Τρίτη, 12 Μαΐου 2020

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τους οφειλέτες του δημοσίου, τις επικουρικές, τον τουρισμό και την εστίαση

Από χθες έως και την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.α.
Οι εργοδότες των  επιχειρήσεων  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλλουν από τις 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον
τρέχοντα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ.
Σήμερα ολοκληρώνεται η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν  την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.
Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά τη λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θα έχει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ με τους οποίους θα υπάρξει  άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν, και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια.
 
Οι νέες παρατάσεις που δίνονται σε οφειλέτες του Δημοσίου
 
Με χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και τις τις 30 Σεπτεμβρίου:
α) Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών,  των πληττόμενων επιχειρήσεων, που έληξαν την 1η Μαΐου ή λήγουν στις 31 Μαΐου. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των ρυθμισμένων δόσεων. Το ίδιο και η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την 1η Μαΐου.
β) Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 1η μέχρι και τις 29 Μαΐου  πληττόμενων επιχειρήσεων Για την ίδια κατηγορία επιχειρήσεων αναστέλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου  η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την 1η Μαΐου από χρεωστικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
γ) Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Μαΐου, των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Για τους ίδιους εκμισθωτές αναστέλλεται και η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν κατά την 1η Μαΐου.
δ) Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από η Μαΐου μέχρι και τις 31 Μαΐου 1/5/2020 έως των φυσικών προσώπων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.
 
Ποιους και πόσους συνταξιούχους αφορά η αύξηση των επικουρικών συντάξεων
 
Η Κυβέρνηση έχει πει κατ’ επανάληψη ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Τώρα έρχεται να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων  που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ σε περίπου 250.000 συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ. Έτσι από τις 2 Ιουνίου οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 99,57 ευρώ το μήνα μικτά. Τα αναδρομικά  των αυξήσεων που προέκυψαν από την 1η Οκτωβρίου 2019 -όταν αποφασίστηκε από το ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου- θα καταβληθούν με εφάπαξ πληρωμή μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.
 
Οι βασικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου;
 
Ήδη, για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα η Κυβέρνηση διαθέτει επιπλέον 150 εκατ. ευρώ.  Επίσης, με  νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Η παρέμβαση αυτή καθιστά πιο ελκυστική την απασχόληση ανέργων στην αγροτική οικονομία τώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός ή η εστίαση, τουλάχιστον σήμερα, υπολειτουργούν για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Επιπλέον -και είναι σημαντικό για πολλούς παραγωγούς- εξελίχθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία (http://greekfarms.gov.gr/greekfarms/) που δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να αναρτήσει τις ανάγκες που έχει σε εργασία για εξεύρεση προσωπικού, αλλά και να επικοινωνήσει καλύτερα έναν πιθανό δικό του ιστότοπο στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.
 

Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του τουρισμού
 
Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη συγκροτημένο σχέδιο για την σταδιακή επανεκκίνηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. Άλλωστε, με σειρά δημοσιευμάτων, ο διεθνής Τύπος προβάλλει την Ελλάδα ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, εξαιτίας της επιτυχούς μάχης που δώσαμε εναντίον του κορονοϊού. Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινοτική αντιμετώπιση στο θέμα των μεταφορών. Για το σκοπό αυτό επισημαίνεται προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η ελευθερία στην κίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μπορεί να αγνοείται.
 
Τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης;
 
Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή σχετική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τους Δήμους, την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός είναι να  δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς να πληρώσουν  οι καταστηματάρχες επιπλέον δημοτικά τέλη. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι Δήμοι μπορούν  να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%. Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλίζεται χώρος ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών και ιδίως ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου