Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σε καλό κλίμα: Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό - Έθεσε το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός (τι λέμε εμείς στην Ελλάδα, η Τουρκία, αλλά και το Reuters...)

 Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

MhtsErdoNEWYORK2

Remaining Time 0:00
 

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν παράλληλα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. 

Αυτή ήταν η έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.


Για συνάντηση σε καλό κλίμα κάνουν λόγο ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι η συνάντηση ήταν πιο σύντομη σε διάρκεια λόγω του γεγονότος ότι γίνεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό.

Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στο μέτωπο των από εδώ και πέρα επαφών και χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του. 

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Όπως έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η προσεχής συνάντηση των δύο υπουργών Μετανάστευσης. 

Η ανακοίνωση της Τουρκίας

"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη", αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Χ η διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και προσθέτει:

"Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.

Τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια.

Πηγή:https://www.capital.gr/politiki/3873990/sunantisi-mitsotaki-erntogan-se-kalo-klima-entatikopoiisi-tis-sunergasias-sto-metanasteutiko-ethese-to-kupriako-o-ellinas-prothupourgos/

ATHENS, Sept 25 (Reuters) - Greece and Turkey will explore whether they can start talks aimed at demarcating their maritime zones, Greece's foreign ministry said on Wednesday.

Neighbours Greece and Turkey, both NATO allies but historic foes, have been at odds for decades over a range of issues from airspace to maritime jurisdiction in the eastern Mediterranean and ethnically split Cyprus.
An agreement on where their maritime zones begin and end is important for determining rights over possible gas reserves and power infrastructure schemes.
Tensions have eased in recent years and both countries agreed last year to reboot their relations, pledging to keep open channels of communication and work on the issues that have kept them apart.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis and Turkish President Tayyip Erdogan met on the sidelines of the annual United Nations General Assembly in New York on Tuesday and discussed bilateral ties, according to statements from the Turkish presidency and the Greek foreign ministry.
"The two leaders tasked the foreign ministers to explore whether conditions are favourable to initiate discussions on the demarcation of the continental shelf and exclusive economic zone," Greek Foreign Minister George Gerapetritis said.
Foreign ministers from the two countries will start preparations for a high-level meeting to take place in Ankara in January, the Greek prime minister's office said.


Ελλάδα και Τουρκία θα διερευνήσουν εάν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, δήλωσε την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διχασμένη Κύπρο.
Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις κράτησαν χώρια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τρίτη και συζήτησαν για τους διμερείς δεσμούς, σύμφωνα με δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.