Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Πολιτικό θέμα από το "χαστούκι" της Δικαιοσύνης στον Σκουρλέτη- Μείζον θέμα και για Σπίρτζη και Δρίτσα



Μείζον πολιτικό θέμα σε βάρος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη δημιουργεί η ακύρωση από το ΣτΕ της απόφασης που έλαβε στις 19 Αυγούστου 2015 για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα έργα των Σκουριών και Ολυμπιάδας. 
Η Δικαιοσύνη με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση πάντως δίνει μια διέξοδο στην κυβέρνηση να  διασώσει, αν θέλει, το κύρος της Ελλάδος στο εξωτερικό, καθώς δίνει «χρυσή» διέξοδο στην κυβέρνηση για να αναθεωρήσει την πολιτική της, συνολικά στο θέμα των επενδύσεων από το εξωτερικό.

Λόγω των γνωστών αριστερών ιδεοληψιών πολλών υπουργών, η κυβέρνηση έχει προκαλέσει από την ημέρα της εκλογής της, κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο. 
Η περίπτωση με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές δεν είναι η μοναδική, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, εμφανίζεται να έχει ενστάσεις με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ) να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. 
Την ίδια φιλοσοφία όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις έχει και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος έχει διαφορετική άποψη για το θέμα της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων.


Σκουριές.
Με την υπ’ αριθμόν 217/2016 απόφασή της, η ολομέλεια του ΣτΕ, που αφήνει έκθετο τον κ. Σκουρέτη, απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου υπουργού που στηρίχτηκε στη συμβατική υποχρέωση της «Ελληνικός Χρυσός» να πραγματοποιήσει επιτόπου δοκιμές της μεταλλευτικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα. 
Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνιδίως οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας. Η απόφαση του ΣτΕ είχε προεξοφληθεί από νομικούς κύκλους πολύ νωρίτερα, όταν το ΣτΕ με προηγούμενη απόφασή του δικαίωνε επίσης την «Ελληνικός Χρυσός» που είχε ζητήσει την ακύρωση της απόφασης του κ. Λαφαζάνη και η οποία κατέρριπτε το νομικό υπόβαθρο του σκεπτικού της απόφασης Σκουρλέτη που ακολούθησε.
Αν και ο κ. Σκουρλέτης δεν αναγνώρισε τότε τον αντίκτυπο εκείνης της απόφασης σε σχέση με τη δική του και επιτέθηκε με σκληρές δηλώσεις κατά των σχετικών δημοσιευμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «κακής ποιότητας δημοσιογραφία», το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ επιβεβαιώνει πλήρως τις τότε εκτιμήσεις. 
Η ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφασης Σκουρλέτη από την «Ελληνικός Χρυσός», στηριζόμενη στο δεδικασμένο προηγούμενης απόφασης του (3191/2015) του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (ακύρωση της απόφασης Λαφαζάνη). Στην ολομέλεια μειοψήφησαν οι σύμβουλοι της Επικρατείας Γ. Τσιμέκας και Κων. Κουσουλής, οι οποίοι υποστήριξαν πως η επίμαχη κρίση που αναφέρεται στην προηγούμενη απόφαση (3191/2015) δεν παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της νέας αίτησης και, ως εκ τούτου, η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» περί ακυρώσεως της απόφασης Σκουρλέτη θα πρέπει να απορριφθεί.
Για το θέμα το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Από την πλευρά της η Ν.Δ ανέφερε ότι «το ΣτΕ ακυρώνει οριστικά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη και της Κυβέρνησης να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων. Χωρίς όμως να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού.
ΟΛΠ - COSCO

Θέμα δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, από την Cosco. Λέει ότι ενημερώθηκε από δελτίο τύπου για την συγκεκριμένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα, ζητά τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση, τονίζοντας ότι επιθυμεί να έχει αναλυτική ενημέρωση.
Όλα αυτά αρκετές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Cosco Group (Hong Kong) Limited απέκτησε το 67% της ΟΛΠ ΑΕ με 368,5 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ θα γίνει σε δύο φάσεις: Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την πλήρωση των όρων αυτής θα γίνει η μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco. Το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης προ ημερών πήρε αποστάσεις από την τελική σύμβαση πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς προήλθε από τους όρους που είχε βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπογράψαμε τη σύμβαση με πολύ πόνο, βρήκαμε - όταν πήραμε από την ΥΠΑ τις συμβάσεις- κάποιους όρους που έπρεπε να διορθωθούν» επισήμανε μιλώντας στη Βουλή. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο που υπέγραψα για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων γιατί συνεχίζω να διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων» είχε δηλώσει προηγουμένως σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

rigillis18.blogspot/ Akis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.