Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Υπονομεύουν από τώρα την επόμενη κυβέρνηση





Πηγή: Ελεύθερος Τύπος-  Γράφει ο  Πάνος Αμυράς

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ίσως ο πρώτος πολιτικός που δεν θα πει την κλασική ρήση ότι «παρέλαβε καμένη γη» αλλά ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία θα έχει ήδη ναρκοθετηθεί το πλαίσιο της οικονομικής του πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ολα δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, η Ν.Δ. θα αναλάβει τις τύχες της χώρας αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με
άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, ωστόσο ο κ. Τσίπρας υπονομεύει από τώρα το πολιτικό περιβάλλον της επόμενης κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτει για το 2019 την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων που θα χτυπήσουν χαμηλόμισθους και συνταξιούχους προκαλώντας νέο υφεσιακό κύμα που θα πλήξει την πραγματική οικονομία. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται επί μήνες με σκοπό να διαμορφωθεί πακέτο μέτρων, το οποίο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Ομως στην πράξη αποκαλύπτεται ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι ο χρόνος εφαρμογής των σκληρών μέτρων.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν να ισχύσει από το 2009 η εφάπαξ περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις ενώ από την ίδια χρονιά θα εφαρμοσθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου από το σημερινό επίπεδο των 8.600 ευρώ στα 5.900.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία θα χτυπήσουν τους μισθωτούς των 420 ευρώ και την πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων και για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την έναρξη εφαρμογής τους για το 2019 ή το 2020 προκειμένου να μην επηρεάσουν περαιτέρω την τρέχουσα θητεία του, αλλά να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη θεωρία της «δεξιάς παρένθεσης» που φαίνεται να υιοθετούν στο Μαξίμου με επίκεντρο τις Προεδρικές εκλογές του 2020 αλλά και την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, εφόσον η Ν.Δ. δεν καταφέρει να αλλάξει με την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία το εκλογικό σύστημα.
Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί καίγονται εύκολα όταν έχουν σαθρά θεμέλια, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που κινδυνεύει με εκλογική εξαΰλωση, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες. Εάν κλείσει τις επόμενες εβδομάδες η αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει πολιτικό χρόνο, όμως το πιθανότερο είναι να μπορέσει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές όταν ήδη έχει χαθεί για φέτος ο στόχος της ανάπτυξης για 2,7%.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης πρέπει από τώρα να έχει έτοιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα μπορέσει να υπερκαλύψει το σοκ των περικοπών που του ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι περικοπές είναι δύσκολο να αποφευχθούν, έτσι όπως τα χειρίσθηκε ο Τσίπρας, αλλά η οικονομία θα χρειαστεί ένα «αναπτυξιακό σοκ» για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.