Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τα πάντα σχεδόν θα κριθούν στην Αττική. Οι ελπίδες του Κυριάκου και οι πρωτοβουλίες του Ε. Μεϊμαράκη κατά περιοχές, Τα δεδομένα του πρώτου γύρου και οι υπολογισμοί.

Πηγή: nonpapernews.gr
Στη Μακεδονία φέρεται να άρχισε να λειτουργεί ο άξονας συνεργασίας Τζιτζικώστα- Μητσοτάκη- Γεωργιάδη. Στα εκλογικά τμήματα της Εκάλης ο Μητσοτάκης συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο το 52%, με δεύτερο σε ψήφους τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Στην τελική ευθεία πριν από το νήμα οι δύο μονομάχοι για την ηγεσία της ΝΔ ρίχνονται σε μια αναμέτρηση επικράτησης στην Αττική που αναμφίβολα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη του
επόμενου αρχηγού.
Μαζί στον αγιασμό
Ο Απ. Τζιτζικώστας με τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων χθες στη Θεσσαλονίκη.
Στην Α' Αθήνας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 8.197 ψήφους έναντι 5.760 του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαφορά τους δηλαδή είναι 2.437 ψήφοι. Στην ίδια περιφέρεια, ο Αδωνης Γεωργιάδης έλαβε στον α' γύρο 2.988 ψήφους. Αρκεί, δηλαδή, στον Κυριάκο να προσέλθουν και να τον ψηφίσουν οι 4 στους 5 υποστηρικτές του Αδωνη, για να ξεκινά από την ίδια αφετηρία με τον Μεϊμαράκη.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που πολλοί ερμήνευσαν τη δήλωσή του ως έμμεση στήριξη στον Μητσοτάκη -με τον οποίο φωτογραφήθηκε χθες στον εορτασμό των Θεοφανίων- έλαβε στην Α' Αθήνας 2.004 ψήφους. Συνεπώς η Α' Αθήνας, λόγω κατανομής της ψήφου στον πρώτο γύρο, αλλά και μεγέθους, θα είναι βαρόμετρο το βράδυ της Κυριακής.
--Στην αχανή Β' Περιφέρεια της Αθήνας, στην οποία εκλέγονται βουλευτές και οι δύο μονομάχοι, η μάχη δίνεται σε επίπεδο δήμων. Στον μεγαλύτερο εκλογικά δήμο, της Κηφισιάς (6.456 εκλογείς), ο Μητσοτάκης πήρε διπλάσιο αριθμό ψηφοδελτίων από τον Μεϊμαράκη (3.102 έναντι 1.506) και τη διαφορά αναμένεται να διευρύνουν οι ψηφοφόροι του Γεωργιάδη (1.381). Παρόμοιο είναι το σκηνικό στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο, της Γλυφάδας, (Μητσοτάκης 2.230, Μεϊμαράκης 1.543, Γεωργιάδης 957 και Τζιτζικώστας 403).
Ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε πως έχει άριστες σχέσεις με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας
Στους μεσαίους δήμους
Στους μεσαίους δήμους, όπως κατατάσσονται με βάση την προσέλευση νεοδημοκρατών ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο, η υπεροχή του Μητσοτάκη είναι από ορατή (Μαρούσι) έως συντριπτική (Φιλοθέη-Ψυχικό) και μένει να φανεί πόσες από τις ψήφους του Γεωργιάδη θα κατευθυνθούν προς τον Κυριάκο.
Μόνο στο Περιστέρι προηγείται ο Μεϊμαράκης, αλλά η προσθήκη της εκλογικής δύναμης του Αδωνη φέρνει πάλι τον Κυριάκο στην πρώτη θέση. Στους μεγάλους και μεσαίους δήμους της Β' Αθήνας στη γαλάζια μάχη (Κηφισιά, Γλυφάδα, Μαρούσι, Φιλοθέη-Ψυχικό, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη και Ζωγράφου) οι ψηφοφόροι του α' γύρου ξεπέρασαν τους 32.600, δηλαδή άγγιξαν περίπου το 45% των συνολικά 73.700 ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.
Από τις περιοχές της Β' Αθήνας ο Μεϊμαράκης προηγείται σε Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Γαλάτσι και στις μικρότερες Βύρωνα, Αγιο Δημήτριο, Αιγάλεω, Μοσχάτο, Μεταμόρφωση, Ιωνία, Χαϊδάρι και Φιλαδέλφεια. Ο Μητσοτάκης προηγείται σε Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Ελληνικό-Αργυρούπολη, και στις μικρότερες Παπάγου-Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Ηράκλειο και Λυκόβρυση-Πεύκη.
