Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η Κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα στον 1ο όροφο, την πήγε στο υπόγειο και πανηγυρίζει που την επαναφέρει στο ισόγειο




Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και δυόμιση χρόνια κάνει συνεχώς το ίδιο πράγμα: Δημιουργεί ένα πρόβλημα, φτάνει στο απροχώρητο και όταν την τελευταία στιγμή η χώρα καταφέρνει να γλιτώσει τα χειρότερα, κάνουν ένα βήμα για να διορθώσουν αυτά που έχουν κάνει και μιλούν για επιτυχία.

Το ίδιο κάνει και στην οικονομία. Παρέλαβε τη
χώρα στον 1ο όροφο, την πήγε στο υπόγειο και πανηγυρίζει που την επαναφέρει στο ισόγειο.

Η Κυβέρνηση δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα επικαλούμενη κάποια επιλεκτικά στοιχεία. Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το χειρότερο σημείο της δικής της θητείας και χωρίς να λέει πόσο πίσω πήγε τη χώρα και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η δική της καταστροφική θητεία. 

Το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τα όσα βιώνουν οι πολίτες και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.
Η προπαγάνδα της Κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο γεγονότα.

Πρώτον, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας. Δεν λένε όμως ότι τα πρωτογενή ελλείμματα μετετράπησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013 ακόμα, χάρη στις θυσίες των πολιτών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το κόστος των θυσιών, γύρισε τη χώρα τρία χρόνια πίσω, υπέγραψε δύο μνημόνια, αύξησε τους φόρους και στέγνωσε την πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση υπέβαλε τους πολίτες σε θυσίες που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015. Αυτό το λέει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015) σύμφωνα με την οποία οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τα capital controls και οδήγησαν, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου.

Το δεύτερο αφορά την πιθανή έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας στις 15 Μαρτίου του 2014, όταν τότε η χώρα βγήκε στις αγορές έλεγε: «Θα πρόκειται για μια στημένη έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη». Αναρωτιόμαστε αν σήμερα ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται οποιαδήποτε ντροπή για αυτά τα οποία έλεγαν και έκαναν τότε. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επαναλάβει την ίδια μικρόψυχη συμπεριφορά γιατί – ευτυχώς για τη χώρα – δεν είμαστε το ίδιο. Η Νέα Δημοκρατία λέει: Μακάρι να βγούμε στις αγορές γιατί μας ενδιαφέρει το καλό της χώρας.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα: Αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν για μια περιορισμένη έξοδο της χώρας στις αγορές, ξεχνούν και πάλι ότι η Ελλάδα είχε βγει δύο φορές στις αγορές το 2014 και θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί η δική τους καταστροφική θητεία και θα είχαν αποφευχθεί το 3ο και το 4ο Μνημόνιο. Μια περιορισμένη έξοδος στις αγορές δεν καλύπτει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, ούτε ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ούτε η δοκιμαστική και μικρή έξοδος στις αγορές θα φέρουν ελάφρυνση στους Έλληνες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια.

Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.