Πηγή:db8.gr
Μετά από 11 ώρες μαραθώνιας συνεδρίασης το Eurogroup ολοκλήρωσε μια επώδυνη για την Ελλάδα συμφωνία, καθώς ενέκρινε μεν τη δόση των 10,3 δις ευρώ, αλλά σε… δόσεις, ενώ για το χρέος υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, αλλά επί της ουσίας το χρονοδιάγραμμα των τριών φάσεων που εγκρίθηκε ισοδυναμεί με «κούρεμα» των απαιτήσεων της χώρας μας για το χρέος.
Εν ολίγοις η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης που δημιουργήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες δεν μπόρεσε να μην αποτυπωθεί στις επώδυνες αποφάσεις με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα που ζητεί το Eurogroup για να εκταμιευθούν οι «δόσεις» της «δόσης» έως το φθινόπωρο, γεγονός που μόνο θετικό κλίμα δεν δημιουργεί στην αγορά, ενώ η εξόφληση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες μετατίθεται ανάλογα με το χρόνο καταβολής των… υποδόσεων.
Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια σε εποπτεία, ενώ κανείς δεν αποκλείει πλέον στις Βρυξέλλες να υπάρξει και νέο μνημόνιο, μετά την ολοκλήρωση του παρόντος, που θα αφορά αποκλειστικά τους όρους ρύθμισης του χρέους!
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «πλήρη συμφωνία», στη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης και ανακοίνωσε την παραμονή του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευθεί η δόση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά σε υποδόσεις. Ομως, όπως διευκρίνισε αμέσως μετά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί προαπαιτούμενα για να παίρνει τα χρήματα. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες.
«Αυτά είναι καλά νέα, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι οι Θεσμοί θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο για να δουν αν ικανοποιούνται 100% οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη και θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2016 το ΔΝΤ θα επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και την πορεία της Ελλάδας και τότε θα αποφανθεί τελικά εάν θα παραμείνει. Διευκρίνισε όμως πως δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και πως εάν υπάρξουν διαφορές στο μέλλον, θα τεθούν όλα τα θέματα προς συζήτηση, δείχνοντας έτσι πως το χάσμα ΔΝΤ-Ευρωπαίων δεν έχει γεφυρωθεί ουσιαστικά.
Την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε πως θα ζητήσουν από τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου να λάβουν μία θετική απόφαση για την παραμονή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν φυσικά ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το ταμείο.
Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν κατά τη συνέντευξη τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. “Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”
Τα σημεία στα οποία η Ελλάδα πρέπει να κάνει διορθώσεις ή να λάβει πρόσθετα μέτρα, ως προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το σύνολο της δόσης, είναι:
-Τα κόκκινα δάνεια , όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
-Το ΕΚΑΣ , όπου οι δανειστές έχουν διαπιστώσει μια τρύπα 70 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του, την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
– Διορθώσεις στο ασφαλιστικό
-Οι ιδιωτικοποιήσεις όπου ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή παρά το ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα .
-Αλλαγές στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκηση του έναντι ποινικών διώξεων. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.
– Ενέργεια
– άνοιγμα της αγοράς και η λειτουργία της νέας υπηρεσίας εσόδων
Οι δηλώσεις Ντάισελπμλουμ έχουν ως εξής:
«Το κύριο ζήτημα ήταν αυτό της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας κ αυτό ήταν καλοδεχούμενο. Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία. Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια
Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά γιας να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Το μεσοπρόθεσμο: Θα τα ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά.
Επιπλέον μιλήσαμε για το εξής. Αν θυμάστε στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα. Το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.
Πέραν τούτου θα δούμε και για τους μελλοντικούς κινδύνους και ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών.
Κατόπιν τούτων το σημείο κλειδί είναι αν θα είναι το ΔΝΤ μαζί μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε.
Είναι σημεία κλειδιά που πρέπει να αξιολογηθούν από το Ταμείο. Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».
Ρέγκλινγκ: Με προαπαιτούμενα οι υποδόσεις
Δέσμη προαπαιτούμενων θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα κάθε φορά, προκειμένου να πάρει μία από τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους. Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα μπορεί να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια και για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε.
«Η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε.
«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Σόιμπλε: Η Ελλάδα κατανόησε ότι η δημοσιότητα δεν βοηθά
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε μετά το πέρας του Eurogroup ότι πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά.
«Φθάσαμε σε μία συμφωνία αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερειακά όλα τα συμφωνηθέντα. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ για το χρέος αλλά δεν υπάρχει αντιδικία μεταξύ μας. Δεν τσακωνόμαστε μεταξύ μας, χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για την κριτική που δέχεται το Βερολίνο σχετικά με το αν η ευρωπαϊκή τοποθέτηση στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σωστή, είπε πως «χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή και πιο ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε τυχόν πρόβλημα».
Τέλος, αναγνώρισε την αλλαγή στάσης της χώρας μας, σημειώνοντας ότι είναι αλληλέγγυοι: «Η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες κατανόησε ότι η λάθος δημοσιότητα δεν βοηθά. Εμείς έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας προς την χώρα», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Μισέλ Σαπέν: Επετεύχθη συμφωνία
«Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λίγα λεπτά μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, που καλύπτει βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους.
