Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Οι κ.κ. Μίχαλος και Αγοραστός, οι θεσμοί και η Επιτροπή… Κιμούλη!!!



Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πατάνε σε δύο βάρκες για να χτίσουν το πολιτικό τους μέλλον, γιατί η κατάληξη είναι γνωστή...
Και δεν μιλάμε για τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο ο οποίος, όπως φαίνεται έχει κάνει τις επιλογές του και γι’ αυτές θα κριθεί από την ιστορία, αφού έφτασε στην κορυφή των πολιτικών φιλοδοξιών
του. Μιλάμε για στελέχη της ΝΔ τα οποία για να αναδειχθούν στηρίχθηκαν στη δύναμη και στα στελέχη του κόμματος, και στο όνομα της νέας Δημοκρατίας αναδείχθηκαν και κατέχουν τις θέσεις που κατέχουν.
Σαφέστατα ο κ. Μίχαλος εξελέγη πρόεδρος του ΕΒΕΑ επειδή είναι άξιος. Κι επειδή είναι άξιος τον στήριξε η ΝΔ και δεν υπονόμευσε την υποψηφιότητά του. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Μάλιστα ο κ. Αγοραστός χρωστά δύο φορές τη θέση του στη στήριξη της ΝΔ. και για την εκλογή του ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας αλλά και για την εκλογή του ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος.
Ο κ. Μίχαλος  εξέφρασε τη δυσφορία του για τις διαρροές της ΝΔ ότι δεν έπρεπε να παραβρεθεί στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τη συνταγματική αναθεώρηση.  Το ίδιο κλίμα διαρρέεται και από την πλευρά του κ. Αγοραστού, ο οποίος εκλήθη επειδή ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευφυΐα να αρνηθεί .
Το επιχείρημά τους είναι ότι εκπροσωπούν θεσμούς και ως θεσμικοί παράγοντες πήγαν ή θα πάνε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που συνέστησε ο πρωθυπουργός και στην οποία μετέχουν επιστήμονες και ο κ. Κιμούλης.
Ωστόσο αυτό που επικαλούνται ως επιχείρημα είναι και το τρωτό τους σημείο.
Φυσικά αν επρόκειτο για μια θεσμική πρωτοβουλία έπρεπε να μετάσχουν. Δεν πρόκειται όμως γι’ αυτό.
Η Επιτροπή Κιμούλη (για λόγους λεκτικής οικονομίας θα την αναφέρω με αυτό το όνομα, της πιο παράξενης συμμετοχής) είναι πέρα για πέρα εξωθεσμική.
Θα μπορούσαν και τα δύο στελέχη της ΝΔ που έχουν θεσμικές ιδιότητες να τις επικαλεστούν αν πήγαιναν- που οφείλουν να το πράξουν αν κληθούν- σε μια διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Τσίπρας όμως θέλει να παρακάμψει την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το μείζον αυτό ζήτημα. Αν λειτουργούσε μια τέτοια Επιτροπή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα έπρεπε να καλέσει θεσμικούς παράγοντες, φορείς από την κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγική διαδικασία, τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο, τη Δικαιοσύνη, τον συνδικαλισμό, τη νεολαία, τα διάφορα περιβαλλοντικά και άλλα κινήματα, κλπ, επιχειρώντας να καλύψει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ελληνικής κοινωνίας. Και στη συνέχεια οι προτάσεις τους έπρεπε να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Επιμένουμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί το Σύνταγμα ρητώς προβλέπει τη διαδικασία αναθεώρησής του, την ευθύνη της οποίας έχει η Βουλή. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν ο πρωθυπουργός να παρακάμπτει το Σύνταγμα;
Και καλά ο κ. Μίχαλος, μπορεί να προβάλλει το γεγονός ότι δεν έχει κοινοβουλευτική εμπειρία. Ο κ. Αγοραστός όμως έχει κοινοβουλεθτική εμπειρία και έχει μετάσχει σε διαδικασία αναθεώρησης ως βουλευτής. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό του. Γιατί τώρα στα μάτια της κοινωνίας εμφανίζονται ως πρόθυμοι να συμβάλλουν στην Επιτροπή… Κιμούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.