Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Φως δικαίωσης στη σκευωρία κατά της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και του ίδιου προσωπικά. Το ΣτΕ επικύρωσε το πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στην Vodafone για τις υποκλοπές του

Φως δικαίωσης στη σκευωρία κατά της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και του ίδιου προσωπικά. Το ΣτΕ επικύρωσε το πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στην Vodafone για τις υποκλοπές του 2004- 2005.Πηγή: nonpapernews.gr
Η Ολομέλεια, με μια απόφαση 80 και πλέον σελίδων, απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς της Vodafone και επικύρωσε την απόφαση της ΑΔΑΕ - Το 2006 είχε γνωστοποιηθεί ότι υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για 100 αριθμούς της εταιρείας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone με την οποία ζητούσε να
ακυρωθεί το πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ που της είχε επιβληθεί το 2013 από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών που έγιναν την διετία 2004-2005 και γνωστοποιηθήκαν τον Φεβρουάριο του 2006.
Ειδικότερα, το 2006 είχε γνωστοποιηθεί ότι υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για 100 αριθμούς, ενώ τα τηλέφωνα τα οποία παρακολουθούσαν ήταν 14 και ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση. Δηλαδή, έμπαινε σε λειτουργία ένα σύστημα συνακρόασης, ενώ εξέτρεπαν τις συνομιλίες σε «κέντρο» όπου αυτές καταγράφονταν.
Αρχικά η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.
Συγκεκριμένα, το πρόστιμο στην Vodafone (για κάθε μια από τις 6 συνολικά παραβάσεις το ύψος του προστίμου ήταν διαφορετικό) επιβλήθηκε, καθώς δεν ενημέρωσε αμέσως την ΑΔΑΕ για την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, για παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών, για μη ενημέρωση των συνδρομητών της, για παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω παράνομης εισαγωγής παρείσακτου λογισμικού, για έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας για διασφάλιση του απορρήτου και για δυσχέρανση του έργου της ΑΔΑΕ.
Το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3319/2010), καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.
Τότε (2010) είχε επιβληθεί πρόστιμο 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone.
Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2013 η ΑΔΑΕ, αφού η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιών τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2010, επέβαλε στην Vodafone νέο πρόστιμο 50,6 εκ. ευρώ για τους ίδιους λόγους.
Η ΑΔΑΕ, υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αποφάνθηκε ότι συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλουν την ακρόαση της Vodafone σε μυστική συνεδρίαση. Κατόπιν αυτού, το ίδιο έτος η Vodafone προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ ζητώντας και πάλι την ακύρωση του προστίμου.
Η Ολομέλεια, με μια απόφαση 80 και πλέον σελίδων, απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς της Vodafone και επικύρωσε την απόφαση της ΑΔΑΕ.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε, μεταξύ των άλλων, τους ισχυρισμούς της Vodafone, ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της φανερής δράσης των οργάνων της πολιτείας, ότι ήταν μη νόμιμη η σύνθεση της ΑΔΑΕ κατά την ημέρα επιβολής του προστίμου, ότι δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για το παράνομο λογισμικό, σύμφωνα με το ισχύον τότε νομοθετικό πλαίσιο, νόμιμα αφαίρεσε το παράνομο λογισμικό και διέκοψε την λειτουργία του, κ.λπ.
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θλιβερή προϊστορία, από τις πιο θλιβερές σελίδες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας. Είναι τα πρωτοσέλιδα από τον Φεβρουάριο του 2006 όταν τότε από μόνη της η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφώνων του Πρωθυπουργού, υπουργών, στελεχών των υπηρεσιών ασφάλειας και άλλων δημόσιων προσώπων.
Τότε που ένα σκάνδαλο κατασκοπείας εθνικής σημασίας έγινε βορά μικροπολιτικών και λαϊκών επιθέσεων εναντίον της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση και σύσσωμου σχεδόν του ελληνικού Τύπου.
Την ώρα λοιπόν που η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή αποκάλυπτε την υπόθεση των υποκλοπών ταυτόχρονα γινόταν στόχος σφοδρών επιθέσεων της αντιπολίτευσης με τον Γιώργο Παπανδρέου να εμφανίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση ως θύτη ενώ ήταν το θύμα των παρακολουθήσεων.
