Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Γιατί οδηγήθηκε σε ναυάγιο η συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα; - Τι επεδίωκε η κυβέρνηση με τις διαρροές;



Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, παρά τον πολιτισμένο πολιτικό λόγο που ανέπτυξαν μπροστά στις κάμερες. Οι διαρροές όμως που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδειξαν άλλους σχεδιασμούς, τουλάχιστον από την πλευρά του Μαξίμου.
Ωστόσο από τη συνάντηση βγήκαν χρήσιμα
συμπεράσματα.
Πρώτον. Παρά τις διακηρύξεις περί συναίνεσης και της απαραίτητης  πολιτικής συνεννόησης  που πρέπει να έχουν τα δυο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Ν.Δ. Δεν νοείται να επιδιώκει κάποιος  τη συναίνεση και παράλληλα να κάνει διαρροές όσο η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη.  Κυρίως θέλει να οδηγήσει τη Ν.Δ στην ανάπτυξη διακριτών νεοφιλελεύθερων θέσεων, που είναι γενικά αντιδημοφιλείς στα πλατιά λαϊκά στρώματα. 
Δεύτερον. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επενδύουν στην πόλωση και στη διαμόρφωσή ενός συγκρουσιακού κλίματος. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός όπως επισημαίνει  στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ, περιλαμβάνει την προσέγγιση των κομμάτων της κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα την πολιτική απομόνωση της Ν.Δ. 
Το Μαξίμου θορυβήθηκε από την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ και από τη δυναμική και τη διείσδυση που έχει στα άλλα κόμματα. Και οι δηλώσεις του πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Ιάσωνα Φωτήλα, από το Ποτάμι  περι συμπόρευσης με τη Ν.Δ ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την ανησυχία της κυβέρνησης για τις μελλοντικές συμμαχίες.     
Τρίτον, το Μαξίμου θέλει την πολιτική ηγεμονία την περίοδο αυτή και παράλληλα την υποταγή της Ν.Δ, που φυσικά δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθότι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ εξελέγη για να αμφισβητήσει την παντοδυναμία Τσίπρα. 
Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε ευρεία συζήτηση για το ασφαλιστικό, τη διαπραγμάτευση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και τη σύνθεση του ΕΣΡ, με το πρωθυπουργό να ζητά τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του ΕΣΡ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει πλάτη ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό μια κίνηση καλής θέλησης για να μπορέσει η ΝΔ να στηρίξει. 
Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ και να δώσει τη συναίνεση του κόμματος του στο ασφαλιστικό.   Ο  πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι ειδικά κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της επιβαρύνθηκε η κατάσταση για το ασφαλιστικό, επιχείρημα που ο κ. Τσίπρας απέρριψε, καθώς θεωρεί ότι το ασφαλιστικό έχει δομικό πρόβλημα και η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά του.
Επίσης ο  πρωθυπουργός ζήτησε από  τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει η Ν.Δ  το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. 

Συζήτηση έγινε και για το θέμα των μετακλητών, με τον Αλέξη Τσίπρα να το υποβαθμίζει, σημειώνοντας πως δεν οι εν λόγω υπάλληλοι δεν είναι πρόβλημα, με δεδομένο ότι η θητεία τους ούτως ή άλλως λήγει με τη λήξη της θητείας του κάθε υπουργού, και να τονίζει πως το ζήτημα είναι η διαφάνεια.

rigillis18.blogspot/Akis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.