Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΝΔ για Παιδεία: Αντί για άλμα μπροστά, βουτιά στο παρελθόν- Πού διαφωνεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση




Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 180 χρόνια του με αποστολή στην Κύπρο Για τη Νέα Δημοκρατία, οι μεταρρυθμίσεις δεν περιορίζονται μόνο στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Αφορούν ένα πλέγμα δράσεων και αλλαγών στο Κράτος που θα δώσουν νέες δυνατότητες στη χώρα και στους πολίτες της.

Σε μια περίοδο που η Παιδεία – και ειδικά η ανώτατη εκπαίδευση – θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των
μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που γυρίζει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80…

Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος. 

Συγκεκριμένα:

-          Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. 
-          Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία. 
-          Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια. 
-          Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας. 
-          Ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών. 
-          Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

Αν και η Παιδεία είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις – κάτι που η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εμπράκτως στο παρελθόν – η Κυβέρνηση επιδίωξε τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση, προτάσσοντας τις ιδεοληψίες της και μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική. Παραβλέποντας τί γίνεται γύρω μας και πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες. 


Συνεργάτες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα αναδείξουμε τις βασικές μας διαφορές με την Κυβέρνηση που αντανακλούν το πώς βλέπει κάποιος το ίδιο το μέλλον τα χώρας. Για εμάς η εκπαίδευση είναι εφόδιο για κάθε νέο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Είναι μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Είναι όπλο για την πρόοδο της χώρας. Για την Κυβέρνηση είναι πεδίο εφαρμογής των ιδεοληψιών της. Και αυτό θα είναι καταστροφικό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.