Το χρονικό της αποκάλυψης από την κυβέρνηση Καραμανλή
Ήταν 2 Φεβρουαρίου του 2006 όταν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας) αποκάλυπταν πως ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που άγγιζε ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Οι υποκλοπές ανακαλύφθηκαν «τυχαία» από την ίδια την εταιρία στις 4 Μαρτίου του 2005 και η κυβέρνηση ενημερώθηκε έξι μέρες αργότερα. Μετά 11 μήνες και έπειτα από έρευνες οι τρεις υπουργοί σε κοινή συνέντευξη τύπου ενημέρωναν τον ελληνικό λαό για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών.
Από τις 2 Φεβρουαρίου οι αποκαλύψεις διαδέχονταν η μία την άλλη με την υπόθεση να εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα: δικαστικό, πολιτικό ακόμα και αστυνομικό, καθώς μια ημέρα πριν από τον εντοπισμό του κακόβουλου λογισμικού στη Vodafone ένα στέλεχος της οΚώστας Τσαλικίδης, εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του με όλες τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για αυτοκτονία.
Οι υποκλοπές αφορούσαν όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί περίπου 100 τηλέφωνα ανάμεσά τους του Κ. Καραμανλή, υπουργών, στελεχών υπουργείων όπως το Εθνικής Άμυνας και το Δημόσιας Τάξης καθώς και στελεχών του ΓΕΝ και του ΥΕΝ, αλλά και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πραγματοποιούνταν μέσα από τηλέφωνα σκιές ενώ στο τρίγωνο των παρακολουθήσεων στους Αμπελόκηπους δεσπόζει το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
Ένα μήνα αργότερα και ενώ η υπόθεση με έντονο «άρωμα» κατασκοπείας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Τζ. Κίσλινγκ, σε άρθρο του στο περιοδικό «The Nation», εξέφραζε την άποψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ευθύνονται για τις υποκλοπές τηλεφωνημάτων Ελλήνων πολιτικών και πολιτών.
Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατέθετε το πόρισμά της στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο τα κέντρα παρακολούθησης ήταν τρία, ο αριθμός των τηλεφώνων που ήταν παγιδευμένα απροσδιόριστος ενώ ανέφερε πως η Vodafone είχε δώσει στην ΑΔΑΕ διαφορετική λίστα τηλεφώνων από αυτή που της είχε προσκομίσει η Ericsson (η δεύτερη εταιρία που είχε εμπλακεί στην υπόθεση).
Στο δεύτερο της πόρισμα η ΑΔΑΕ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι χωρίς φυσικό αυτουργό μέσα από τη Vodafone δεν θα μπορούσαν να γίνονται οι παρεμβάσεις στο παράνομο λογισμικό και πως ο Κ. Τσαλικίδης γνώριζε ότι η Vodafone διέθετε το λογισμικό της νόμιμης συνακρόασης ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Κορωνιάς είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή του.
Ταυτόχρονα το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη ανέφερε πως ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη, οφείλεται σε αυτοκτονία ενώ επεσήμανε πως δεν θα είχε αυτοκτονήσει εάν δεν υπήρχε η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς και ότι είχε γνώση της εγκατάστασης του παράνομου λογισμικού στη Vodafone.
Με τα πορίσματα αυτά, ένα πρόστιμο μαμούθ της ΑΔΑΕ στη Vodafone και το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το οποίο υποστήριζε πως οι υποκλοπές έγιναν μέσω των ψηφιακών κέντρων της Vodafone, ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί η συνυπευθυνότητα της Ericsson η υπόθεση έκλεισε.
Το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που έδωσε η Vodafone η οποία ενημέρωσε τον εισαγγελέα ότι ένα «ανύπαρκτο» όπως αποδείχθηκε πρόσωπο (ονόματι Μάρκος Πέτρου), αγόρασε με τιμολόγιο την ίδια ημέρα (8-6-2004), τις 4 τηλεφωνικές συσκευές. Η εταιρεία, με βάση τον αριθμό ΙΜΕΙ των συσκευών, εντόπισε ότι οι τρεις χρησιμοποιήθηκαν ως «σκιές» των υποκλοπέων. Στην τέταρτη όμως κάποιος έβαλε κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στην «αμερικάνικη πρεσβεία» και επικοινωνούσε αμέριμνος με άλλες γραμμές (κινητές ή σταθερές) της πρεσβείας, έως το Δεκέμβριο του 2004.
Από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρξε ποτέ καμία αντίδραση ενώ δεν ασκήθηκαν ποτέ ποινικές διώξεις για τις παρακολουθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.