Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Από ποιόν παρέλαβε… χάος ο Σαμαράς το 2012; (δημοσιεύθηκε στο ysterografa.gr)

Η τακτική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη βαριά και ιστορική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου από το άλλοτε… κόμμα του 15μελούς και του 4%, θα μνημονεύεται για το πώς ένας πολιτικός δεν προστατεύει την υστεροφημία του. Αλλά αντιθέτως, την τσαλακώνει ανεπιστρεπτί.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε σήμερα, έχοντας αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή, όπως του έδειξαν οι Έλληνες με την ψήφο τους, να διεκδικεί τη δικαίωση του έργου του, σε βάθος χρόνου, και χωρίς να έχει εγκλωβίσει στην “ψύχωση δικαίωσης” που βλέπουμε, μια ολόκληρη παράταξη.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη. Και ο Αντώνης Σαμαράς χάνει καθημερινά. Χωρίς να
χρειάζεται κανείς τις δημοσκοπήσεις, που τον εμφανίζουν με αρνητικές γνώμες άνω του 70%, για να εξάγει το σχετικό συμπέρασμα.
Η δε χθεσινή παρουσία του στη Βουλή, που προκάλεσε παγωμάρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε να λειτουργήσει ως κερασάκι στην τούρτα.
Και είναι κρίμα να βλέπεις έναν πολιτικό που πραγματικά προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, όταν είχε δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας, να έχει εγκλωβιστεί. Και να υποπίπτει σε “φάλτσα”.
Χθες για παράδειγμα, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη φράση “παρέλαβα χάος, παρέδωσα χώρα”, που είχε πει και στο παρελθόν, κατ’ αντιστοιχία με την ιστορική ρήση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο “παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα”.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα λογικό κενό στο παραπάνω επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά. Από ποιόν παρέλαβε το 2012; Ώστε να δούμε ποιός ήταν εκείνος που του παρέδωσε χάος.
Τυπικά, ο “κακός” ήταν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Μάιο ως τον Ιούνιο του 2012, χωρίς ωστόσο… μοιραία υπογραφή για κάποιο από τα δεινά που βρήκαν τη χώρα.
Ουσιαστικά λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς παρέλαβε χάος από τον Λουκά Παπαδήμο. Και την κυβέρνηση ενός εκ των ανθρώπων που… ήταν εκεί, όταν ο Κώστας Σημίτης υπέγραφε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, με τους… γνωστούς τρόπους.
Ο Λουκάς Παπαδήμος πώς έγινε πρωθυπουργός; Μόνος του; Ελεώ… Θεού; Ήταν αρχηγός κόμματος και κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές;
Φυσικά όχι. Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν διορισμένος πρωθυπουργός. Και ποιοί τον διόρισαν; Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο… Αντώνης Σαμαράς.
Εκείνη λοιπόν η κυβέρνηση, η οποία παρέδωσε χάος στον Αντώνη Σαμαρά, ήταν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίζει τα μνημονιακά μέτρα. Και με τον Αντώνη Σαμαρά να διαγράφει… όσους δεν ψήφιζαν. Τα μέτρα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Που προκάλεσαν το χάος, το οποίο τον Ιούνιο του 2012 παρέλαβε ο ίδιος.
Σε εκείνη την κυβέρνηση, υπουργικές θέσεις, επομένως δικαίωμα υπογραφής στο… χάος, είχαν οι:
Δημήτρης Αβραμόπουλος (υπουργός Εθνικής Άμυνας).
Σταύρος Δήμας (υπουργός Εξωτερικών),
Μάκης Βορίδης (υπουργός Υποδομών… εκ μεταγραφής).
Άδωνις Γεωργιάδης (υφυπουργός Ναυτιλίας… εκ μεταγραφής).
Πέτρος Αλιβιζάτος (υφυπουργός Πολιτισμού).
Γιάννης Μουρμούρας (υφυπουργός Οικονομικών)
Δημήτρης Βαρτζόπουλος (υφυπουργός Υγείας).
Στο… χάος που παρέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν, συμμετείχαν και συνέβαλαν, οι δυο τότε αντιπρόεδροι της ΝΔ και κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς (Αβραμόπουλος-Δήμας), δυο εκ των στενότερων πολιτικών συμμάχων του Αντώνη Σαμαρά και εκφραστές της δεξιάς τάσης της ΝΔ (Βορίδης-Άδωνις Γεωργιάδης), και δυο στενοί συνεργάτες του μεγάλου χαμένου των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου (Μουρμούρας, Βαρτζόπουλος).
Κάθε άλλο σχόλιο, περισσεύει…
Πηγή: ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.