Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Αφιέρωμα του travel.gr στην Πρώτη Σερρών: Το γραφικό χωριό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στους πρόποδες του Παγγαίου

 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998), δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της χώρας, δήλωνε με περηφάνεια την καταγωγή του από την Πρώτη Σερρών.

Πρόκειται για το γραφικό χωριό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χτισμένο στους βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Παγγαίου, που σήμερα αριθμεί λιγότερους από 1.000 κατοίκους


Ακολουθώντας τον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Αμφίπολης – Δράμας, παράλληλα σχεδόν με τους βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Παγγαίου, ο δρόμος σε φέρνει στην Πρώτη μετά από 24 χλμ. Η αλήθεια πως η κατάσταση του οδικού δικτύου δεν είναι και η καλύτερη. Ωστόσο η σημερινή εικόνα αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο, μιας και δρομολογήθηκε η αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος που συνδέει την πόλη της Δράμας με την Εγνατία Οδό.

Η Πρώτη είναι ένα από τα φημισμένα Παγγαιοχώρια των Σερρών (Μεσολακκιά, Παλαιοκώμη, Νέα Φυλη, Μικρό Σούλι, Ροδολίβος, Ηλιοκώμη, Κορμίστα), κάποια από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί διατηρητέοι οικισμοί. Πραγματικά στολίδια στη βόρεια πλευρά του -λεγόμενου και χρυσοφόρου- Παγγαίου, λόγω των πολλών μεταλλείων χρυσού που λειτουργούσαν στις πλαγιές του κατά την αρχαιότητα.
Επί τουρκοκρατίας η ονομασία του χωριού ήταν «Κιούπκιοϊ» (χωριό των πιθαριών) από τα κεραμοποιεία που λειτουργούσαν, λόγω του αργιλούχου χώματος στην περιοχή. Στο Κιούπκιοϊ, και στη δύση της οθωμανικής κυριαρχίας στην Μακεδονία, γεννήθηκε το 1907 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωτότοκος γιος του δημοδιδασκάλου Γεώργιου Καραμανλή, με έντονη εθνική δράση κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, και της Φωτεινής Δολόγλου.

Δείτε εδώ τη συνέχεια από το εξαιρετικό ρεπορτάζ από την Πρώτη Σερρών: 

https://www.travel.gr/experiences/travel/proti-serron-to-grafiko-chorio-toy-kons/?fbclid=IwAR1-QycF74BjmriRXPRcNgBLQR_qBOdILa4AtSxtBZmUW96NhZd2Id6iS28


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.