Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ερώτηση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή για τον σεισμό στη Λέσβο

Το απόγευμα ανακοινώνονται τα πρώτα μέτρα
Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,  κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με αφορμή τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη Χίο και τη Λέσβο κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
      
         Αναλυτικά η ερώτηση:



«Ο σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου το απόγευμα της Δευτέρας στις 15.28 τοπική ώρα είχε ως τραγικό επακόλουθο το θάνατο μίας γυναίκας και αρκετούς τραυματίες.
Παράλληλα προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και κατολισθήσεις στα νησιά Λέσβο και Χίο. Οι πιο σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης του Πλωμαρίου και της πόλης της Μυτιλήνης στο νησί της Λέσβου.
Οι πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για ζημιές σε σπίτια τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και σε χωριά που εκτείνονται σε μία ζώνη περίπου 40 χλμ. από το αεροδρόμιο του νησιού έως και την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.
Από το σεισμό έχουν καταρρεύσει αρκετά σπίτια στην περιοχή και ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων παραμένει προσωρινά άστεγος.
Παράλληλα, έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων.
Ας σημειωθεί ότι τα δύο ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι οι κύριες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σημαντικά πληγεί η οικονομία τους από τα μεταναστευτικά ρεύματα. 
Ερωτάται η Επιτροπή:

  •           Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση;
  •           Σε ποιες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% από κοινοτικούς πόρους όπως προβλέπεται μετά τους σεισμούς στην Ιταλία;».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.