Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κεραμέως: Έκτρωμα το νομοσχέδιο για την Παιδεία

«Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα έκτρωμα» δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό,
εσωστρέφεια και υπερρύθμιση, μας γυρνάει πίσω δεκαετίες, μας γυρνάει πίσω σε σκοτεινές εποχές κομματοκρατίας στα πανεπιστήμια, ασύλου το οποίο οδηγούσε σε ορμητήριο βίας στα πανεπιστήμα, μας γυρνάει πίσω σε σκοτεινές εποχές, τις οποίες πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε» επισήμανε η κ. Κεραμέως, αναφέροντας ως «ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα αυτού του νομοσχεδίου» τις προβλέψεις για τη λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. «Εκ των πραγμάτων θα κλείσουν μεταπτυχιακά και θα κλείσουν ενδεχομένως και ιδρύματα, γιατί τα μεταπτυχιακά καλύπτουν πάρα πολύ μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων των πανεπιστημίων» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της δυνατότητας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά προγράμματα είπε: «Εάν βάζεις τέτοιες πολιτικές, πρέπει να βρεις από πού θα καλύψεις την τρύπα που θα δημιουργηθεί». Πρόσθεσε ακόμη πως η ΝΔ ό,τι θεωρεί πως κινείται προς σωστή κατεύθυνση το ψηφίζει, ενώ στον τομέα της Παιδείας σε πρόσφατο νομοθέτημα που είχε φέρει το υπουργείο Παιδείας υπερψήφισε αρκετές διατάξεις.
Ερωτηθείσα για τις προθέσεις της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας, αν θα γίνει κυβέρνηση ανέφερε: «Εμείς δε θέλουμε να εφεύρουμε τον τροχό, θέλουμε να ξεκινήσουμε από εκεί που ήταν η χώρα με τον νόμο 4009/2011, που είχε ψηφιστεί από τα 5/6 της ελληνικής Βουλής [...] και να επιφέρουμε βελτιώσεις σε αυτόν, οι οποίες να ανταποκρίνονται περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες του πανεπιστημίου».
Για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων η κ. Κεραμέως σχολίασε πως παρά το ότι «διαπιστώθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στην υλοποίησή τους, είναι γεγονός ότι κατάφεραν και προσέλκυσαν επιφανείς και διαπρεπείς ακαδημαϊκούς Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι χωρίς ούτε ένα ευρώ αμοιβή θέλησαν να έλθουν στη χώρα και να συνδράμουν στο πολύ δύσκολο έργο της βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Για θεσμοθέτηση των περιφερειακών συμβουλίων ανώτατης εκπαίδευσης, είπε ότι είναι «μία νέα υπερκείμενη δομή, πάνω από τα πανεπιστήμια, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Ανάπτυξης και μόνο και μόνο η ύπαρξη και η σύνθεση αυτής της δομής προσβάλλει, θίγει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και γι αυτό και πρέπει να αποσυρθεί».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων πανεπιστημίων η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ σημείωσε: «Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε με ηρεμία, είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει πάρα πολλά ιδρύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και συνεπώς είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε από κοινού με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, προκειμένου να δούμε ακριβώς ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισής του». Για τη συμμετοχή των φοιτητών στα θεσμικά όργανα των πανεπιστημίων διευκρίνισε: «Οι φοιτητές πρέπει να εισακούονται, αλλά από εκεί και πέρα τασσόμαστε ξεκάθαρα κατά μία νέας κομματικοποίησης των Ιδρυμάτων».
Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σημείωσε: «Δυστυχώς βλέπουμε το θέμα της αξιολόγησης να εξελίσσεται και πάλι σε ένα θρίλερ, τη χώρα να οδηγείται στο χείλος του γκρεμού, με την πλάτη στον τοίχο, να φτάνει στο αμήν και πλέον χωρίς διαπραγματευτική ισχύ, καθώς οφείλεται μία μεγάλη δόση τον Ιούλιο». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση αλλάζει διαρκώς αφηγήματα «αρχικά είχαμε το αφήγημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη ρητή δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους, έξοδο στις αγορές, τώρα βλέπουμε ότι σιγά- σιγά τα αφηγήματα χάνονται και η χώρα παλεύει για το αυτονόητο, έχοντας όμως πάρει εν τω μεταξύ πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ με το τελευταίο μνημόνιο». Επισήμανε, τέλος, «την ευθύνη των δανειστών, κυρίως όσον αφορά τη μη υλοποίηση της υπόσχεσής τους από το 2012 για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.