αναλαμβάνοντας τότε και πολιτικό κόστος. Ήμασταν παρέα με τους συναδέλφους μου βουλευτές και με το Νίκο τότε και συζητούσαμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το πολιτικά εύκολο και ευχάριστο θα ήταν να βρεθούμε και εμείς απέναντι στα μνημόνια, λες και υπάρχει κάποιος ο οποίος θέλει να υπάρχουν μνημόνια ή να μπορούσαμε εμείς να τα σκίσουμε με ένα νόμο, με ένα άρθρο και να μην το είχαμε κάνει γιατί μας άρεσαν. Πήραμε όμως τότε την απόφαση να βάλουμε το καλό της χώρας πάνω από το καλό του Κόμματος. Και είμαστε απολύτως ήσυχοι με αυτή την επιλογή μας. Γιατί όπως η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 40 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 4 χρόνια και η Νέα Δημοκρατία πάλι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα λαμπρή πορεία, σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Θα ψηφίσουμε λοιπόν για την Ευρώπη που θέλουμε. Για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν θα ψηφίσουμε μόνο για αυτό. Εάν οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών εκλογών τότε στην ουσία οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο από έναν αγώνα που έχει δύο ημίχρονα. Και στο πρώτο ημίχρονο, για να το πω πολύ απλά, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βάλει πολλά γκολ. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από το πρώτο ημίχρονο αυτού του αγώνα οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν στον κ. Τσίπρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει τελειώσει, ότι ήρθε η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά.
Αλλά δεν θα στείλουν μόνο ένα μήνυμα διαμαρτυρίας καταδικάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά. Πρέπει να στείλουν και ένα μήνυμα στήριξης της Νέας Δημοκρατίας δίνοντάς μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Για αυτό επιμένω σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπου το πολιτικό διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους, για ανώδυνες πολιτικές επιλογές που μπορεί σε άλλες συγκυρίες να φαινόντουσαν ευχάριστες. Τώρα μπροστά στο μείζον εθνικό διακύβευμα να βάλουμε ένα τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και να δώσουμε ισχυρή στήριξη στη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αυτές οι επιλογές της χαλαρής, της ανώδυνης ψήφου, είναι επιλογές τις οποίες δεν πρέπει να ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας. Και θα ζητήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στις ευρωεκλογές που έρχονται. Και ζητώ από όλες και από όλους, από τις κομματικές μας οργανώσεις, από τους φίλους μας, από τα παλιά και νέα στελέχη που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία απόλυτη κινητοποίηση για αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη. Θα χρειαστούμε, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, εκλογικούς αντιπροσώπους σε κάθε κάλπη. Δεν θα υπάρχει κάλπη στην χώρα που να μην έχει εκλογικό αντιπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Και σας θέλουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Να προστρέξετε να εγγραφείτε στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε όλα τα εκλογικά τμήματα για να εξασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα γίνει απολύτως σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού.
Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση δεν θα ψηφίσουμε μόνο για υποψήφιους ευρωβουλευτές και για Κόμματα που θα δώσουν την άλλη μέρα τον αγώνα στην Ευρώπη. Θα ψηφίσουμε και για Περιφερειάρχες και θα ψηφίσουμε και για Δημάρχους. Και αυτό με φέρνει στην ανάγκη να επαναλάβω εδώ στην Κέρκυρα το πόσο σημαντικό θεωρώ να εκλεγεί η Ρόδη Περιφερειάρχης Ιονίων και ζητώ τη στήριξή σας σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν τη ζητώ μόνο για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης. Τη ζητώ διότι την επόμενη μέρα είναι απολύτως κρίσιμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μπορέσει να συνεργαστεί με εκλεγμένους Περιφερειάρχες, οι οποίοι θα συμμερίζονται το κοινό αναπτυξιακό μας όνειρο. Ακούσατε από η Ρόδη πολύ φιλόδοξα σχέδια, τα οποία θα εξειδικευτούν και στη συνέχεια, για το πώς αντιλαμβάνεται τα Ιόνια νησιά, ως μία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για το πώς θα αξιοποιήσουν τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Για να μπορέσει όμως αυτό το σχέδιο να γίνει πράξη, πρέπει να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Περιφερειαρχών και κεντρικής διοίκησης. Αυτή η συναντίληψη υπάρχει μεταξύ εμού και της Ρόδης. Για αυτό σας ζητώ να τη στηρίξετε.
