Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Μητσοτάκης: “Εγγυώμαι την ανανέωση της παράταξης”- Ο λαός θα δώσει εντολή για δημιουργική ανανέωση


Μητσοτάκης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ : “Εγγυώμαι την ανανέωση της παράταξης” - Κεντρική ΕικόναΠηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ

Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν διακυβεύεται, τονίζει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα «έχει περάσει από πολλές φουρτούνες 40 χρόνια τώρα, για να φοβόμαστε σήμερα». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως αποτελεί εγγύηση για την ανανέωση της Ν.Δ., ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεννόησης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «συνεννόηση πάνω σε νομοσχέδια που προωθούν μεταρρυθμιστικές πολιτικές ασφαλώς και θα μπορούσε να υπάρξει».


Θεωρείτε ότι στις 10 Ιανουαρίου η προσέλευση των πολιτών θα είναι ανάλογη με αυτή του πρώτου γύρου;
Οι πολίτες που στήθηκαν υπομονετικά στις ουρές στις 20 Δεκεμβρίου στην ανοιχτή διαδικασία -που από την αρχή υποστήριξα ως υποψήφιος- ζήτησαν να περάσει η Νέα Δημοκρατία σε μια νέα εποχή. Εδωσαν εντολή για δημιουργική ανανέωση. Ολα αυτά προκρίθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά θα επιβεβαιωθούν και θα κριθούν οριστικά στις 10 Ιανουαρίου. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα προσέλθουν ξανά μαζικά στις κάλπες.
Τι σηματοδοτεί για τη Ν.Δ. η απροσδόκητη προσέλευση των Νεοδημοκρατών στις κάλπες;
Την αυξανόμενη συνειδητοποίηση του κόσμου ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροδεξιά, που θα είναι σε θέση σύντομα να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που η πολιτική Τσίπρα δημιουργεί. Την πλήρη συναίσθηση πια ότι η κυβερνώσα Αριστερά του κ. Τσίπρα τούς εξαπάτησε πέρσι, λέγοντας τα περισσότερα ψέματα που έχουν ποτέ λεχθεί στην ιστορία του τόπου μας. Αυτά τα δύο είναι επαρκή για να αφυπνιστεί ο πολίτης ενάντια στην «πολιτική αγυρτεία» του ΣΥΡΙΖΑ, που επί τρία χρόνια έταζε τα πάντα στους ανέργους, τους συνταξιούχους και στη μέση ελληνική οικογένεια, που τα φέρνει βόλτα πολύ δύσκολα. Δεν μπορεί όλα να περνάνε «ντούκου» στην πολιτική. Υπάρχει μνήμη. Και ο λαϊκισμός έχει όρια. Γι’ αυτό, το κόμμα μας πρέπει να περάσει τη δική του, εσωτερική κάθαρση και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πρόσφατης εντολής των παλαιών και νέων μελών μας για ανανέωση από την αρχή.

Πλην του Αδ. Γεωργιάδη, που σας στήριξε επισήμως, έχετε έλθει σε επαφή με τον Απ. Τζιτζικώστα και άλλα προβεβλημένα στελέχη, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν κάνει διαφορετική επιλογή. Για παράδειγμα,  έχετε επικοινωνήσει με τον κ. Βορίδη;

Στη Νέα Δημοκρατία συζητάμε, όπως οφείλουμε να κάνουμε. Τόσο στο πρόσωπο του κ. Γεωργιάδη όσο και σε αυτό του κ. Τζιτζικώστα οι πολίτες εναπέθεσαν ελπίδες ανανέωσης. Αυτή η εντολή θα επιβεβαιωθεί τη 10η Ιανουαρίου. Εγγυώμαι ότι θα αγωνιστώ για να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες των παλαιών και των νέων μελών μας για ριζική ανανέωση του κόμματος, για μια ξεκάθαρη και δυναμική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και για μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι θα κρίνουν την έκβαση των εσωκομματικών εκλογών;
Πιστεύω ότι οι 400.000 και πλέον συμπολίτες μας που εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στη Νέα Δημοκρατία καλούνται να επιλέξουν αυτόν που είναι καταλληλότερος να οδηγήσει το κόμμα στη ριζική πολιτική και οργανωτική ανανέωση. Αυτόν που μπορεί καλύτερα να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη, εκεί όπου κρίνονται σε μεγάλο βαθμό η χρηματοδότηση και η προοπτική της χώρας. Αυτόν που σε λίγο χρόνο, ως πρωθυπουργός, θα είναι ικανός να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη και θα συντρίψει την ανεργία.