Στις περισσότερες περιοχές της Β' Αθήνας όμως, η προσθήκη των υποστηρικτών του Γεωργιάδη στον Μητσοτάκη φέρνει τον Κυριάκο στην πρώτη θέση και δημιουργείται συγχρόνως ένα ρεύμα νίκης που αναμένουν στο επιτελείο Μητσοτάκη να επηρεάσει και τους αμφιταλαντευόμενους υποστηρικτές του Τζιτζικώστα.
Μικρή προσέλευση
Μόνο σε τρεις περιοχές η υπεροχή Μεϊμαράκη δεν ανατρέπεται από τη συμμαχία Μητσοτάκη-Γεωργιάδη: Σε Καλλιθέα, Βύρωνα και Χαϊδάρι. Στις δυο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά, η υπεροχή Μεϊμαράκη είναι συντριπτική, αλλά η σχετικά μικρή προσέλευση ψηφοφόρων μειώνει τη βαρύτητά της για την έκβαση της εκλογικής μάχης: Στην Α' Πειραιά προσήλθαν 7.842 εκλογείς, αρκετά λιγότεροι από όσοι σε Κηφισιά και Γλυφάδα μαζί, ενώ σε όλη τη Β' Πειραιά ψήφισαν 5.667, λιγότεροι από όσους ψήφισαν μόνο στην Κηφισιά (6.456).
Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής εξελίσσεται μια μονομαχία τοπαρχών, με τον Μάκη Βορίδη να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Βλάχο να στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στις μεγάλες περιοχές της εκλογικής περιφέρειας, ο Μεϊμαράκης προηγείται για 50 ψήφους στις Αχαρνές και ο Μητσοτάκης για 300 στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη.
Στη βάση όλων αυτών παραμένουν ο καθοριστικός παράγοντας του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου αλλά και ο βαθμός στον οποίο οι υποστηρικτές των Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα θα στηρίξουν τώρα κάποιον από τους δύο μονομάχους.

Απ. Τζιτζικώστας: Ψήφος κατά συνείδηση
Αγώνας των δύο για τις 82.028 ψήφους
Οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν το «μήλον της έριδος» στην τριήμερη μάχη που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη δήλωσή του, ωστόσο, την Τρίτη, και με παρόντες στην πόλη και τους δύο υποψήφιους προέδρους, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας δεν έδωσε τελικά «γραμμή» στους 82.028 πολίτες που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Ζήτησε ψήφο κατά συνείδηση, δηλώνοντας πιστός στις αρχές με τις οποίες έδωσε τη μάχη, για «μια ΝΔ με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη, σύγχρονη, ανοιχτή στον διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας της, μακριά από τον λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», όπως είπε.
Κοινά στοιχεία
Ο Κ. Μητσοτάκης από την πλευρά προσπάθησε να βρει στις διατυπώσεις αυτές κοινά στοιχεία με τον δικό του πολιτικό λόγο, σχολιάζοντας (ΕΤ3) πως «είναι μια μετρημένη δήλωση ουδετερότητας, που έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες αναφορές σε πράγματα που κι εγώ έχω πει, όπως την αντιπαράθεση με παραδοσιακούς μηχανισμούς και την ανάγκη για ανανέωση της ΝΔ» και προσθέτοντας πως συμφωνεί σε πολλά με τον Α. Τζιτζικώστα. Η κοινή εμφάνιση που έκαναν οι δυο τους χθες στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης, με παρόντα και τον A. Γεωργιάδη, πυροδότησε πάντως κάποιες συζητήσεις, με τους τρεις ωστόσο να αποφεύγουν κάθε σχετική αναφορά.
Ο Β. Μεϊμαράκης, που είχε σειρά επαφών με κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη επί διήμερο και επέστρεψε στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως διατηρεί καλές σχέσεις με τον Α. Τζιτζικώστα, αλλά δεν επικοινώνησε μαζί του στις γιορτές για να ανταλλάξουν ευχές, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και να θεωρηθεί ως συναλλαγή και συνεννόηση πίσω από κλειστές πόρτες. Η αναφορά αυτή έγινε το πρωί της Τρίτης, εν αναμονή ακόμη της δήλωσης Τζιτζικώστα για τη στάση που θα κρατήσει στον β' γύρο. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Μ. Σαμαντζίδης, υποστηρικτής του Τζιτζικώστα, τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ του Β. Μεϊμαράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.