Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τιμητική εκδήλωση για τον Σταύρο Ξαρχάκο - Γιατί δεν μίλησε ο Κώστας Καραμανλής

Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Περιστέρι γεμίζοντας με δικές του αγαπημένες μελωδίες το Αλσος της πόλης και ξεσηκώνοντας το πλήθος που παραβρέθηκε.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε προβολή βίντεο με την ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου, ομιλίες από το δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη, τους δημοσιογράφους Γιώργο Τσάμπα και Γιώργο Λιάνη, τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος απένειμε στον Σταύρο Ξαρχάκο Τιμητική Διάκριση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σεβόμενος τις χιλιάδες κόσμου που είχαν κατακλύσει το θέατρο του Άλσους Περιστερίου για να τιμήσουν τον Σταύρο Ξαρχάκο, αν και είχε προγραμματιστεί να μιλήσει για το έργο και την προσφορά του μεγάλου μαέστρου, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, ματαίωσε το βράδυ της Δευτέρας την προγραμματισμενη ομιλία του στην εκδήλωση.

Όπως αναφέρουν πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός έκρινε πως η μορφή που είχε λάβει η αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του συνθέτη εκδήλωση αλλά και το προχωρημένο της ώρας, δεν επετρεπαν τη συνέχιση των ομιλιών.

Ο ίδιος, η σύζυγός του, Νατάσσα Παζαΐτη και τα παιδιά τους παρέμειναν, ωστόσο, στο Άλσος Περιστερίου, για να παρακολουθήσουν την εξαίρετη συναυλία προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Να σημειωθεί ότι στους θεατές είχε διανεμηθεί η ομιλία του Κώστα Καραμανλή που αφορούσε στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου:

«Δωρικός, σεμνός, φειδωλός στα λόγια. Μιλάει με το έργο του και το έργο του μιλάει γι αυτόν», αναφέρει ο κ.Καραμανλής για τον Σταύρο Ξαρχάκο υπογραμμίζοντας πως αυτό «που κάνει ένα έργο σπουδαίο, που αντέχει στον χρόνο, που όσες φορές κι αν το έχουμε ακούσει, λαχταρούμε να το ακούσουμε και πάλι είναι η αυθεντικότητά του. Ακόμα και οι μουσικά απαίδευτοι ενστικτωδώς καταλαβαίνουν τη διαφορά. Το γνήσιο, το ανόθευτο, το πηγαίο μας συνεπαίρνει. Ακόμα περισσότερο επειδή είναι σπάνιο. Και είναι σπάνιο γιατί προϋποθέτει, εκτός από ταλέντο, γνώση και κόπο, κάτι μοναδικό. Προϋποθέτει ταυτότητα. Ταυτότητα καθαρή και ασυμβίβαστη. Που αψηφά τα κελεύσματα της μόδας και των ψευδοστερεότυπων. Ταυτότητα που ξέρει από πού έρχεται, πού θέλει να πάει, τί θέλει να μεταδώσει στους συνανθρώπους της. Ταυτότητα όμως σημαίνει αρχές, αξίες, επίγνωση του εαυτού σου, αίσθηση αποστολής. Είναι αυτή η ταυτότητα που ξεχωρίζει τους μεγάλους από τους άλλους. Είναι αυτή η ταυτότητα που ξεχωρίζει τον Σταύρο Ξαρχάκο. Είναι αυτή η ταυτότητα που τον κάνει μεγάλο Έλληνα. Αυτή η ταυτότητα που του δίνει τη δυνατότητα, να αναβλύζει από μέσα του αβίαστα σαν τρεχούμενο νερό, το μουσικό του δαιμόνιο αγκαλιασμένο σφιχτά με την εθνική και λαϊκή μας διαδρομή».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα – συναυλία με τους: Ελένη ΒιτάληΧρήστο ΘηβαίοΚώστα ΜακεδόναΜανώλη ΜητσιάΓιώργο Νταλάρα και Ηρώ Σαΐα.

Σε σύντομη ομιλία του ο Σταύρος Ξαρχάκος ευχαρίστησε για την εκδήλωση την οποία την δέθηκε με συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης. Επίσης απευθυνόμενος προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε «κ. Κουτσούμπα με εκπλήξατε, δεν το περίμενα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, τιμή μου». Ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και για την φιλία του τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. 

Ακόμα, μίλησαν ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και δημοσιογράφοι.

Αφορμή αυτής της μεγάλης γιορτής στάθηκε η αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Περιστερίου την επίσημη πιστοποίηση της οποίας, μαζί με μια τιμητική διάκριση-γλυπτό έργο τέχνης (του Ευάγγελου Μουστάκα, η «Εποχούμενη» η οποία συμβολίζει τη διαρκή έμπνευση ) παρέλαβε από τα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, παράλληλα και ένα εικονικό άλμπουμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.