Μετά από 11 ώρες μαραθώνιας συνεδρίασης το Eurogroup ολοκλήρωσε μια επώδυνη για την Ελλάδα συμφωνία, καθώς ενέκρινε μεν τη δόση των 10,3 δις ευρώ, αλλά σε… δόσεις, ενώ για το χρέος υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, αλλά επί της ουσίας το χρονοδιάγραμμα των τριών φάσεων που εγκρίθηκε ισοδυναμεί με «κούρεμα» των απαιτήσεων της χώρας μας για το χρέος.
Εν ολίγοις η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης που δημιουργήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες δεν μπόρεσε να μην αποτυπωθεί στις επώδυνες αποφάσεις με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα που ζητεί το Eurogroup για να εκταμιευθούν οι «δόσεις» της «δόσης» έως το φθινόπωρο, γεγονός που μόνο θετικό κλίμα δεν δημιουργεί στην αγορά, ενώ η εξόφληση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες μετατίθεται ανάλογα με το χρόνο καταβολής των… υποδόσεων.
Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια σε εποπτεία, ενώ κανείς δεν αποκλείει πλέον στις Βρυξέλλες να υπάρξει και νέο μνημόνιο, μετά την ολοκλήρωση του παρόντος, που θα αφορά αποκλειστικά τους όρους ρύθμισης του χρέους!
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «πλήρη συμφωνία», στη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης και ανακοίνωσε την παραμονή του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευθεί η δόση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά σε υποδόσεις. Ομως, όπως διευκρίνισε αμέσως μετά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί προαπαιτούμενα για να παίρνει τα χρήματα. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες.
«Αυτά είναι καλά νέα, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι οι Θεσμοί θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο για να δουν αν ικανοποιούνται 100% οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη και θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2016 το ΔΝΤ θα επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και την πορεία της Ελλάδας και τότε θα αποφανθεί τελικά εάν θα παραμείνει. Διευκρίνισε όμως πως δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και πως εάν υπάρξουν διαφορές στο μέλλον, θα τεθούν όλα τα θέματα προς συζήτηση, δείχνοντας έτσι πως το χάσμα ΔΝΤ-Ευρωπαίων δεν έχει γεφυρωθεί ουσιαστικά.
Την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε πως θα ζητήσουν από τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου να λάβουν μία θετική απόφαση για την παραμονή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν φυσικά ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το ταμείο.
Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν κατά τη συνέντευξη τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. “Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”
Τα σημεία στα οποία η Ελλάδα πρέπει να κάνει διορθώσεις ή να λάβει πρόσθετα μέτρα, ως προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το σύνολο της δόσης, είναι:
-Τα κόκκινα δάνεια , όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
-Το ΕΚΑΣ , όπου οι δανειστές έχουν διαπιστώσει μια τρύπα 70 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του, την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
– Διορθώσεις στο ασφαλιστικό
-Οι ιδιωτικοποιήσεις όπου ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή παρά το ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα .
-Αλλαγές στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκηση του έναντι ποινικών διώξεων. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.
– Ενέργεια
– άνοιγμα της αγοράς και η λειτουργία της νέας υπηρεσίας εσόδων
Οι δηλώσεις Ντάισελπμλουμ έχουν ως εξής:
«Το κύριο ζήτημα ήταν αυτό της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας κ αυτό ήταν καλοδεχούμενο. Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία. Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια
Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά γιας να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Το μεσοπρόθεσμο: Θα τα ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά.
Επιπλέον μιλήσαμε για το εξής. Αν θυμάστε στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα. Το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.
Πέραν τούτου θα δούμε και για τους μελλοντικούς κινδύνους και ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών.
Κατόπιν τούτων το σημείο κλειδί είναι αν θα είναι το ΔΝΤ μαζί μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε.
Είναι σημεία κλειδιά που πρέπει να αξιολογηθούν από το Ταμείο. Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».
Ρέγκλινγκ: Με προαπαιτούμενα οι υποδόσεις
Δέσμη προαπαιτούμενων θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα κάθε φορά, προκειμένου να πάρει μία από τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους. Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα μπορεί να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια και για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε.
«Η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε.
«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Σόιμπλε: Η Ελλάδα κατανόησε ότι η δημοσιότητα δεν βοηθά
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε μετά το πέρας του Eurogroup ότι πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά.
«Φθάσαμε σε μία συμφωνία αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερειακά όλα τα συμφωνηθέντα. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ για το χρέος αλλά δεν υπάρχει αντιδικία μεταξύ μας. Δεν τσακωνόμαστε μεταξύ μας, χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για την κριτική που δέχεται το Βερολίνο σχετικά με το αν η ευρωπαϊκή τοποθέτηση στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σωστή, είπε πως «χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή και πιο ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε τυχόν πρόβλημα».
Τέλος, αναγνώρισε την αλλαγή στάσης της χώρας μας, σημειώνοντας ότι είναι αλληλέγγυοι: «Η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες κατανόησε ότι η λάθος δημοσιότητα δεν βοηθά. Εμείς έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας προς την χώρα», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Μισέλ Σαπέν: Επετεύχθη συμφωνία
«Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λίγα λεπτά μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, που καλύπτει βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.