Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Απόφαση σταθμός μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών - Παρελθόν πλέον η αδερφότητα Ντόπιων Σερρών με έδρα την Ηράκλεια Σερρών(video)

Πηγή: https://epiloges.tv

Παρελθόν αποτελεί πλέον η Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» με έδρα στην Ηράκλεια Σερρών, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Σερρών έκανε δεκτή την αίτηση ανακοπής του Εισαγγελέα Σερρών και τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και της Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδος απορρίπτοντας την αίτηση αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων: Κύριλλος και Μεθόδιος».


Να σημειώσουμε ότι τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε τον Μάρτιο του έτους 2018 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
 Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» στο καταστατικό του αναγράφει ότι μεταξύ των σκοπών του είναι η διατήρηση και διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας και η απόδοση τιμών στους «ντόπιους» ήρωες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι η «ντόπια» γλώσσα και σε ποιους ήρωες αναφέρεται το καταστατικό. Τις απορίες έλυσε μια περιοδική έκδοση (Φωνή του Τόπου μας) του εν λόγω συλλόγου τον Μάρτιο του 2018. Σε αυτήν ως «ντόπια» γλώσσα χαρακτηρίζεται η «μακεδονική», ενώ έκανε αναφορά ότι πρέπει να γιορτάζεται η ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν και να τιμούνται ως ήρωες οι βούλγαροι αρχικομιτατζήδες Γιάνε Σαντάσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ.

Τελικά το συγκεκριμένο σωματείο είναι υποκινούμενο;


Τέλος να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση, είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά τον Ν.4588/2019 με τον οποίο κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών
Επί της ουσίας δίνεται έμμεση αλλά θεσμική απάντηση στα ζητήματα της υποτιθέμενης μακεδονικής (σλαβικής) ταυτότητας και μακεδονικής (σλαβικής) γλώσσας, όπως αυτά ψηφίστηκαν με το άρθρο 1 παρ. 3. καθώς εν λόγω σωματείο κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών έδωσε μάχη προκειμένου να γίνει δεκτό το επιχείρημά τους ότι η ντόπια γλώσσα στην περιοχή των Σερρών και της Μακεδονίας δεν είναι η ελληνική, αλλά η σλαβική και ότι υπάρχει μάλιστα στην περιοχή των Σερρών διακριτή γλωσσική και πολιτιστική κοινότητα (δηλ. μειονότητα), η οποία πρέπει να προστατευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.