Ξέρετε βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπος σε αυτές τις επιλογές με ζητήματα που έχουν να κάνουν ενδεχομένως με θέματα εντοπιότητας. Σας ζητώ να δείτε τη μεγάλη σας ταυτότητα και το μέλλον των Ιονίων Νήσων συνολικά. Κάθε νησί στα Ιόνια έχει τις δικές του ανάγκες και κάθε νησί θα τύχει της δικιάς του ξεχωριστής φροντίδας και από την Περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος. Είμαι εδώ να εγγυηθώ ότι κανένα από τα Ιόνια Νησιά, πόσο μάλλον η Κέρκυρα, η πρωτεύουσα των Ιονίων δεν θα είναι παραμελημένη, δεν θα είναι ξεχασμένη στη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε την επόμενη μέρα για να ανατάξουμε τη χώρα. Στο Συνέδριο το οποίο είχαμε κάνει το Μάιο, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολλές συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε το αναπτυξιακό όραμα των Ιονίων. Και είχε γίνει τότε μια εξαιρετική δουλειά, η οποία έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμά μας. Δεν θα την επαναλάβω χάριν του χρόνου. Θα πω μόνο, ότι η αναπτυξιακή δυναμική των Ιονίων Νησιών είναι πραγματικά πάρα-πάρα πολύ μεγάλη. Και δυστυχώς τα Ιόνια αδικήθηκαν από μια κακή περιφερειακή διοίκηση, από μία προβληματική δημοτική διοίκηση, η οποία δεν μπόρεσε καν να αντιμετωπίσει βασικότατα προβλήματα, όπως τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είχα την ευκαιρία να ξαναμιλήσω για το θέμα αυτό και εύχομαι η εικόνα προσωρινής ηρεμίας την οποία αντικρίζουμε τώρα να μπορέσει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, ώστε να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές εικόνες τις οποίες αντίκρισα πριν από ένα χρόνο, όταν είχα ξανάρθει στο νησί. Εικόνες που υπονομεύουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο την ίδια τη δημόσια υγεία των Κερκυραίων. Δεν θα πω τι θα είχε γίνει, αν είχε ακολουθηθεί το σχέδιο το οποίο είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, με συγχρηματοδότηση και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου και ετοιμάζεται ήδη να λειτουργήσει πιλοτικά. Εδώ θα χρειαστούμε 3 με 4 χρόνια ακόμα την επόμενη μέρα για να δρομολογήσουμε μία τέτοια μονάδα.
Δύο Περιφερειάρχες εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014. Τον Περιφερειάρχη το δικό σας και την κυρία Δούρου στην Αττική. Αυτό που τους ενώνει, είναι η μνημειώδης ανικανότητα. Οι ιδεοληψίες, οι αντιλήψεις του ότι τα σκουπίδια μπορεί να τα μαζεύει διαφορετικά κάποιος αριστερός. Και αυτό το αόρατο νήμα που συνδέει το Τεμπλόνι με τη Φυλή, που σηματοδοτεί στην ουσία την απόλυτη αποτυχία μιας αριστερής διακυβέρνησης, η οποία άφησε την Αττική και την Κέρκυρα εκτεθειμένες σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα, την οποία πρέπει την επόμενη μέρα, με μεγάλη ταχύτητα εμείς, να απενεργοποιήσουμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τις τοπικές, τις δημοτικές αρχές, με την Περιφέρεια. Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν από πολλές δεκαετίες, είναι όμως ακόμα, δυστυχώς, μία από τις εκκρεμότητες τις οποίες κληρονομούμε από το παρελθόν.
Όπως εκκρεμότητες υπάρχουν και στις βασικές υποδομές, στους βιολογικούς καθαρισμούς στον κεντρικό οδικό άξονα βορρά-νότου της Κέρκυρας που είναι ένας οδικός άξονας που δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός νησιού με τόσο μεγάλες αναπτυξιακές φιλοδοξίες. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη. θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα έργο το οποίο αποτελεί έργο σημαία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο δυστυχώς πολεμήθηκε στα πρώτα του στάδια από το ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι στη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport, έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι όμως που αναγκάστηκε να το υλοποιήσει. Έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση βλέπετε τη μεγάλη πρόοδο η οποία ήδη υπάρχει σε βασικές υποδομές μας στα αεροδρόμια έτσι ώστε η κεντρική πύλη εισόδου των νησιών μας, της ηπειρωτικής χώρας, να είναι μία πύλη εισόδου που να συνάδει με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην Πατρίδα μας.
Φίλες και φίλοι, δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμά μας, νομίζω εξάλλου ότι είστε απολύτως εξοικειωμένοι με αυτό. Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο κουβέντες μέσα από τέσσερις συναντήσεις τις οποίες είχα σήμερα στην Κέρκυρα κάθε μία από τις οποίες λένε μία ξεχωριστή ιστορία και σηματοδοτούν διαφορετικές προτεραιότητες για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είχα πρώτα την ευκαιρία να πάω σε ένα καταπληκτικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας, τη «Μέλισσα», για να δω από κοντά την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί για να παρέχουν υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται τη φροντίδα μας, τη φροντίδα της Πολιτείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Το λέω αυτό διότι μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μία έντονη κοινωνική διάσταση. Το λέω αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα των πολλών και όχι των λίγων όπως κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν. Το λέω αυτό διότι είναι μία υποχρέωση την οποία έχουμε ως Κόμμα και ως αυριανή κυβέρνηση να σταθούμε πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία έρχεται συχνά και υποκαθιστά ατελείς κρατικές δομές. Μέσα από το υστέρημά τους, την προσωπική τους δουλειά αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ένα περίσσευμα καρδιάς στους συμπολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά δεν μπορούμε μόνο να στηριζόμαστε στην καλοσύνη τους και στην προθυμία τους, πρέπει κάποια στιγμή και το κράτος να είναι πραγματικός αρωγός σε αυτή τους την προσπάθεια.