Θεωρείτε ότι η στάση του Κώστα Καραμανλή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου; Τι απαντάτε στα σχόλια σχετικά με τη στήριξη στο πρόσωπό σας από στελέχη που έχουν συνδεθεί πολιτικά με τον Αντώνη Σαμαρά;
Ο Κώστας Καραμανλής δεν επιβεβαίωσε ποτέ όσα λέγονται για λογαριασμό του. Οσο για την προέλευση της όποιας στήριξης προς το πρόσωπό μου, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Είναι γνωστό ότι η υποψηφιότητά μου δεν στηρίχτηκε σε μηχανισμούς, ούτε σε κατευθυνόμενη ψήφο. Ζητώ από τα παλαιά και τα νέα μέλη μας να με κρίνουν αποκλειστικά για αυτά που πρεσβεύω και όχι με βάση ποιος τους υποδεικνύει τι.
Αν εκλεγείτε πρόεδρος, και με δεδομένη τη σταθερά μετριοπαθή πολιτική σας ρητορική, πώς θα λειτουργήσετε έναντι των ζυμώσεων περί συνεννόησης με την κυβέρνηση ή ακόμη και σύγκλισης σε κορυφαία ζητήματα;
Συνεννόηση εντός της Βουλής και σε νομοσχέδια που προωθούν μεταρρυθμιστικές πολιτικές ασφαλώς και θα μπορούσε να υπάρξει. Ομως, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση οδηγεί το σκάφος της πατρίδας από τη μία ξέρα στην άλλη. Σε τι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε; Στην επιστροφή του κομματισμού και της μετριοκρατίας στην Παιδεία; Στην αύξηση φόρων και στην επιβολή νέων; Στην άλωση του κράτους από τους κομματικούς στρατούς; Στην άρνηση να επιβληθούν ο νόμος και η τάξη; Η ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπει να βλέπει το καλό της χώρας. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευσης είναι να αναδεικνύουμε τα σφάλματα και να υποδεικνύουμε το σωστό. Μακάρι να μας ακούσουν.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο διάσπασης και δη προς τα δεξιά, δεδομένου ότι τόσο εσείς όσο και ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετείτε εαυτούς στον χώρο της Κεντροδεξιάς;

Οχι. Εχει περάσει από πολλές φουρτούνες η Νέα Δημοκρατία 40 χρόνια τώρα για να φοβόμαστε σήμερα. Η ενότητα δεν διακυβεύεται. Ο κίνδυνος διάσπασης προβάλλεται ως αντιπερισπασμός από όσους δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής ανανέωσης του κόμματος. Υπονοώντας ότι δήθεν κινδυνεύει η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, εμμένουν στη στασιμότητα. Η επιλογή της στασιμότητας θα ήταν άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον τόπο και το πολιτικό μας σύστημα. Τολμώ να πω ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πέρασε από την αυτοκάθαρση που έπρεπε μετά τη χρεοκοπία της χώρας. Η εντολή των παλαιών και των νέων μελών μας είναι να το κάνουμε πράξη αυτό τώρα. Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό. Να αλλάξουμε. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να χτίσουμε τη μεγάλη Κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα. Το χρωστάμε στην ιστορία μας. Στις Ελληνίδες και στους Ελληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.