Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τι δείχνει η κινητικότητα

Δεν είναι συχνό το φαινόμενο στην ελληνική πολιτική ζωή οι ηγέτες της αντιπολίτευσης να συναντώνται μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και προβληματισμούς για την πορεία της χώρας.
Να προσπαθούν να ξεπεράσουν δηλαδή τις διαχωριστικές γραμμές που έχουν μεταξύ τους και να επιδιώκουν τη σύμπτωση, αν μη τι άλλο, στις διαπιστώσεις. Αυτό όμως συμβαίνει τώρα, με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία και να συναντά
όλους τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο.
Η αρχή θα γίνει σήμερα με την κυρία Φ. Γεννηματά και στη συνέχεια προσκλήσεις θα απευθυνθούν στους προέδρους του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και προς τον γ.γ. του ΚΚΕ. Προφανώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι (και θα παραμείνουν και μετά το πέρας των συναντήσεων) πολλές και σημαντικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούν, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της χώρας.
Οι επαφές αυτές (και για εκείνον που απηύθυνε την πρόσκληση και για εκείνους που την αποδέχθηκαν ήδη ή θα την αποδεχθούν) δείχνουν πολιτική ωριμότητα αφενός και σαφή διάθεση να ξεπεραστούν τα κομματικά στεγανά και οι συγκρούσεις προκειμένου να βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός τόπος, αφετέρου.
Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να υποτιμήσει την κινητικότητα αυτή και να επιχειρήσει να ταυτίσει κόμματα και ιδεολογίες. Θα είναι μια λάθος προσέγγιση εάν σκεφτεί κανείς ότι αυτού τους είδους τις συγκλίσεις θα έπρεπε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός να τις είχε σκεφτεί και να είχε προσπαθήσει με ειλικρίνεια και τόλμη να τις πετύχει.
Εάν το κατάφερνε, και το έργο του θα ήταν πιο εύκολο τώρα και πιθανότατα η πορεία της χώρας θα ήταν πιο ομαλή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.