Αμέσως μετά βρέθηκα τυχαία σε μία μικρή μικρομεσαία επιχείρηση, σε ένα μικρό μηχανουργείο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο που στεγάζεται η «Μέλισσα» και είχα μία σύντομη κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και το γιο του. Τυπική μικρομεσαία επιχείρηση, επισκευάζουν εξαρτήματα από πλοία. Άντεξαν τα χρόνια της κρίσης, υπέφεραν πάρα πολύ όμως και αυτοί από την υπερφορολόγηση και από τις εισφορές οι οποίες πια καθιστούν την εργασία και τον κόπο του εργαζόμενου απαγορευτική συνθήκη στη σημερινή Ελλάδα. Με αφορμή την επίσκεψή μου το ξαναλέω για άλλη μία φορά: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα προσφέρει περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους νέους συμπολίτες μας.
Είχα την ευκαιρία, επίσης, να συνομιλήσω με οδηγούς ταξί οι οποίοι οργανωμένοι και παρέχοντας, πιστεύω ποιοτικές υπηρεσίες, μου έθεσαν τα δικά τους ζητήματα για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το ρόλο τους στην μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Μου έδωσε αυτό την ευκαιρία να μιλήσω, για άλλη μία φορά, για αυτό το σημαντικό κλάδο. Για να πω πόσο πιστεύουμε σε συνεργατικά σχήματα τα οποία χρησιμοποιούν και την τεχνολογία για να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά και πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες κινούνται στην γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας, που παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν πληρώνουν φόρους και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται να επισκεφτούν την όμορφη Κέρκυρα.
Επισκέφθηκα και ένα ξενοδοχείο. Ένα τυπικό ξενοδοχείο, μικρομεσαία επιχείρηση και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω, όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη, το μέτοχο, αλλά και με τους εργαζόμενους. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας επαναλάβω κάτι το οποίο το πιστεύω βαθιά. Αν μιλάμε για ανάπτυξη, η ανάπτυξη ιδιωτικού τομέα, όπως εδώ, πρέπει να δρομολογηθεί με περισσότερες επενδύσεις σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Κέρκυρα. Δεν μιλάμε μόνο για μία ανάπτυξη η οποία θα ωφελήσει τους λίγους, τους μετόχους, τους ιδιοκτήτες, τους ξενοδόχους εν προκειμένω. Όταν μιλάμε για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, πρέπει το εργατικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, να είναι εξίσου ευχαριστημένοι, χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι, όσο και οι ιδιοκτήτες μέτοχοι και managers. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη από την οποία θα είναι ωφελημένοι και οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι, αλλά πρωτίστως οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, είναι η ανάπτυξη την οποία εμείς οραματιζόμαστε. Για αυτό και θέλουμε και θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να δίνουν περισσότερες παροχές στους εργαζόμενους. Να τους κάνουν συμμέτοχους σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, ώστε και αυτοί να αισθάνονται ότι θα έχουν ένα διακριτό, ένα συγκεκριμένο μέρισμα από την οικονομική επιτυχία. Το λέω αυτό, διότι η ανάπτυξη έτσι όπως την οραματιζόμαστε, είναι μία ανάπτυξη για τους πολλούς.
Είναι πρωτίστως μία ανάπτυξη -και θέλω με αυτήν την ευκαιρία να χαιρετήσω και την ΟΝΝΕΔ μας, τη νεολαία μας η οποία δίνει το παρών για άλλη μια φορά είναι εδώ σε μία κομματική μας συγκέντρωση- για τη νέα γενιά. Είναι μία ανάπτυξη που θα μπορέσει να δώσει στα νέα παιδιά ευκαιρίες, αλλά και δεξιότητες και γνώσεις, για να μπορούν επιτέλους να τις εκμεταλλευτούν. Μία ανάπτυξη η οποία πρέπει να φέρει κοντά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Ιονίου, με τις ανάγκες της πραγματικής αγοράς. Δεν γίνεται να παράγουμε πτυχιούχους με δεξιότητες και πτυχία που δεν ενδιαφέρουν τους εργοδότες και δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και το τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια μας και αυτό κατ’ εξοχήν σε περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να γίνει πράξη. Να συνεργαστούν τα πανεπιστήμια με την Περιφέρεια, με το κεντρικό κράτος, με τους τοπικούς φορείς, τα επιμελητήρια, ώστε να μπορούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα δεξιοτήτων το οποίο υπάρχει σήμερα στην αγορά. Σας έδωσα λοιπόν μέσα από 4 διακριτές προσωπικές ιστορίες, τις οποίες βίωσα σήμερα, αυτές τις λίγες ώρες που βρίσκομαι στην Κέρκυρα, ένα στίγμα για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του αύριο.
