Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τα αγκάθια της επόμενης μέρας της εκλογής προέδρου στη ΝΔ

Adtech Ad
Το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβάλει μέσω του θεσμικού του ρόλου τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα και μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό είναι από τα αγκάθια που θα έχει να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με ορισμένους έμπειρους παρατηρητές των νεοδημοκρατικών πραγμάτων μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι δυνατό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να βάλει σε δοκιμασία και την ενότητα της ΝΔ.

ADVERTISEMENT
Ήδη λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι γαλάζιες κάλπες αυτή η παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Προκόπη Παυλόπουλο προκαλεί αντιδράσεις και προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδρώντας εξ’ αντανακλάσεως στην αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων που κονταροχτυπιούνται και για το αν υπάρχει ή όχι προοπτική συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και σε γενικές γραμμές η ως τώρα αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ στη βουλή που καταψηφίζει κάθε μνημονιακό μέτρο με εξαίρεση παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκει σύμφωνους όλους στη ΝΔ. Ωστόσο ακόμα δεν έχει εξεταστεί το πως θα σταθεί η ΝΔ αν οι συνθήκες απαιτούν για λόγους πολιτικής σταθερότητας την ψήφιση νομοσχεδίων που θα έχουν πολιτικό κόστος προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, όταν μάλιστα το καλοκαίρι η ΝΔ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο αιτιολογώντας τη θετική της στάση στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θέμα αυτό αρχίζει να αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα καθώς στις εκτιμήσεις τους όλα τα στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΝΔ συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση πολύ γρήγορα αρχίζει να φυλλοροεί και πιθανά πολύ σύντομα θα βρεθεί προ αδιεξόδου με δεδομένο το βαρύ νομοθετικό φορτίο που έχει μπροστά της τις επόμενες εβδομάδες ενόψει και της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας.
Προς το παρόν κατηγορηματικά αρνητικοί στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Γεωργιάδης το τελευταίο διάστημα έχει κηρύξει ανένδοτο για την πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έχει χαρακτηρίσει έγκλημα και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από τη ΝΔ.
Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει οξύνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης και μάλιστα από την κεντρική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη συνάρτησε την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ με την απαλλαγή όπως είπε της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αμφότεροι οι δύο υποψήφιοι αν και βρίσκονται σε οξεία εσωκομματική αντιπαράθεση συγκλίνουν στην κριτική τους προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι τον οποίο κατηγορούν για χλιαρή έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επίσης ήταν της άποψης πως δεν υπάρχουν οι όροι για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις σημειώνοντας ότι «όταν καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη και να προτάξει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο» προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει απέναντί του όλο το ευρωπαϊκό τόξο από την κεντροδεξιά μέχρι την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία».
Γρίφος είναι οι προθέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η εκλογή του οποίου στη προεδρία της ΝΔ είναι σύμφωνα με τους συνεργάτες του επιλογή σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης το τελευταίο διάστημα έχει οξύνει την κριτική τόσο στα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση στη βουλή όσο και στην ασυνέπεια των προεκλογικών εξαγγελιών και των μετεκλογικών έργων της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα στο τελευταίο νομοσχέδιο στη βουλή ουκ ολίγες φορές χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «νεοφιλελεύθερη αριστερά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.