Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Αναστέλλεται η πρωτοβουλία ιστορικών και επιτελικών στελεχών του ΒΗΜΑΤΟΣ - ΔΟΛ, για την κατάσταση κρίσης στο Συγκρότημα Λαμπράκη και γενικότερα στα ΜΜΕ


Με πρωτοβουλία την οποία ανέλαβαν επιτελικά στελέχη, επί δεκαετίες, τις μεγάλες ιστορικές περιόδους του ΒΗΜΑΤΟΣ και γενικότερα του ΔΟΛ συντάχτηκε και κυκλοφόρησε κείμενο συμπαράστασης, μετά τον θάνατο του εμβληματικού στελέχους Στάθη Ευσταθιάδη και την δημόσια έκκληση εκατοντάδων προσωπικοτήτων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Την ειδική πρωτοβουλία αυτή προς όλα τα
δοκιμασμένα παλαιά και ιστορικά στελέχη του ΒΗΜΑΤΟΣ, είχαν οι Μιχάλης Δημητρίου, Λεωνίδας Ζενάκος, Άννα Ποδηματά και Γιάννης Παπουτσάνης. Η ανταπόκριση από δεκάδες δημοσιογράφους και επιτελικά στελέχη υπήρξε σημαντική και πολύ ενθαρρυντική, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις κρίθηκαν από όλους ως αναγκαίες για ένα διάστημα αναμονής.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΒΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΟΛ"
Όλοι εμείς, επαγγελματίες δημοσιογράφοι επί πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης, πρωτίστως στο ΒΗΜΑ αλλά και σε άλλα έντυπα του ΔΟΛ, που ταυτισθήκαμε με τις πιο ιστορικές στιγμές της τελευταίας 50ετίας στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της χώρας μας.
Όλοι εμείς, που εργασθήκαμε επί πολλά χρόνια στη Χρήστου Λαδά κι αργότερα στη Μιχαλακοπούλου, με τις διαφορετικές μας προελεύσεις, πολιτικές πεποιθήσεις και διαδρομές.
‘Ολοι εμείς, και μαζί μας η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, που πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ΜΜΕ κυρίως δε οι ιστορικές εφημερίδες ως φωνές δημόσιας έκφρασης συνιστούν οξυγόνο για τις σύγχρονες Δημοκρατίες, όπως οξυγόνο συνιστούν οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες για κάποιες κεντρικές ή επιμέρους θέσεις και απόψεις τους. Πολύ περισσότερο όταν εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με συναδέλφους μας από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις όπως συνέβαινε επί δεκαετίες τις μεγάλες ιστορικές περιόδους του Συγκροτήματος και μέχρι σήμερα, στρατηγική στελέχωσης που πάντοτε χαρακτήριζε το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ και τα άλλα ΜΜΕ του ΔΟΛ.
-Όλοι εμείς, που θεωρούμε ότι ο χώρος των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της έντυπης δημοσιογραφίας αποτελεί διαρκές κριτήριο Δημοκρατίας και Ελευθερίας, κεκτημένο διαλόγου και πολυφωνίας και εγγύηση ποιοτικής επικοινωνίας, επισημαίνουμε ότι ακόμα και στις σημερινές δύσκολες για την έντυπη δημοσιογραφία συνθήκες, οι εφημερίδες και ιδιαίτερα εκείνες με ιστορική παράδοση, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, παραμένουν τα πλέον έγκυρα εργαλεία διαμόρφωσης και έκφρασης της δημόσιας ζωής, της κοινωνίας και των θεσμών. Γι αυτό και υπάγονται όταν χρειάζεται σε ειδικά μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στην προστασία και την ενίσχυση του έντυπου λόγου, μέσα στις συνθήκες δοκιμασίας και κρίσης.
Όλοι εμείς, καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τις Τράπεζες, τη Δικαιοσύνη και όλους τους συναρμόδιους φορείς να ανταποκριθούν στο ιστορικό καθήκον και να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της ιστορικής παρουσίας του ΒΗΜΑΤΟΣ, των ΝΕΩΝ και των άλλων ΜΜΕ του ΔΟΛ, λειτουργώντας πέρα και πάνω από σκοπιμότητες, προκαταλήψεις, επιμέρους διαφωνίες ή και προσωπικές πικρίες.
Δεν ξεχνάμε ότι η πολυφωνία, ο πλουραλισμός και τελικά ο ελληνικός πολιτισμός στηρίχθηκαν σε τέτοιες ευρύτερες φωνές και ζυμώσεις απόψεων, ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι η καταδίκη σε ανεργία και απαξίωση εκατοντάδων εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και πολλών άλλων συνεργατών, των αρθρογράφων, κριτικών και σχολιογράφων συνιστά σοβαρό κοινωνικό και πολιτιστικό πρόβλημα, αληθινή πληγή και στίγμα της Πολιτείας. Ιδιαίτερα για όσους συναδέλφους μας, επί μήνες τώρα ,δοκιμάζονται οικονομικά και επαγγελματικά , ενώ επιδεικνύουν επαινετή επαγγελματική ευθύνη και ευσυνειδησία.
- Όλοι εμείς, ιστορικά στελέχη του ΒΗΜΑΤΟΣ και γενικότερα του ΔΟΛ, με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε και άλλους εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενους από τον χώρο του Τύπου και των σύγχρονων ΜΜΕ, διανοούμενους και καλλιτέχνες ,δεν εκφράζουμε απλώς τη συμπαράσταση μας. Καλούμε όλους τους συναρμόδιους να δώσουν λύση, αναλογιζόμενοι το μέγεθος του διακυβεύματος που συνιστά η συνέχιση της έκδοσης των δυο ιστορικών εφημερίδων, όπως και των υπόλοιπων ΜΜΕ του ΔΟΛ.

Πληροφορίες για την κίνηση αυτή από κάθε ενδιαφερόμενο

Μιχάλης Κ. Δημητρίου 697-2070211
Email: mkdimitriou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.