Αλλά, φίλες και φίλοι, πάνω από όλα -και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό- πρέπει να συνθλίψουμε αυτό το σύννεφο, αυτό το νέφος απαισιοδοξίας και παρακμής, το οποίο κρέμεται πια πάνω από τη χώρα. Υπάρχει πίσω από την Ελλάδα της παρακμής, της διαφθοράς, των κολλητών, των βολεμένων του ΣΥΡΙΖΑ, μια άλλη Ελλάδα, μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία εργάζεται νυχθημερόν και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για την ίδια, για τα παιδιά της, για τα εγγόνια της, για τους γονείς, για τους παππούδες, για τις γιαγιάδες. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν συμβιβάζεται με αυτή τη μετριότητα την οποία ζούμε σήμερα. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μία ξεχωριστή, κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, κρατώντας όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα, της ταυτότητάς μας που μας κάνουν τόσο υπερήφανους. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία μπορεί σήμερα να μην εκδηλώνεται, να μη μιλάει πολύ, αλλά μέσα της βράζει και είναι πολύ οργισμένη, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έρθει η ώρα της κάλπης, θα κάνει το σωστό. Θα μαυρίσει τον κ. Τσίπρα, που τους μαύρισε τη ψυχή. Μαύρισε ο κ. Τσίπρας τις ψυχές των Ελλήνων. Και θα στείλει ένα ισχυρό, ένα δυνατό μήνυμα πολιτικής αλλαγής στη μόνη πολιτική δύναμη σήμερα η οποία μπορεί να εκφράσει αυτό το συναίσθημα των Ελλήνων και να οδηγήσει επιτέλους τον τόπο σε καλύτερες μέρες
Κλείνω φίλες και φίλοι, λέγοντας σας ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε σε δύσκολες στιγμές. Αποδείξαμε ότι είμαστε το μόνο Κόμμα το οποίο έχει πραγματικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Γιατί; Γιατί είμαστε ένα Κόμμα βαθιά λαϊκό. Είμαστε ένα Κόμμα το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες όλων των Ελλήνων. Είμαστε ένα Κόμμα το οποίο ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Αντέξαμε στις δυσκολίες. Κρατηθήκαμε όρθιοι όταν πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα είχαμε την τύχη του άλλου μεγάλου μας πολιτικού αντιπάλου της Μεταπολίτευσης. Αλλά διαψεύσαμε αυτές τις προσδοκίες. Και θέλω εδώ να πω ένα προσωπικό μεγάλο ευχαριστώ στους παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς μας κρατήσατε όρθιους στις δύσκολες στιγμές. Εσείς βάλατε τα θεμέλια για να μπορούν να έρχονται σήμερα κοντά μας και να τους υποδεχόμαστε, και θέλω να το τονίσω αυτό, με ανοιχτή αγκαλιά, φίλοι μας οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν. Φίλοι μας οι οποίοι έρχονται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι ενδεχομένως λίγο διστακτικά, άλλοι με μεγαλύτερο θάρρος, γιατί συναντούν στη Νέα Δημοκρατία ένα Κόμμα το οποίο από τη μία μένει πιστό στις παραδοσιακές του αξίες, από την άλλη όμως αλλάζει, μπολιάζεται με νέα στελέχη, με νέες ιδέες και μπορεί να εκφράσει και τις δικές τους ανησυχίες. Και μπρος στο μείζον διακύβευμα, δεν θα κουραστώ να το λέω αυτό, της κεντρικής πορείας της χώρας παραμερίζουν αυτοί οι συμπολίτες μας και τις όποιες αναστολές τους για να έρθουν κοντά μας.
Σας το λέω ξεκάθαρα: Δεν θα σας διαψεύσουμε. Εμπιστευθείτε μας, εμπιστευθείτε εμένα προσωπικά να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε μία μεγάλη νίκη και τον τόπο μας επιτέλους στην κατεύθυνση που του αξίζει. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε με τη δική σας στήριξη, το δικό σας χειροκρότημα. Πάμε μαζί, λοιπόν, για μία μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές, με τη Ρόδη Κράτσα Περιφερειάρχη στα Ιόνια για να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη. Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε να το καταφέρουμε. Να είστε καλά, στο επανειδείν. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
kerkyrasimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.