Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μάλτα: Οι απειλές του λαϊκισμού και του εθνικισμού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, επισήμανε ο Κ Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός στην Ευρώπη με σύγχρονες αντιλήψεις και όχι με προσφυγή σε παλιές συνταγές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Μάλτα. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους συνέδρους της πολιτικής οικογένειας της
ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία ο λαϊκισμός θα ηττηθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και με πυξίδα την αλήθεια.
«Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής:
«Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας.
Από τα ίδια τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Η ιδιοκτησία μιας εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξουμε τον πολιτικό διάλογο».
«Τα ημίμετρα δεν αποτελούν επιλογή. Οι απειλές του λαϊκισμού και του εθνικισμού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν μας, με χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής ατζέντας. Και να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι προς όφελός τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ είναι δομημένη λάθος.
«Οι αδυναμίες του μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μηχανισμών που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση. Χρειαζόμαστε μια πραγματική τραπεζική ένωση, ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων και τελικώς να πετύχουμε τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Περικόψαμε πολύ γρήγορα τις δαπάνες και αυξήσαμε τους φόρους. Αργήσαμε πολύ, όμως, να βρούμε λύσεις στις ανάγκες των τραπεζών, ενώ υπήρξαμε πολύ διστακτικοί στην υιοθέτηση των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς και ικανούς να πλεύσουμε με ασφάλεια στα κύματα της παγκοσμιοποίησης.
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς» επισήμανε ο Κ.Μητσοτάκης.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα της ασφαλείας και της άμυνας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι απειλές για την ασφάλειά μας είναι τόσο παραδοσιακής όσο και υβριδικής φύσεως».
«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός της Ένωσης πρέπει να συνδυαστεί με μια άγρυπνη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης».
«Η σύσταση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ένωση. Σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που παραμένει ανασφαλές, δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για τον αποτελεσματικό συντονισμό εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής» σημείωσε επίσης ο Κ Μητσοτάκης τονίζοντας ότι κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ πρέπει να επιδείξει την ηγεσία που απαιτείται και να αναλάβει το οικονομικό βάρος που του αναλογεί ώστε οι αμυντικές δαπάνες να προσεγγίσουν το 2% του Α.Ε.Π.
Καταλήγοντας ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι είναι «βαθύτατα άδικο να αναλαμβάνουν το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».
Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα, είπε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «η δίκαιη κατανομή του βάρους είναι αναγκαία ώστε να δείξουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.