Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα»

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και θα συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα, φέρει τον εμβληματικό τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανοίξει τις πύλες για επενδύσεις στον τόπο μας.
Τι προβλέπει όμως το νομοσχέδιο και από ποιες άλλες ρυθμίσεις συνοδεύεται που θα αλλάξουν τη ζωή μας;
Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα δίνει ενημερωτικό σημείωμα για το «Επενδύω στην Ελλάδα», που εξέδωσε η ΝΔ και απευθύνεται στους βουλευτές του κόμματος και το οποίο σας παρουσιάζουμε.


1. Ποιους στόχους υπηρετεί

Στόχος της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο είναι: Να άρει επενδυτικά εμπόδια έτσι ώστε η χώρα να μπει στην ψηφιακή εποχή, εφαρμόζοντας τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Να θεραπεύσει αδυναμίες του παρελθόντος που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να στηρίξει επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους. Να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους. Να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων και να βάλει τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία επενδυτών και εργαζομένων.

2. Ποιες είναι οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου;

Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο αυτό: 1) Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα. 2) Δημιουργεί Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει σε κάθε χώρο. 3) Αναθέτει σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.4) Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. 5) Θέτει δικλείδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας. 6) Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών. 7) Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων και τηλεσυνδριασεων στη διοικητική δικαιοσύνη. 8) Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος- εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +5 μονάδες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.