Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Όλα τα νέα πρόσωπα του Κυριάκου

Φωτογραφία: intimenews.grΠηγή: εφημερίδα Παρασκήνιο- Του Θοδωρή Δαφέρμου   
Ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ο προσυνεδριακός διάλογος, που ξεκίνησε στη ΝΔ εδώ και περίπου δύο μήνες, και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Στα επτά προσυνέδρια που πραγματοποιήθηκαν ανά την Περιφέρεια, επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το «άνοιγμα» της ηγεσίας της ΝΔ προς
την ελληνική κοινωνία. Η τελετουργία των συνεδρίων δεν θύμιζε σε τίποτα τα όσα διαδραματίζονταν σε ανάλογες στιγμές στο παρελθόν.
Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στην ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί πέρα από τα μέχρι τώρα όρια που γνώριζε η παράταξη. Για τον λόγο αυτόν, στα πάνελ που έλαβαν χώρα στα προσυνέδρια της ΝΔ πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, τον επαγγελματικό και τον τεχνοκρατικό «στίβο», ενώ τα κομματικά στελέχη κατείχαν… δεύτερο ρόλο.
Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, κάποια από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα πάνελ είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν μέσω της «γαλάζιας» παράταξης να ασχολούνται με την πολιτική, καθώς είναι πολύ πιθανό να τα δούμε στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ή σε κυβερνητικές θέσεις, όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία. Είναι γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος και ανέλαβε την οργανωτική εποπτεία του συνεδρίου, πέτυχε τον στόχο της παρουσίασης ενός διαφορετικού μοντέλου συνεδρίων από αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε δει να πραγματοποιούν τα ελληνικά κόμματα εξουσίας.
Νίκαια
Το πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια έχοντας ως κεντρικό θέμα τα εργασιακά ζητήματα και την ανεργία. Μάλιστα, επί τούτου επιλέχθηκε από το Μοσχάτο μια λαϊκή γειτονία της Αττικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρώτο προσυνέδριο.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής και προϊστάμενος Τεχνολογίας της εταιρείας Workable, ο Μανώλης Βλάχος, υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Filora Organics, η Βενετία Κουσία, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, και ο Βασίλης Ντερτιλής, διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Πάτρα
Στην Πάτρα διεξήχθη το δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ, με τις εργασίες του να περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα της νεολαίας.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Ηλίας Νικολαΐδης, Senior Editor της Διανέοσις, ο Χαράλαμπος Διονάτος, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου και διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογία, η Βενετία Καπαχτσή, διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας-Χορτιάτη, διδάκτωρ στη Διοίκηση και Οργάνωση της Εκπαίδευσης, ο Δημήτριος Μουζάκης, διευθυντής Ιδιωτικού Λυκείου, διδάκτωρ Ιστορίας, και ο Μανώλης Κουτούζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων».
Ακόμη, συμμετείχαν ο Νίκος Παΐζης, επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕ, η Όλγα Καφετζοπούλου, χημικός μηχανικός, ειδική στην οργάνωση της επαγγελματικής κατάρτισης, ο Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας, ο Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Νατάσσα Τασιούλα, πολιτικός μηχανικός, και ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιωάννινα
Το τρίτο προσυνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα και οι εργασίες του ήταν αφιερωμένες σε κοινωνικά ζητήματα, με επίκεντρο την Υγεία και την ασφάλιση.
Οι ομιλητές του 3ου προσυνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, η Ιωάννα Περτσινίδου, κοινωνική λειτουργός, ο Λεωνίδας Ρουμπάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών με έμφαση στο Δίκαιο της κοινωνικής προστασίας, ο Βύρων Κοντζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Ηράκλειο
Στο τέταρτο προσυνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με θέμα την επιχειρηματικότητα, στους ομιλητές συμπεριλήφθησαν ο Αλέξης Μαρκαντωνάκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μύλοι Κρήτης ΑΕ, χημικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα, μέλος της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την ανάπτυξη, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χημική ΑΕ, ο Χάρης Καββαδίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Megaplast, ο Χάρης Καρώνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet, ο Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, ο Γιάννης Δοξαράς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Warply.
Ακόμη, συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γιώργος Σύμπουρας, στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας, ο Γιάννης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Economou Hotels, ο Κωνσταντίνος Κλαδάκης, νομικός σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Orloff Spa Experts. Τέλος, συμμετείχε ο αγρότης της χρονιάς 2017, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης.
Λάρισα
Στη Λάρισα ήταν ο πέμπτος …σταθμός των προσυνεδρίων, με θέμα τα αγροτικά ζητήματα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ των ομιλητών όσον αφορά τα αγροτικά ζητήματα ήταν ο Θανάσης Βακάλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος», ο Δημήτρης Μελάς, πρώην υπηρεσιακός υπουργός και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ο Ανδρέας Τσαγκάρης, τυροκόμος και διευθύνων σύμβουλος της Family Farm.
Στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γιώργος Γαλανός, λέκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», ο Πέτρος Ευγενικός, πολιτικός μηχανικός, ο Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, διδάκτωρ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδάκτωρ Συστημάτων Μεταφορών, η Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό αντικείμενο τα «Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών», και ο Νίκος Σταθόπουλος, συγκοινωνιολόγος και στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το χρονικό διάστημα 2012-2015.
Αθήνα
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το έκτο προσυνέδριο, με θέμα την εγκληματικότητα και τη Δικαιοσύνη, με ομιλητές τον Γιώργο Γεραπετρίτη, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής, τον Χάρη Μεϊδάνη, δικηγόρο με Διδακτορικό στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, τον Αλέξανδρο Βαρβέρη, αναπλ. διευθυντή του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών, και τον Σπύρο Αντωνέλο, δικηγόρο και διαμεσολαβητή Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών με επιτυχείς διαμεσολαβήσεις σε διαφορές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.
Τέλος, στα πάνελ για την απονομή δικαιοσύνης συμμετείχαν ο Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και ο Μάνος Καραγιάννης, αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Αμυντικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το έβδομο κατά σειρά προσυνεδρίο της ΝΔ. Στο τελευταίο προσυνέδριο της ΝΔ συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η θέση της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη που δημιουργείται.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων των Παρισίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης, η Κατερίνα Μαυρομιχάλη, διδάκτωρ αρχαιολογίας-μουσειολόγος, ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης, o Δημήτρης Σκιαδάς, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Ιωάννης Ζούκας, αντιστράτηγος ε.α, ο Σωτήρης Σέρμπος, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Χίος
Στη Χίο πραγματοποιήθηκε το έκτακτο προσυνέδριο της ΝΔ με αντικείμενο το προσφυγικό, ένα θέμα αιχμής, με δεδομένες και τις αυξημένες ροές προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες.
«Οι αιτήσεις ασύλου καθυστερούν. Τον Μάρτιο είχαμε μιλήσει για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία δεν έγιναν ποτέ», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ο δικηγόρος και πρώην υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης Παναγιώτης Νίκας, ο αντιναύαρχος ε.τ. Ιωάννης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΣ των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης.
του Θοδωρή Δαφέρμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.