Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Κυριάκος δίνει εφόδια για το μέλλον, ο Τσίπρας αναζητά σωσίβιο στο παρελθόν



Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν απολύτως σαφείς οι πολιτικές προτεραιότητες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός για μία ακόμα φορά αναζήτησε σωσίβιο στο παρελθόν. Μετά την επαναφορά εμφυλιοπολεμικών μηνυμάτων με
αφορμή το συνέδριο στην Εσθονία, θυμήθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου με έναν τρόπο εξαιρετικά άγαρμπο ο οποίος τελικά του μάλλον του έκανε ζημιά.

Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις δύο περιπτώσεις τόνισε την ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά. 

Στην πρώτη περίπτωση είπε ότι θέλει να μιλήσει στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα και όχι να σκαλίζει τις πληγές του 20ου. Στη δεύτερη περίπτωση, δήλωσε ότι μέριμνά του είναι το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030 και όχι το πώς ήταν το 1980. 

Ο χώρος που αποτυπώνει πιο ξεκάθαρα τη διαφορετική αντίληψη των δύο πολιτικών είναι αυτός της Ανώτατης Παιδείας.  

Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε ένα νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση – το έκτρωμα Γαβρόγλου – που επαναφέρει όλες τις παθογένειες της 10ετίας ου ’80. Γραφειοκρατία, συγκεντρωτισμό, ισοπέδωση, κομματισμός, εσωστρέφεια, διάλυση των μεταπτυχιακών, ασυλία στην παραβατικότητα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για ελεύθερο, αυτόνομο και ανοιχτό πανεπιστήμιο. Για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ανάγκη διασύνδεσης με την πραγματική οικονομίαώστε να μπορούν οι νέοι να αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες και πτυχία με αντίκρισμα. Μίλησε επίσης για ιδιωτικά πανεπιστήμια (μετά από συνταγματική αναθεώρηση) ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης και να γίνει η χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει την Ελλάδα της ισοπέδωσης όπου ο ίδιος θα δημιουργεί ένα εκλογικό ακροατήριο μέσω επιδομάτων και πελατειακών δικτύων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οραματίζεται την Ελλάδα των ευκαιριών, όπου ο κάθε νέος θα μπορεί να διεκδικήσει το καλύτερο για τη ζωή του, μέσα από σύγχρονα ελεύθερα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, σε μια χώρα που θα δημιουργεί δουλειές.

Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν το μέλλον της γενιάς που έρχεται. Αυτή την οποία ο ένας θέλει να προετοιμάσει για το μέλλον και ο άλλος να κρατήσει κολλημένη στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.