Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Ο δραστήριος κ. Πάτσης και οι ευθύνες Μητσοτάκη και Τασούλα


 Η περίπτωση της αντισυμβατικής με τις αρμοδιότητες και τις δράσεις ενός βουλευτή, έργα του βουλευτή Γρεβενών κ. Ανδρέα Πάτση, ανοίγει ένα μείζον ζήτημα για τη ΝΔ, τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη, όσοι κάνουμε ρεπορτάζ στο χώρο και εξακολουθούμε να διαθέτουμε μνήμη, θυμόμαστε, ότι πριν από τη συγκρότηση των λιστών των υποψηφίων βουλευτών, εστάλη από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και την υπεύθυνη ομάδα για τις λίστες, μια υπεύθυνη δήλωση που έπρεπε να υπογράψουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές. Με αυτήν την υπεύθυνη δήλωση, διαβεβαίωναν το κόμμα στο οποίο φιλοδοξούσαν να είναι βουλευτές, ότι δεν είχαν καταδικαστεί, ότι δεν είχαν

εκκρεμοδικία, δεν είχαν εμπλοκή με εταιρείες που έκαναν προμήθειες του δημοσίου κλπ.

Με λίγα λόγια η ΝΔ επέβαλε δια του συγκεκριμένου εγγράφου στους υποψηφίους της, ό,τι και όσα αναφέρονται στο άρθρο 57 του Συντάγματος κι επί πλέον τους ήθελε καθαρούς από κάθε νομική εκκρεμότητα!!!

Που σημαίνει ότι ο κ. Πάτσης υπέγραψε ανάλογη βεβαίωση.

Αλλά και να μην είχε υπογράψει, ο άνθρωπος στο βιογραφικό του (https://andreaspatsis.gr/en/viografiko), μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επαγγελματικά, ξεκίνησα μόνος μου τη δικηγορία με αγάπη και θέληση για προσφορά προς τον συνάνθρωπό μου. Κατόρθωσα να δημιουργήσω μετά από μια διαδρομή 27 ετών επιχειρήσεις που προσφέρουν σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη».

Δηλαδή, θέλουν να μας πουν στη ΝΔ ότι έναν υποψήφιο βουλευτή με τόσο μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν το έψαξαν περαιτέρω;

Αν δεν το έκαναν, τότε μήπως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει επί πίνακι και τα κεφάλια των μελών της εν λόγω επιτροπής, στην οποία – αν θυμάμαι καλά- επικεφαλής ήταν ο ανεψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης;

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα. Το άρθρο 57 του Συντάγματος περιγράφει τα ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα του βουλευτή. Συγκεκριμένα στο εδάφιο 1, αναφέρει:

«Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:
α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.
γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου».
Και καταλήγει: «Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει».

Και για όσους δεν το κατάλαβαν, το εδάφιο 2 του άρθρου 57 αναφέρει: «Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή».

Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί από το 1974 έως σήμερα ανάλογο φαινόμενο. Αλλά για όλα υπάρχει μια αρχή, καθώς δεν θυμάμαι και ανάλογη περίπτωση Βουλευτή, ο οποίος ήταν επαγγελματίας τραπεζικό «κοράκι».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τη Βουλή, τις οποίες δημοσιεύει η έγκριτη ιστοσελίδα iefimerida.gr «η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής είχε εντοπίσει στο παρελθόν την συμμετοχή του κ. Πάτση σε εταιρείες που έχουν έδρα στο εξωτερικό, κάτι που είναι παράνομο, και του είχαν γίνει συστάσεις, αλλά περιορίστηκε σε αυτές και στη συνέχεια η υπόθεση έκλεισε. Ο βουλευτής Γρεβενών «αδιαφόρησε και δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις», όπως τονίζουν γαλάζιες πηγές, «κάτι που αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά», συμπληρώνουν”.

Και φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι τώρα που όλα είναι βεβαιωμένα, τί θα κάνει η αρμόδια επιτροπή «Πόθεν Έσχες» και τι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου;

Και στις δύο περιπτώσεις η αυστηρότητα πρέπει να εξαντληθεί. Ο μεν κ. Τασούλας πρέπει να εφαρμόσει το νόμο και το Σύνταγμα, ο δε κ. Μητσοτάκης να αποδείξει ότι οι επιτροπές στη ΝΔ δεν είναι απλά βιτρίνες ή φερετζέδες που κρύβουν άλλες δραστηριότητες…


ΥΓ: Αλήθεια τα 62 εκατ. δανείων που εξαγόρασε ο κ. Πάτσης έναντι 4,3 εκατ. ευρώ ήταν όλα κόκκινα; Γιατί από όσο γνωρίζουμε οι τράπεζες δίνουν ένα μικρό μέρος κόκκινων και ένα μεγάλο μέρος εξυπηρετούμενων κανονικά δανείων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.