Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων στο νομοσχέδιο για το Ειδικό Χωραταξικό Πλαίσιο, που αφορά την ....ΑΟΖ


Η ΝΔ διαχρονικά είναι το κόμμα που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα.

Τα ερωτήματα που θέτει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, πρέπει να απαντηθούν. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι πειστικές και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Άλλωστε στα εθνικά δεν επιτρέπονται κενά. Κι επειδή πιστεύουμε ότι σε καιρούς γεωστρατηγικής ρευστότητας η εθνική ευαισθησία δεν έχει κομματικές αποχρώσεις, παραθέτουμε την Ερώτηση του Βουλευτή:

"Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ με Α.Κ.Ε.

Προς:
την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη
τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη
τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη
τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια
Θέμα: Θίγονται ζητήματα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας μέσω του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Αποσύρετε το άρθρο 6, της ρύθμισης σκάνδαλο για την ΑΟΖ, ΤΩΡΑ!
Κύριοι Υπουργοί,
Στις 3 Ιουλίου 2024, τέθηκε σε διαβούλευση, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κλείνει στις 25 Σεπτεμβρίου, λόγω υψηλής συμμετοχής των φορέων με σχόλια υπό αυτήν, αντί για την 15η Σεπτεμβρίου, που είχε οριστεί αρχικά.
Στο άρθρο 6, του υπό διαβούλευση Σχεδίου, με τίτλο “Κατευθύνσεις και Ρυθμίσεις Χωρικής Οργάνωσης ανά κατηγορία Χώρου”, και ειδικότερα στην Ομάδα ΙΙΙ, που αφορά “ακατοίκητα νησιά και Βραχονησίδες”, ως υποομάδες το σχέδιο σας καταγράφει τις εξής:
• Οι βραχονησίδες
• Νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων.
• Νησιά, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
• Νησιά, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση,
Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη υποομάδα, αφορά όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες που βρίσκονται κατά μήκος του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, και καθορίζουν τα εθνικά χωρικά μας ύδατα.
Το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ΕΓΕΙΡΕΙ δύο, πολύ σημαντικά ζητήματα, σε επίπεδο ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ:
Α) Σε επίπεδο Αστικού δικαίου, το κράτος προχωρά σε διάκριση εις βάρος του πολίτη, καταπατώντας το δικαίωμά του στην ιδιοκτησία και στην αξιοποίηση της ιδιωτικής του περιουσίας (το οποίο προστατεύεται δις, από το άρθρο 17 του Συντάγματος και από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), αφού υπάρχουν ακατοίκητα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, στα οποία συμπολίτες μας έχουν επίσημα έγγραφα που καθορίζουν το ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς (πχ οικόπεδα) και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους για αυτά (ΕΝΦΙΑ), οπότε ξαφνικά, τους υφαρπάζετε το δικαίωμα να αξιοποιήσουν, με οποιοδήποτε τρόπο την περιουσία τους!!!
Β) Σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, θίγονται ζητήματα κυριαρχίας με όρους κυριαρχικών δικαιωμάτων, των θαλασσίων ζωνών, που εγείρονται από τις βραχονησίδες.
Όλα αυτά, ξεκινάνε από τον ορισμό που δίνετε στο Σχέδιο σας, για το τι είναι βραχονησίδα, λ.χ. στη σελ. 148, του Σχεδίου της Περιβαλλοντικής Μελέτης, ΠΑΡΑΦΡΑΖΕΤΕ τον ορισμό της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Μοντέγκο Μπέι, 1982), ήτοι: Ως «βραχονησίδα», σύμφωνα με το ΣΜΠΕ ΕΧΠ - Τουρισμού (σελ.148), ορίζεται ένα μικρό και ακατοίκητο νησί χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα και χωρίς δυνατότητα να μπορεί να διατηρηθεί επ’ αυτού ανθρώπινος πληθυσμός και να αναπτυχθεί αυτόνομη οικονομική ζωή (κτηνοτροφία ή καλλιέργεια).
Δίνετε, δηλαδή, έναν ορισμό πολύ πιο περιορισμένο, από αυτό που έχει υπογράψει η χώρα μας, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), στην οποία αποκλείονται γεωγραφικές εξάρσεις πάνω από τη θάλασσα, οι οποίες δεν ορίζονται!!!! ΔΗΛΑΔΗ, ΣΥΓΧΕΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΡΑΧΟΥ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΕΑΝ ΕΓΙΝΕ ΣΚΟΠΙΜΩΣ!!
Ήτοι, κατά τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982, άρθρο 121):
1. Νήσος (island) είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα.
2. Η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές.
3. Οι βράχοι (rocks) οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.
Δηλαδή, νησιά και βραχονησίδες, που βρίσκονται σε όλο το Αιγαίο αλλά και κατά μήκος όλης της ακτογραμμής, η οποία καθορίζει τα εθνικά μας ύδατα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες.
Με το Σχέδιο σας αυτό, για το Χωροταξικό Τουρισμού και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφαιρείτε οποιαδήποτε δικαίωμα τουριστικής ανάπτυξης, στις βραχονησίδες και στα νησιά, της Ομάδας ΙΙΙ που προαναφέρονται παραπάνω!
Να σας υπενθυμίσω, πως νησιά και βραχονησίδες, όπως Παναγιά, Μπαρμπαλιάς, Άσπρη και Μαύρη Πλακούδα, Άγιος Βασίλης της Λέσβου, Παναγιά των Οινουσσών, Χίου, Αντίψαρα των Ψαρών και Στρογγύλης στο Καστελόρριζο, βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας, και εσείς με αυτό το σχέδιο, απαγορεύετε οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης!
ΕΧΕΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΑΥΤΑ!
Οι βραχονησίδες, αποκτούν νομική υπόσταση και δύνανται να διεκδικήσουν θαλάσσιες ζώνες, από τη στιγμή που υπάρχει οικονομική ζωή (π χ βόσκηση αιγοπροβάτων) σε αυτήν, οπότε τότε αρχίζουν να υφίστανται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μέσα στη θάλασσα!
Με το νόμο που προσπαθείτε να περάσετε, εν κρυπτώ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ οποιαδήποτε δραστηριότητα (πχ θαλάσσιο και καταδυτικό τουρισμό), ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ τη ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ως ΒΡΑΧΟ (rocky island) ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ!!!!
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, οι βράχοι (rocks), οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.
Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο και την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής τουριστικής ανάπτυξης, ουσιαστικά αφαιρείτε το δικαίωμα οικονομικής ζωής πάνω στις βραχονησίδες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και δίνοντας ερείσματα στα επιχειρήματα της Τουρκίας στην αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική για την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο! Την ίδια στιγμή που το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που στοχεύει στη διχοτόμηση του Αιγαίου, άρχισε φέτος να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Τουρκίας, με το μάθημα της Γεωγραφίας!
Τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτούν την άμεση ανάκληση των απαγορεύσεων του άρθρου 6 και την αντικατάσταση του επιζήμιου εθνικά ορισμού της βραχονησίδας στο ΣΜΠΕ ΕΧΠ - Τουρισμού, με αυτήν που ακριβώς ορίζει η Κυρωμένη από την Ελλάδα Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Μοντέγκο Μπέι, 1982).
Επειδή, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα
Επειδή, πρέπει με κάθε τρόπο η οικονομική ζωή στις βραχονησίδες και στα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου να ενισχύεται
Επειδή, θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα συμπολιτών μας που έχουν περιουσίες σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου
Οι κκ Υπουργοί
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Προτίθεστε να πάρετε πίσω το επίμαχο άρθρο 6, του Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
Προτίθεστε να αντικαταταστήσετε ΑΜΕΣΑ, στο ΣΜΠΕ ΕΧΠ - Τουρισμού, τον ορισμό της έννοιας βραχονησίδας και να τον προσαρμόσετε επακριβώς στο ορισμό που δίνει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει κυρώσει η Ελληνική Δημοκρατία;
Τέλος, παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε, την αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.