Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο Κυριάκος Μητοτάκης προτείνει ισοδύναμα 1,9 δις ευρώ- Η κυβέρνηση τα απορρίπτει γιατί θίγουν «πελατάκια» της



Ισοδύναμα μέρα ύψους 1,9 δις ευρώ τα οποία μπορεί αν κλείσουν το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, προτείνει με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει τις προτάσεις του και να υπογράψει αμέσως συμφωνία, ακόμη και αν αισθάνεται αδύναμος να την υλοποιήσει, αφού όπως φαίνεται στη σημερινή Βουλή υπάρχουν δυνάμεις που εγγυόνται την υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη τα πέντε μέτρα που προτείνει μπορούν να αντισταθμίσουν
την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια.
Οι πέντε προτάσεις Μητσοτάκη έχουν ως εξής:
1.      Αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.
2.      Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ.
3.      Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ.
4.      Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600 εκατ. ευρώ.
5.      Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ.
Πάντως από το γεγονός και μόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει στη δημοσιότητα ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αντικαταστήσουν προτάσεις των δανειστών, αποδεικνύεται το εξής:
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ισοδυνάμων μέτρων, γιατί δεν θέλει να θίξει την εκλογική της πελατεία, όπως επί παραδείγματι θα σδυμβεί με την πρόταση Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ. Και,
Δεύτερον, επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τις ίδιες προτάσεις στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αλλά δεν υιοθετήθηκαν από το κόμμα του, είναι σαφές πως ούτε ο κ. Σαμαράς θέλει να έλθει σε κόντρα με τα αντίστοιχα… πελατάκια.
Οι δύο αυτές διαπιστώσεις καθιστούν μεγαλύτερο το πρόβλημα της χώρας, γιατί αποδεικνύουν ότι οι ηγεσίες που μας κυβερνούν είναι κατώτερες των περιστάσεων.
Rigillis18.blogspot/ ΧΨΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.