Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Αύριο στην Επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τον εκλογικό νόμο- Τι προβλέπει


Αύριο Τετάρτη ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο. 

Η συζήτηση θα συνεχισθεί και την Πέμπτη ενώ η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα γίνει την προσεχή Δευτέρα. 
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στον ολομέλεια της Βουλής σε μια συνεδρίαση.
Θα γίνει νόμος του κράτους, αλλά επειδή δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει 200 ψήφους, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής του κ. Τσίπρα, γεγονός που οδηγεί με βεβαιότητα στην περιπέτεια  των διπλών εκλογών, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με απλή αναλογική. Και με δεδομένες τις θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων των οποίων το άθροισμα των εδρών θα ξεπερνά τους 151, δεν μπορεί να υπάρξει.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου;

Ο νέος εκλογικός νόμος, εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα.  Επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όμως αυτό θα δίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Τα τέσσερα βασικά σημεία του, είναι:

- Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)
- Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, το bonus θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.
-Για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).
- Άρα το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, μόνο αν φτάνει το 40%.
 
Είναι υπερβολικά μεγάλο το μπόνους των 50 εδρών;
 
Η πρόταση της Κυβέρνησης εξασφαλίζει υψηλή αναλογικότητα για όλα τα κόμματα. Το μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Να σημειώσουμε ότι το πραγματικό μπόνους για ένα κόμμα που παίρνει 40% δεν είναι 50 έδρες, αφού το 40& από αυτές θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική. Στις εκλογές, για παράδειγμα, του περασμένου Ιουλίου ήταν 28 έδρες και όχι 50, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε ούτως ή άλλως και με την απλή αναλογική.
 
Γιατί καταθέτει τώρα η Κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο;
 
Η Κυβέρνηση, με συνέπεια, υλοποιεί την πολιτική δέσμευσή της να καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, που δεν επιτρέπει στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και με 47%. Ο μοναδικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την απλή αναλογική, ήταν να εμποδίσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ..Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και αυτό γίνεται τώρα στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό για να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού να είναι καθαροί και γνωστοί εγκαίρως στα πολιτικά κόμματα και στους πολίτες, χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.