Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Εξίσωση για δυνατούς λύτες η ισορροπία μεταξύ Βαγγέλη και Κυριάκου που προσπαθεί να τηρήσει η Ντόρα

Συγγνώμη Ντόρα μου, αλλά πέρασα στον β' γύρο...
Tου Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ντόρα βρίσκεται σε αμηχανία στη διάρκεια της πολιτικής της πορείας. Ακόμη κι όταν έχασε από τον Σαμαρά δεν είχε περιέλθει σε τόσο δύσκολη, από συναισθηματικής τουλάχιστον άποψης, θέση», έλεγε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την περασμένη εβδομάδα διαχρονικός συνομιλητής της κ. Μπακογιάννη. Η αλήθεια πάντως είναι ότι, παρά την έντονη συναισθηματική φόρτιση που έχει για την ίδια η τελική μάχη της 10ης Ιανουαρίου -καθώς ο ένας
«μονομάχος» είναι ο αδελφός της και ο άλλος, ένας στενός φίλος και πολιτικός συνοδοιπόρος της-, κάθε άλλο παρά μπήκε στη διαδικασία να αμφιταλαντευτεί για τη στάση της. «Εννοείται ότι στηρίζει τον Κυριάκο, όπως είπε, παρ’ όλα αυτά ουδέποτε έκρυψε ότι αυτή τη στιγμή το πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα και πως ο πλέον ιδανικός για να εξυπηρετήσει αυτή τη στόχευση είναι ο Βαγγέλης. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνει το σωστό», σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται παραδοσιακά δίπλα στο άλλοτε Νο 2 του κόμματος.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ
«Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ίδια συμβούλευε τον Κυριάκο να μην κάνει, σε αυτή τη φάση, το άλμα προς τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Ν.Δ.», προσθέτουν οι ίδιοι.
Είναι, βλέπετε, κοινό μυστικό μεταξύ των πολιτικών φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη ότι το θέμα της επόμενης μέρας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προκάλεσε βαθιά κρίση στις σχέσεις των δύο τέκνων του επίτιμου. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε, με φόντο τα εσωκομματικά της Ν.Δ., ήταν η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το κρητικό τσιμπούσι που έλαβε χώρα προς τιμήν του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο σπίτι της οικογένειας στα Χανιά, πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Ηταν ουσιαστικά το πρώτο εμφανές δείγμα της απόφασης του Κυριάκου να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, κάτι που οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εντός της Ν.Δ. ήξεραν εδώ και πάρα πολύ καιρό», σημειώνουν «γαλάζιοι» κύκλοι πέριξ του μεγάλου πολιτικού «τζακιού».
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι παραπολιτικοί ψίθυροι, αλλά και... υπό τη σκέπη της επιβλητικής φιγούρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα δύο αδέλφια έριξαν νερό στο κρασί τους.
Αυτό βεβαίως δεν σηματοδότησε και αλλαγή των απόψεων της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία παραμένει προσηλωμένη στις αρχικές της θέσεις, που μάλιστα ενισχύθηκαν εσχάτως από τη συμμαχία που προσέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέθηκαν με το σύστημα Σαμαρά. «Η Ντόρα φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την επαναπροσέγγισή της με τον Κώστα Καραμανλή και θεωρεί λάθος να εξυπηρετούνται, έστω και διά της πλαγίας, οι στόχοι περί... επιστροφής καβάλα στ’ άλογο που αποδίδονται στον Σαμαρά», τονίζουν οι γνωρίζοντες να ερμηνεύουν τις σκέψεις και τις προθέσεις της πρώην υπουργού.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Ντόρα Μπακογιάννη σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία έχει και προσωπική διάσταση. Αλλωστε, η ίδια ουδέποτε πίστεψε ότι εξάντλησε το πολιτικό της κεφάλαιο σε ό,τι αφορά το σενάριο να αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικές πρωτοβουλίες στο εσωκομματικό πεδίο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ήττα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, κατόπιν προτροπών ουκ ολίγων συναδέλφων της, που ανήκαν στο αντι-σαμαρικό μπλοκ και ζητούσαν άμεση αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία της Ν.Δ., συμμετείχε σε διαδοχικές συζητήσεις και ζυμώσεις για το άμεσο μέλλον της παράταξης. Ωστόσο, οποιαδήποτε κρυφή επιθυμία (αν υπήρξε) περί επαναθέρμανσης των αρχηγικών της φιλοδοξιών ακυρώθηκε με φόντο τους σχεδιασμούς του αδελφού της, που είχαν αρχίσει ήδη να βγαίνουν στο προσκήνιο.
«Πλέον, η ίδια, ώριμα σκεπτόμενη, δεν έχει κανένα άγχος παρά μόνο τη διατήρηση της συνοχής της παράταξης και την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να απαλλαχθεί η χώρα από αυτή την κυβέρνηση. Αν θα την ενδιέφερε κάτι πέρα από αυτό, θα ήταν η πορεία του Κώστα», επισημαίνουν πρόσωπα του στενού πολιτικού και φιλικού περιβάλλοντος της «γαλάζιας» βουλευτού - επαυξάνοντας την πεποίθηση των παροικούντων τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ ότι οι όποιες κινήσεις της στην εσωκομματική σκακιέρα εκπορεύονται από τις φιλοδοξίες της για το μέλλον του υιού της και περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. «Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο θα επιθυμούσε την εκλογή Μεϊμαράκη. Στην περίπτωση αυτή, ούτε το σημαντικότερο μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα μετατοπιζόταν προς τον Κυριάκο, ούτε θα υπήρχε προοπτική μακρόχρονης διατήρησης του νέου εσωκομματικού τοπίου, όπως πιθανώς θα συμβεί σε ενδεχόμενο νίκης του αδελφού της. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι να καθυστερήσει απροσδιόριστα η σειρά του Κώστα όσον αφορά την καταγραφή της δυναμικής του σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.
Το ενδοοικογενειακό fair play
Κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να αποτελεί το υψηλό ποσοστό που έλαβε στην Ευρυτανία ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, το οποίο κυμάνθηκε στο 48%. Αντίθετα, στην Κρήτη, και ακόμη περισσότερο στην παραδοσιακή έδρα των Μητσοτάκηδων, τα Χανιά, η κ. Μπακογιάννη δεν επιχείρησε να ανακόψει τη φόρα του αδελφού της, τηρώντας το ενδοοικογενειακό fair play. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες ίσως υπάρξουν εκπλήξεις στους κόλπους της οικογένειας. Πρόκειται για τους παραδοσιακούς πολιτικούς φίλους κυρίως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι οποίοι διαμηνύουν πως μία δήλωση στήριξης της κ. Μπακογιάννη στον αδελφό της, έστω και τυπική, θα ήταν ευχής έργον για τον τελευταίο στον δρόμο για την τελική μάχη. Για την ιστορία, σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχες διαρροές υπήρξαν και από την πλευρά των υποστηρικτών του πρώην υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.