Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Οι τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη που θέτει ο Κυριάκος



Ιδιαίτερη έμφαση στις τρεις προϋποθέσεις για να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η ανάπτυξη «μπορεί να
έρθει μόνον μέσω της συμμετοχής στον κόσμο των εταίρων μας, των συμμάχων μας.  Είναι αδύνατον να προκύψει σε συνθήκες απομόνωσης και αυτάρκειας, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ρεαλιστικές επιλογές για μια μικρή χώρα, και μάλιστα στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης».

«Η ιστορία του Σχεδίου Μάρσαλ», είπε ο κ. Μητσοτάκης «αποτυπώνει τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε μια μικρή χώρα της Δύσης, όπως η Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας η πρώτη προϋπόθεση «είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτό έκανε το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά δεν ήταν αρκετό».

Κρίσιμη, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι η δεύτερη προϋπόθεση, «δηλαδή αυτό που αποκαλούμε σήμερα “ιδιοκτησία του προγράμματος”. Κατά την εφαρμογή, αλλά και μετά το τέλος του Σχεδίου Μάρσαλ, εμφανίστηκε μια νέα γενιά πολιτικών στην Ελλάδα, που αγωνιούσαν να εφαρμόσουν τολμηρές αναπτυξιακές πολιτικές, στις οποίες ειλικρινά και βαθιά πίστευαν. Αυτό ήταν και τότε αναγκαίο, επειδή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί ποτέ να γίνει δια της έξωθεν επιβολής. Πήραμε την ώθηση, αλλά τα δεδομένα τα αλλάξαμε μόνοι μας. Το έκανε η γενιά των γονέων και των παππούδων μας, που παρέλαβε την Ελλάδα το 1949, μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ως μια χώρα του περιθωρίου. Ως μια χώρα, που είχε υποστεί διαδοχικές καταστροφές από το 1922 ως το 1949, είναι η ίδια γενιά που παρέλαβε αυτή την Ελλάδα κατεστραμμένη και μας την παρέδωσε μέλος του σκληρού πυρήνα του δυτικού κόσμου».

Η τρίτη προϋπόθεση για την επιτυχία μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας όπως ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ, «ήταν η συναίνεση του λαού στην προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής. Μια κοινωνία που, ίσως επειδή είχε υποφέρει τόσο, ήταν αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα. Χωρίς αυτή την ευρεία κοινωνική συναίνεση το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από την σημερινή μας κρίση. Η κρίση μας έκανε όλους πιο ώριμους. Μας έδειξε τα όρια του λαϊκισμού ή μάλλον το δραματικό αδιέξοδο όπου αυτός οδηγεί. Από πλευράς αξιών, μεταρρυθμίσεις που πριν από χρόνια αποτελούσαν ταμπού, γίνονται πλέον αποδεκτές από την πλειονότητα των Ελλήνων ως αναγκαίο στοιχείο για να περάσουμε τη γέφυρα προς το μέλλον. Αλλά μένει σαφώς να γίνουν κι άλλα για να εκπληρώσουμε και τις τρεις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προκαλέσουμε μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη στην πατρίδα μας. Μπορούμε όμως να το πετύχουμε και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.