Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Η Κυβέρνηση οφείλει να πει, επιτέλους, την αλήθεια για το ναυάγιο στο Eurogroup

Οι αποκαλύψεις για όσα συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup καταδεικνύουν ότι στο τραπέζι υπήρχε πρόταση για το χρέος με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος κατά 15 χρόνια (μέχρι το 2037). Πιθανότατα, αυτό συμπαρέσυρε και την αποπληρωμή των δανείων. Δεν φαίνεται να υπήρχε πρόταση για
πάγωμα επιτοκίων.

- Το Δ.Ν.Τ. δεν δέχθηκε την πρόταση γιατί, κατά την άποψή του, περιόριζε πολύ τα εργαλεία ελάφρυνσης/βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνηθέντα τον Μάϊο 2016.

- Η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση, ακόμη και χωρίς το πάγωμα επιτοκίων, αρκεί να συμμετείχε το Δ.Ν.Τ., ώστε να υπάρξει η σφραγίδα βιωσιμότητας του χρέους από αυτό, προκειμένου να καλμάρουν οι αγορές και να μπορέσει η Ε.Κ.Τ. να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

- Συμφωνία επί της αρχικής πρότασης δεν υπήρξε γιατί διαφώνησε το Δ.Ν.Τ.

- Με δεδομένη την άρνηση του Δ.Ν.Τ., η Ισπανία έκανε συμβιβαστική πρόταση,  ώστε να μπει στο Πρόγραμμα τώρα το Δ.Ν.Τ., αλλά χωρίς θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και χωρίς χρηματοδότηση. Αυτά θα επιλύονταν αργότερα, μετά τις γερμανικές εκλογές και πριν τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με τη Γαλλία χωρίς Δ.Ν.Τ., δεν υπάρχει QE για την Ελλάδα από την Ε.Κ.Τ.

- Η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε αυτήν την πρόταση και ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι αυτή θα ήταν η χειρότερη λύση στον κόσμο («the worst of all worlds for EL»). Έτσι η συνεδρίαση κατέληξε άκαρπη.

- Η Γερμανία κατακρίνει όλους όσοι καλλιέργησαν προσδοκίες και θεωρεί τη μη συμφωνία ως μεγάλη αποτυχία. Επίσης, δεν θεωρεί ότι θα υπάρχει κάτι καλύτερο να προσφερθεί από αυτό που ήταν στο τραπέζι.

- Η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να δεχθεί μια πολύ κακή συμφωνία για το χρέος, μόνο και μόνο για να μπει το Δ.Ν.Τ. στο Πρόγραμμα και να «πουλήσει» επικοινωνιακά  την ένταξη στο QE. Το γεγονός ότι δεν έγινε αυτό, οφείλεται στον κ. Τόμσεν, ο οποίος δεν δέχθηκε να συμβιβαστεί σε κάτι μεσοβέζικο. Η πρόταση του Ισπανού είναι χειρότερη για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, αλλά πολύ καλύτερη μακροπρόθεσμα, καθώς το Δ.Ν.Τ. θα συνέχιζε να πιέζει για το χρέος και μετά τις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε η Ελλάδα να πάρει κάτι καλύτερο. Στο άμεσο μέλλον και μέχρι τις 15 Ιουνίου 2017, η μόνη πρόταση θα είναι αυτή της Ισπανίας ή κάποια ακόμη χειρότερη από τη Γερμανία, καθώς ο Σόιμπλε φαίνεται εξοργισμένος.

- Εάν η Κυβέρνηση δεχθεί την ισπανική πρόταση στις 15 Ιουνίου, αυτό θα σημαίνει ότι δέχθηκε την πρόταση που ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως την χειρότερη στον κόσμο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι έχουμε ένα «Πρόγραμμα Δ.Ν.Τ., χωρίς το Δ.Ν.Τ.», διαλύει το μύθο της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης.

- Η Κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει την πρόταση που ήταν έτοιμη να αποδεχθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.