Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Τα ραντεβού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το βλέμμα του αμερικανικού παράγοντα και οι σχέσεις με Τσίπρα

Τα ραντεβού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το βλέμμα του αμερικανικού παράγοντα και οι σχέσεις με Τσίπρα
Πηγή: newpost.gr- Του Γιώργου Ευθυμίου

Στο «Irish Room», του επιβλητικού κτιρίου Gasson Hall, στο Boston College, θα πραγματοποιηθεί αύριο, η πρώτη επίσημη ομιλία προς τους φοιτητές του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου για το 2018. Στο βήμα θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος
θα απαντήσει και στις ερωτήσεις τους. Η Βοστώνη είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ, στις ΗΠΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβαίνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, προκειμένου να έχει επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, διεθνείς επενδυτές και την ομογένεια. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, από το 2016 οπότε και εκλέχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 13 και 14 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων θα είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, ενός από τα πιο ισχυρά think tanks παγκοσμίως, του Center for Strategic & International Studies (CSIS).
Πρόκειται για το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την διεθνή στρατηγική που χαράσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει τις προσωπικότητες που θα έχουν αργότερα ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον. Είναι σαφές πλέον, ότι ο αμερικανικός παράγοντας που φαίνεται ότι στήριζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι εφάρμοζε με ζήλο το Μνημόνιο, αποσύρει την προσοχή του από τον Αλέξη Τσίπρα και στρέφει το βλέμμα του αλλού.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί αρκετά πολιτικά «ραγίσματα» στο γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου με τις ΗΠΑ, από τις άδειες του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, την επιχείρηση διάψευσης του Μαξίμου των όσων είπε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στον κ. Μητσοτάκη για τη Novartis κ.α. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει στο συγκεκριμένο ταξίδι του, να δώσει το δικό του στίγμα, όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική, αλλά και για την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, δείχνοντας ότι διαθέτει ισχυρό πρωθυπουργικό προφίλ.
Τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης θα τα συζητήσει με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, ενώ τα οικονομικά ζητήματα με τον αν. υπουργό Οικονομικών και στενό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Ντέιβιντ Μάλπας. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις και με μέλη της Γερουσίας, όπως με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος φέρεται και ως υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, στις επόμενες εκλογές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δει επίσης, τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Δικαιοσύνης Μάικ Λι, αλλά και τον γνωστό υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων, γερουσιαστή Ραντ Πολ. Στις 15 Μαρτίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου δύο από τους πιο ισχυρούς ομογενείς, ο Τζον Κατσιματίδης και ο Μιχαήλ Ψαρρός, διοργανώνουν δείπνο προς τιμή του στο Metropolitan Club, όπου μιλούν πάντα οι εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας, με κοινό μέλη της αμερικανικής ελίτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.